StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER na RTL-u

Plenković o saborskom zastupniku iz Šibenika: ‘Puno je naučio, sad je odličan!‘

Piše Šibenski.hr
27. ožujka 2024. - 20:10

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković gostovao je u središnjoj informativnoj emisiji ‘RTL Danas‘, a već sutra gost će biti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Prvi put predsjednik Vlade i HDZ-a govorio o izbornom programu koji će njegova stranka predstaviti sutra, o planovima u izbornoj kampanji i očekivanjima nakon izbora.

- Milanović je stao na čelo jedno stranke a ponaša se kukavički. Ja ga pozivam neka da ostavku pa da krenemo u pravu utakmicu. Uvjeren sam u pobjedu obzirom na rast standarda, rejtinga... Tu je Pelješki most, Schengen, Rafalei... Rezultati su iza nas - kazao je Plenković.

image

Andrej Plenković

- Sutra predstavljam program, bit će zanimljivo za gledati. Nudimo stabilnost, snažnije i otpornije gospodarstvo, snažan geopolitički položaj Hrvatske, a ulažemo i preko dvije milijarde eura u obrazvanje. Bit će zanimljivih lica na listama, a s nama idu i koalicijski partneri - naglasio je premijer.

Među njima je i Zekanović koji je prije kritizirao Plenkovića.

- Naučio je neke stvari i sad je odličan, a Karamarko neće s nama, iako se s njim čujem, a bio je nedavno i na skupu HDZ-a. Sigurno ćemo sastaviti Vladu i biti relativni pobjednici. Ja to osjećam na terenu, a kršenje ustava s Milanovićem obit će se oporbi o glavu. Složit ćemo se da Hrvatska sada izgleda bolje nego 2016. - ustvrdio je Plenković.

O iseljavanju stanovništva iz Hrvatske, Plenković je kazao.

- Svima se to dogodilo od novih članica. Poljskoj, Rumunjskoj... Mi smo sad već dostigli Mađarsku po rezultatima iako su ušli 10 godina prije nas.

O koaliciji s DP-om kaže:

- Digli su kaznenu prijavu protiv mene i kažu može HDZ, ali ne i Plenković. E, pa ne može - ustvrdio je premijer.

- Penava je postao gradonačelnik zahvaljujući HDZ i ljudima koji su mu dolazili pomagati u kampanji. To je čovjek koji je 2020. htio biti zamjenik predsjednika HDZ-a. Tomo Medved ga je potukao. Ne ostvariš svoje ambicije u vodstvu HDZ-a i onda odmah trčiš pod skute gospodina Škore. Škoro se očito prosvijetlio pa je rekao da je pogriješio da je imao retoriku protiv mene i da je bolje da je ostao s nama. Ovaj očito još nije - kazao je Plenković.

- Osam godina slušam kako idem u Bruxelles, samo zato jer me ne mogu pobijediti. Nema veće časti od hrvatskog premijera. Ostajem premijer, nema kod mene ‘hvala, doviđenja‘. Ja ne glumatam kao kršitelj Ustava - naglasio je Plenković.

- Pobjeđujemo sto posto. Očekujemo dovoljno mandata da formiramo Vladu. Nećemo licitirati brojem. Sjećate da smo dobili 61 mandat 2016. godine, a drugi put smo dobili 66 mandata. Ovo kako ja vidim Hrvatsku danas - mislim da ćemo biti na razini onoga od prošli put - kazao je premijer.

image

Plenković u RTL-u Danas

SCREENSHOT/RTL

Komentirao je i slučaj propucanog Turudićeva auta.

- Nisam znao da mu je auto propucan prije mjesec i pol, otkud da znam? Tko da mi javi? Ovaj koji je pucao ili ovaj drugi? Mislite li da bi službe znale prije od drugih. Milanović priča svašta, uglavnom laži i neistine. Nije mi žao što sam inzistirao na Turudiću. Nije normalno da je 2015. godine kada je Milanović premijer - Miljanić ministar pravosuđa, Ostojić ministar unutarnjih poslova, Cvitan je glavni državni odvjetnik, Laptoš šefica USKOK-a, Lozančić je šef SOA-e. Tad se to zbiva. Oni live imaju tu informaciju, a s njom rade ništa. Mi to doznajemo deset godina kasnije. Oni su kompromitirani, njih svi šestero, prave se pametnima devet godina kasnije. Nisu pokrenuli ništa. Što su radili devet godina? Danas je to ilerevantno, nikome nije pomogao od tih ljudi s kim ga se povezivalo. Poruke? Pa što je tada radio Uskok?! Ovo je samo želja da se našteti Turudiću. Je li vrijedilo? Procedura je prošla, u intervjuima je bio bolji od ostalih i to je to - ustvrdio je premijer.

- Ured europskog javnog tužitelja smo mi podržali. Ta institucija ima zadaću kontrolirati da li se troši europski novac. Ministartvo kulture? Za to smo mi nadležni, a ne EPPO.

Tko je famozni AP iz poruka Dubravke Žalac?

- Nemam pojma, to nisu moje poruke. To je nebitno potpuno. Ja ne komentiram poruke, pogotovo ove koje su iscurile - istaknuo je Plenković.

- Ako je netko nešto radio nezakonito, snosit će odgovornost - kratko je poručio Plenković o brojnim ministrima koji su ‘izletili‘ iz Vlade.

- Živimo bolje nego u mandatu SDP-a. Kreditni rejting nam je Milanović ostavio u smeću, a mi smo ga polako dizali. Od Milanovića ne očekujem ništa. On više ne postoji kao predsjednik građana Hrvatske. Neka da ostavku i bit će sučeljavanja. Ovi ostali kandidati ne postoje. Mi da smo htjeli ovakvu opstrukciju oporbe napraviti ne bi uspjeli - mišljenja je Plenković

- I ja bih htio da su plaće veće, ali imali smo brojne krize za koje nismo odgovorni, no sa svima smo se borili. Nisam ja bio ovako sijed prije osam godina - zaključio je Andrej Plenković u središnjoj informativnoj emisiji ‘RTL Danas‘.

26. travanj 2024 11:37