StoryEditorOCM

Obračun Grbinovih i ‘bernardićevaca‘ danas u saborskom Klubu zastupnika SDP oko isključenih članova stranke

Piše PSD.
13. rujna 2021. - 20:20

Sukob u SDP-u bliži se velikom finalu.

Peđa Grbin i Davor Bernardić, sadašnji i bivši predsjednik SDP-a, odmjerit će snage u utorak u 17 sati kada je na Iblerovu trgu zakazana sjednica Kluba zastupnika socijaldemokrata u Saboru. Na njoj bi se trebalo odlučivati o sudbini četvero bivših SDP-ovaca koji su izbačeni iz stranke: Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić, koji su, silom Poslovnika Sabora i SDP-ova zastupničkog Kluba, i dalje članovi SDP-ove parlamentarne družine kao nezavisni zastupnici. Klub SDP-a, naime, nikad nije donio odluku o njihovom isključenju. A bez nje oni se i dalje računaju kao članovi.

Četvero isključenih SDP-ovaca na sjednicu nije pozvano, no oni će se na Iblerovu trgu ipak pojaviti. I dalje se smatraju članovima Kluba, sve dok većina SDP-ovih zastupnika ne odluči suprotno. I ne namjeravaju od toga lako odustati.

– Mi ćemo svi doći. Zašto ne bismo došli, mi smo članovi Kluba zastupnika – kaže u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Nikša Vukas, bivši tajnik SDP-a koji je ovoga ljeta izbačen iz stranke, bez – kako cijelo vrijeme tvrdi – valjanog i konkretnog razloga.

Što ako ih na ulazu u SDP-ovu zgradu na Iblerovu trgu dočekaju zaštitari? I spriječe ih u ulasku na sjednicu SDP-ova zastupničkog Kluba?

– Ne vjerujem da je to moguće. Nismo ipak na toj razini. Ne moramo se u svemu slagati, ali mislim da se tako nešto ipak neće dogoditi – zaključuje Vukas.

Neslužbene informacije govore da je dio Grbinovih suradnika zagovarao i tu mogućnost. Klub zastupnika SDP-a, naime, broji 32 člana. Što znači da za odluku o isključivanju četvero zastupnika iz Kluba treba 17 ruku. Što je prilično težak zadatak, budući da je od 32 zastupnika najmanje 18 ljudi odanih Bernardiću. Ako četvero izbačenih ne budu prisustvovali sjednici, onda će taj prag biti nešto manji. Pa će za odluku o isključenju trebati potpora 15 zastupnika.

No od fizičke zabrane ulaska se na koncu navodno ipak odustalo. A Peđa Grbin posljednjih dana intenzivno lobira među zastupnicima da ipak podrže odluku o isključenju četvorke iz Kluba. Situaciju mu donekle komplicira Stjepan Kovač, koji je prošloga tjedna obećao da će podržati njegov prijedlog o isključenju zastupnika. No u međuvremenu je završio na udaru USKOK-a zbog cmizdrenja pred TV kamerama zbog prijetnji smrću. Koje je, kako se doznalo ovih dana, inscenirao sam, u komplotu s prijateljem i jednim čakovačkim kriminalistom. Upitno je hoće li u utorak na sjednicu Kluba Kovač uopće doći. I hoće li takav, ocrnjen u javnosti, čak i ako dođe, Grbinu donijeti više štete ili koristi.

U Grbinovu taboru su optimistični i tvrde da će u utorak imati većinu za odluku o isključenju. U Bernardićevu taboru pak uvjeravaju da za takvo što nema šanse te da velika većina SDP-ovih zastupnika nije za isključivanje svojih kolega iz parlamentarnog Kluba.

Bilo kako bilo, u utorak će na Iblerovu trgu biti važan svaki glas.

Bez obzira hoće li glasanje inicirati Grbin, ili će izjašnjavanje zatražiti "bernardićevci".

16. travanj 2024 23:39