StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveće plaće

Plenković se dogovorio sa šefovima sindikata, otkrio što je ponuđeno: ‘Ovo je značajan iskorak‘

Piše Šibenski.hr
27. listopada 2022. - 09:18

Završen je sastanak predstavnika Vlade sa sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama. Nakon sastanka je o zaključcima pregovora govorio premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji list. 

- Postigli smo dogovor, rekao je Plenković.

Premijer je rekao kako je sa sindikatima dogovoreno 6-postotno povećanje osnovice od 1. listopada te dodatnih 2 posto od travnja.

- Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna, rekao je Plenković.

Osim povišice od šest plus dva posto, Vlada je ponudila rast božićnice i regresa za po 250 kuna, sa 1500 na 1750 kuna, a iznos dara za djecu je podignut sa 600 na 750 kuna.

Plenković je zahvalio sindikatima na kompromisu i konstruktivnim razgovorima.

O ovim će uvjetima koje je Vlada ponudila još odlučivati članovi sindikata.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

- Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se mogao primijeniti rast od 1. listopada, kazala je Šprem dodajući da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata.

- Na svakom od člana je da rezonira kompletnu ponudu. Napominjem, došli smo do iskoraka u odnosu na prošlu ponudu, dodala je.

Plenković je odgovorio na pitanje upućeno sindikatima boje li se da iduće godine Vlada, kao i u prošloj krizi, neće ispuniti obećano.

- Nije ovo 2008. Ovo je je jedna velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu. Kriza covida, energetska kriza, prehrambena kriza, kriza inflacijskih pritisaka, ali kriza s kojom se nosimo. Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU, nakon politike odgovornog upravljanja naše Vlade, u trenutku kada smo proteklih godina izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža i osigurali zemlji najveći kreditni rejting u povijesti…, nabrojao je predsjednik Vlade.

- Ne mislim da trebamo gledati na takav način i zazivati nekakav negativan scenarij, rekao je Plenković na pitanje može li Vlada pojačati ponudu ako članstvo odbije ponudu Vlade.

02. lipanj 2023 04:48