StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGlavni odbor SDP

Peđa Grbin: U Hrvatskoj se teško živi, prioritet mora biti borba protiv inflacije i rasta cijena

Piše Hina
12. lipnja 2022. - 19:31

Nakon dvije godine Glavni odbor SDP-a u nedjelju se opet okupio uživo, umjesto online sjednica zbog pandemije koronavirusa, a predsjednik stranke Peđa Grbin u uvodnom je govoru poručio da u ovom trenutku borba protiv inflacije i rasta cijena mora biti prioritet svake politike.
- U Hrvatskoj se teško živi i, bez obzira što smo svjesni da inflacija nije direktno proizvod Hrvatske nego je posljedica pandemije i strašnog rata u Ukrajini, mi u Hrvatskoj možemo napraviti jako puno da ublažimo posljedice inflacije za naše građane. Politika i političari su tu da građanima pomognu - poručio je Grbin na početku sjednice.


Jučer je, kaže Grbin, jedna stranka imala Opći sabor i dok ih gledaš čini ti se kao da žive u nekim oblacima, kao da nisu svjesni što se u ovoj zemlji događa i kao da oni koji vode tu stranku nisu imali potrebu bilo što kupiti i platiti iz vlastitog džepa.
- Kao da nisu vidjeli što se dogodilo s režijama, sa cijenom kruha, brašna, ulja, goriva, energenata i svega što je ljudima potrebno za normalan život. Mi u SDP-u nismo takvi, dva puta u ovoj godini pokazali smo što odgovorna i ozbiljna država može napraviti da bi pomogla ljudima jer u ovom trenutku borba s inflacijom i rastom cijena mora biti apsolutni prioritet svake politike - ustvrdio je Grbin.


Mjere za umirovljenike i poduzetnike


Podsjetio je da su ponudili konkretne mjere koje bi trebale osigurati da umirovljenici u godini inflacije ne izgube vrijednost svoje mirovine, te mjere koje bi svima koji mjesečno primaju manje od 4000 kuna, bez obzira jesu li umirovljenici ili radnici, osigurale još jedan energetski dodatak jer na jesen nas čeka porast cijena plina nego i energije iz toplana. Država mora reagirati već sada i osigurati da ti ljudi mogu preživjeti zimu, zatražio je šef SDP-a.
Također su predvidjeli mjere za pomoć poduzetnicima jer su oni, uz posljedice inflacije, izgubili i tržište zbog rata u Ukrajini, a država za njih čini malo ili ništa.
- Brojni su načini na koji im se može pomoći, poput subvencije cijene energije, jer su im računi i do četiri puta skočili, a građevinski sektor poručuje da im je bolje ne raditi nego raditi s gubitkom -  upozorio je.

Glavni odbor SDP-a raspravlja i o konvenciji u rujnu, ali i o reformi zdravstvenog sustava te radnog i izbornog zakonodavstva kako bi, istaknuo je Grbin, stvorili društvo po mjeri čovjeka koje će osigurati dostojanstven život svima.

Najavio je zahtjev da kolektivni ugovori iz javnog sektora vrijede i u privatnom sektoru, kako bi se dokinula nejednakost među zaposlenicima, te da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog reforme izbornog zakonodavstva koja će osigurati da glas u Hrvatskoj vrijedi jednako, bez obzira gdje živiš.

 

26. travanj 2024 01:31