StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet se trese

Noćas zabilježena dva potresa: kod Varaždina i Siska, odnosno Petrinje. Građani uznemireni: ‘Tutnjava, ljuljanje zgrade, jak udar... Užas!‘

Piše S. Ž./JL
7. siječnja 2024. - 08:32

Hrvatsku je u sinoć zatresao potres magnitude 2,8 po Richteru. U 22 sata i 13 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Petrinje, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III-IV stupnja EMS ljestvice.

Epicentar potresa bio je 45 kilometara jugo-jugoistočno od Zagreba i 16 kilometara zapadno-jugozapadno od Siska. Potres je bio na dubini od 10 kilometara.

Na aplikaciji Euromediteranskog seizmološkog centra javilo se puno svjedoka koji pišu da su osjetili potres.

"Osjetio se dosta", "Jaki trzaj, stresla se kuća. Užas", "Tutnjava i trešnja, uznemirujuće", "Podizanje zgrade, jak udar i trešnja", "Jako lijepo zatresao", "Prvo sam ga čuo, a onda je zaljuljao kuću lijevo desno", pišu mahom Petrinjci.

Noćas je zabilježen još jedan potres u Hrvatskoj. Oko 2 sata u noći osjetio se manji potres u Zagorju, Sloveniji i u Zagrebu.

EMSC na svom Twitteru javlja da se radi o potresu od 2.6 po Richteru na dubini od 10 kilometara, oko 19 kilometara od Varaždina.

 Malo se osjetilo i u Samoboru. Ništa jako, ali dovoljno da se osjeti, jedan je od komentara na EMSC-u.

- Tri sekunde tutnjava, napisao je stanovnik Dugog Sela.

- Cijela kuća se valovito zatresla. Cestica kod Varaždina.

- Sve nas je probudilo, dosta se osjetilo. Cestica, još je jedan od komentara ljudi u blizini epicentra potresa.

O potresu je izvijestila i Hrvatska seizmološka služba, koja tvrdi da se radi o potresu magnitude 3.0 prema Richteru.

- Noćas, 7. siječnja 2024. godine u 1 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom kod Varaždina. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III-IV stupnja EMS ljestvice, napisali su na svojim stranicama.

 

 

 
29. travanj 2024 00:16