StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučni prizori

Opasni hripavac širi se Srbijom, dosad umrla četiri malena djeteta; uporni kašalj traje danima, čak i tjednima

Piše vijesti sd
3. veljače 2024. - 19:46

Nakon smrti četvero beba uslijed dugotrajnog kašlja (hripavac) u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, ekipa Nove.rs je istražila trenutačnu situaciju u toj dječjoj bolnici.

Zatekli su tužan prizor: uporan kašalj malenih beba koji odjekuje čekaonicom pedijatrije i hodnicima, dok roditelji s djecom, uglavnom mlađom od dva do tri mjeseca, nervozno prolaze izbjegavajući međusobni kontakt, obuzeti panikom zbog prijetnje zarazne i smrtonosne bolesti.

Ispred ambulanti ove velike dječje bolnice, koja je jedna od najvećih u Srbiji, trenutno je mnogo najmlađih pacijenata, novorođenčadi stara tek dva ili tri mjeseca.

Nakon što je vijest o smrti beba zaraženih pertusisom potresla javnost, roditelji djece koja već danima ili tjednima pate od upornog kašlja navalili su u ovu ustanovu kako bi provjerili je li njihovo dijete zaraženo teškom bolešću.

Pred zgradom Instituta vladaju sumorne scene. Vozilo Hitne pomoći stoji nepomično ispred glavnog ulaza, spremno za prijevoz pacijenata ako bude potrebno. U dvorištu su zabrinuti roditelji, uglavnom očevi, koji čekaju rezultate laboratorijskih nalaza i mišljenje liječnika o stanju svoje djece, dok majke unutar ambulanti čekaju.

"Kaže da kašlje više od deset dana, već je primio jednu terapiju, cijepili smo ga, ali još uvijek se bojimo. Samo neka nam ne završi u bolnici, čini mi se da to ne bih podnio", izjavio je Miloš, otac trogodišnje djevojčice, koja je u tom trenutku s mamom već više od tri sata bila u Institutu na raznim pregledima.

image
Adam Gault/Science Photo Library Via Afp

Među pacijentima ima najviše najmlađih koji još nisu primili prvu dozu DTP cjepiva protiv velikog kašlja.

“Ima povišenu temperaturu i kašlje, ali čuje se kao neka ptičica jer je mnogo mali. Rođen je prije dva i po meseca, htjeli smo ga voditi na cijepljenje, ali je počeo sliniti, a onda je krenuo i ovaj prokleti kašalj. Moram priznati da sam se uspaničila čim sam čula da je prvi put počeo kašljati i sad to ne prestaje nekoliko dana, kao da mu razdire mala pluća. Jednostavno me boli kad ga slušam. Kad je objavljena vijest o smrti beba, samo što se nisam onesvijestila nasred dnevne sobe”, priča Natalija, majka dvomjesečnog dječaka.

U hodnicima, uz pamučne pelene prekrivene nosiljkama, roditelji, obuzeti strahom od dijagnoze, nervozno koračaju s bebama.

"Znam da ne treba unaprijed paničariti, ali supruga je inzistirala da odvedemo kćer kod liječnika. Ona se osjeća loše, pa sam došao sam s bebom. Kćerka kašlje od prošlog tjedna, ali zvuči kao odrasla osoba, kao pušači kad se probude ujutro. Nismo mogli vjerovati da beba od sedam mjeseci može tako kašljati. Već smo je vodili u dom zdravlja, već je popila terapiju, ali kašalj ne prestaje", priča Jovan iz Mladenovca, koji je sinoć proveo četiri sata na Institutu.

Njegova kćerka je redovito cijepljena, ali, kako ističe, strah za njen život prisutan je od prije nekoliko dana.

"Kad smo čuli za smrtne slučajeve, supruga se uspaničila i ne prestajemo razmišljati o tome. Kad nam se kćerka zakašlje, svaki put me glava boli od muke. Dogovorili smo se da je bolje da je dovedemo ovdje na pregled, kod specijalista, pa ako je nešto ozbiljno, da se liječi na vrijeme. Samo se nadam da nismo zakasnili", kaže ovaj zabrinuti i brižni tata.

image
Aubert/Bsip Via Afp

U Institutu je trenutačno i peta beba zaražena pertusisom, koja se nalazi u kritičnom stanju i bori se za život na respiratoru.

"Mala djeca, dojenčad u dobi od dva, tri, četiri mjeseca, mogu razviti vrlo tešku kliničku sliku velikog kašlja koja je u našem Institutu za majku i dijete, kod četvero bolesnika, nažalost, završila smrtnim ishodom. Jedno dijete trenutno je na mehaničkoj ventilaciji i život mu je ugrožen. Broj pozitivne djece na pertusis je oko 70, od toga je polovina djece hospitalizirana, što ukazuje na eksponencijalni porast djece s teškom kliničkom slikom ove bolesti", izjavio je prof. dr. Vladislav Vukomanović, kardiolog i ravnatelj pedijatrijske klinike u ovoj ustanovi.

Cijepljenje protiv velikog kašlja obavezna je i počinje u drugom mjesecu života. Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dječje paralize kombiniranom petovalentnom vakcinom (DTaP-IPV-Hib) daje se u drugoj godini, a od 1. siječnja 2022., druga revakcinacija provodi se prije upisa u prvi razred osnovne škole, kombiniranom četverovalentnom vakcinom (DTaP-IPV). Prema najavama liječnika, od 2025. godine uvodi se i obavezna treća revakcinacija koju će primati djeca u završnom razredu osnovne škole.

Pertusis ili veliki kašalj, poznat i kao "magareći kašalj", zarazna je bakterijska infekcija koja zahvaća dišne puteve, uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis, koja se može naći u usnoj šupljini, nosu i ždrijelu zaraženih osoba. Simptomi se obično razvijaju 7 do 10 dana nakon izloženosti uzročniku, a u nekim slučajevima i nakon 21 dan. Na početku bolesti simptomi podsjećaju na običnu prehladu i uključuju kihanje, curenje nosa, blago povišenu temperaturu i blagi kašalj.

Bolest može imati ozbiljan klinički tijek bez obzira na dob. Smrtni ishodi najčešći su kod najmlađih i nastaju kao posljedica upale pluća ili nedostatka kisika potrebnog za moždane funkcije.

02. svibanj 2024 08:20