StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpune se blagajne

Plaće će rasti sitno, a porez na vikendice osjetno! Istražili smo koliko povećanje očekuje vlasnike kuća po Dalmaciji

Piše Sanja Stapić/Slobodna Dalmacija
5. lipnja 2023. - 08:56

Iduće će se godine, nakon više od dva desetljeća, podići porez na vikendice ili kuće za odmor.

Vlasnici apartmana, klasičnih vikendica, stana, kuća ili dijelova kuća koji se ne koriste za stalno stanovanje nego povremeno ili sezonski, od iduće godine će po metru četvornom umjesto sadašnjih od 0,66 do 1,99 eura plaćati od 0,60 do pet eura godišnjeg poreza. Niža tarifa spuštena je mrvicu, ali je veća podignuta za 151 posto, a toliko će dogodine moći porasti porez na vikendice, što će se i tada kao i sada oporezivati najvišom tarifom.

Nije to najveće moguće poskupljenje, najviše porez može skočiti čak za 658 posto, i to za one vikendice koje se sada oporezuju s 0,66 eura, a dogodine im porezna tarifa može skočiti na pet eura. Ili, oni koji imaju 70 kvadrata vikendice u općinama i gradovima u kojima je najniži mogući porez od 0,66 eura po kvadratu i sada plaćaju godišnje po 46 eura, a dogodine, ako tako odluče općine i gradovi na čijem je području nekretnina, porez bi mogao skočiti na pet eura ili 350 eura godišnje.

Građani koji sada plaćaju porez na kuće za odmor po najnižem iznosu, u slučaju da "skoče" u najviši razred, plaćat će iduće godine za jedan kvadrat onoliko poreza koliko sada plaćaju za 7,57 kvadrata. Ako imaju nekretninu površine 100 kvadrata ​kojom se povremeno koriste, umjesto 66 eura koliko sada plaćaju, dobit će uplatnicu na 500 eura.

To se neće dogoditi onima koji već sada imaju određeni maksimalni iznos od 1,99 eura po kvadratu, njima će vjerojatno porez skočiti na pet eura, za jedan će kvadrat plaćati onoliko koliko sada plaćaju za 2,5 kvadrata, više od toga im porez ne može "skočiti".

Vlada je odlučila omogućiti gradovima i općinama da bolje i više pune proračune od iduće godine te planira povećati porez na kuće za odmor, namjerava ukinuti prirez porezu na dohodak koji je prihod tih lokalnih proračuna. Sve je to dio iz paketa mjera za podizanje plaća, koje se tek trebaju staviti u zakonski tekst, a koji onda mora proći sve potrebne procedure i saborske rasprave. Oni koji će dobiti kakvo-takvo povećanje plaća na temelju tih mjera, a imaju vikendicu, dogodine bi mogli ostati kratkih rukava, jer im plaće mogu porasti manje nego što će porasti porez na tu nekretninu.

Sve to ovisi o općinama i gradovima na čijem se području nalaze nekretnine, radi se o njihovim prihodima, a visinu poreza određuju sami, unutar okvira koji im propisuje država. Oni odlučuju hoće li podići ili spustiti poreze ili neće mijenjati ništa.

Tako na primjer 1,99 eura po kvadratu kuće za odmor naplaćuju Split, Zadar, Dubrovnik, Tučepi, Korčula, Senj, Matulji, Makarska, Rijeka, Blato, Konavle, Tribunj, Biograd na Moru, Zaprešić, Šestanovac, Plitvička Jezera, Trpanj, Jelsa... Ako se svi oni odluče za povećanje poreza onoliko koliko im maksimalno omogućava država, na pet eura po svakom kvadratu, njihove blagajne će se lijepo popuniti. Na 50 tisuća kvadrata oporezivih nekretnina sada ubiru godišnje po 99.500 eura, a s novim porezom moći će ubirati po 250.000 eura.

Ljudima koji plaćaju porez po 1,99 eura za nekretninu u Splitu ili Zadru tako porez za 60 kvadrata vikendice sa 119 eura može porasti na 300 eura, a za 150 kvadrata s 298 eura na 750 eura...

Nisu sve lokalne vlasti razrezale maksimum koji su mogle, pa se vlasnicima kuća za odmor ostaje nadati da će tako biti i iduće godine. Na primjer Belišće, Vojnić i Udbina su propisali po kvadratu 0,66 eura poreza, Poličnik 0,70 eura, Stara Gradiška 0,80 eura, Biskupija jedan euro, Prgomet, Lećevica, Slavonski Brod i Varaždinske Toplice imaju porez od 1,33 eura po četvornom metru...

Vrbovsko je propisalo porez od 1,60 eura po jednom četvornom metru, a za nekretnine starije od 50 godina plaća se upola manji porez od 0,80 eura. Unešić je odredio da se porez na kuće za odmor plaća prema kategoriji kuće za odmor, po principu što manje zvjezdica to manji porez. Tako se 0,66 eura plaća po kvadratu kuće za odmor kategorije od jedne do tri zvjezdice, 1,33 eura poreza plaćaju vlasnici kuće za odmor kategorije s četiri zvjezdice, a za pet zvjezdica plaćaju 1,99 eura po kvadratu. Iz općinske odluke čovjek bi mogao zaključiti da Unešić opsjedaju turisti ili da oni bez zvjezdica uopće ne plaćaju porez na kuće za odmor.

Blato s Korčule je propisalo da se porez na kuće za odmor plaća po 1,99 eura po kvadratu, ali se taj iznos smanjuje ovisno o infrastrukturi. Ako se kuća za odmor nalazi na području koje nema asfaltiranih prometnica, porez pada za 15 posto, za pet posto ako nema tehničkih uvjeta za instaliranje telefonskog priključka, za 20 posto je manji porez ako nema tehničkih uvjeta za priključenje električne energije i javne rasvjete i još 20 posto ako nema uvjeta za instaliranje vodovodnog priključka... Za kuću koja nema više propisanih uvjeta zbrajaju se popusti i smanjuje porezna obveza.

Od 556 gradova i općina porez na kuće za odmor ima njih 463, a taj porez čini ukupno 0,90 posto njihovih poreznih prihoda. Gradovi i općine određuju visinu poreza na kuće za odmor koji se obračunava na korisnu površinu kuće ili stana za odmor. Odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je tumačenje i izračunavanje korisne površine, ali gradovi i općine trebaju propisati način utvrđivanja korisne površine kuće za odmor.

Zakonom nije predviđeno oslobođenje od plaćanja poreza na kuće za odmor u dijelu koji se iznajmljuje gostima i na koji se plaća porez na dohodak u paušalnom iznosu, ali to oslobođenje mogu propisati gradovi i općine.

Kuća za odmor je svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski, a prijavljeno prebivalište u toj nekretnini nije dokaz da se koristi za stalan boravak. U slučaju poreznog spora, stalni boravak se dokazuje mjestom zaposlenja, školovanja djece, ordinacije izabranog liječnika opće medicine, računima za mjesečne režijske troškove...

18. travanj 2024 20:28