StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRigorozne kontrole

Lani u ovo predblagdansko vrijeme podvaljivali su nam neispravno meso i jaja. Što nas čeka sada? Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će nam blagdanski stol biti bez odojka s antibioticima i vodene purice

13. studenog 2017. - 16:13

Prošle godine, baš u ovo vrijeme, pratili smo pohod veterinarskih inspektora po trgovinama i distributivnim centrima.
Rezultati kontrola su bili poražavajući – ispostavilo se da jedemo zdravstveno neispravno meso i jaja, da nam na tržište plasiraju čak i prepakirane proizvode kojima je odavno istekao rok trajanja. Iz dana u dan na stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za hranu (HAH) plasirale su s obavijesti o novim proizvodima u kojima je otkrivena salmonela. U prosincu je, međutim, nastupilo zatišje, a iz Ministarstva su poručivali kako su njihovi inspektori trgovcima utjerali strah u kosti, te da sad paze kakvu hranu stavljaju na police.


Ciljani nadzori


Budući da su Hrvati trenutačno u niskom startu za predblagdansku opskrbu, zanimalo nas je mogu li biti sigurni da im neće biti podvaljen odojak punjen antibioticima ili purica u koju je, radi povećanja težine, ubrizgana voda. Drugim riječima, cilj nam je bio doznati možemo li se i pred ovaj Božić pouzdati u inspekcijske snage. Iz Ministarstva poljoprivrede dobivamo potvrdan odgovor – njihovi će inspektori do kraja godine pojačati kontrolu, odnosno provest će još nekoliko ciljanih nadzora vezanih uz meso i mesne proizvode, i to bez prethodne najave.

– Kontinuirano provodimo nadzore na temelju godišnjeg plana kontrola i monitoringa, sukladno procjeni rizika i rezultatima prethodnih kontrola. Što se uvoza tiče, sve pošiljke hrane životinjskog podrijetla prilikom unosa na područje Europske unije podliježu obveznim veterinarskim pregledima na graničnim inspekcijskim postajama, smještenim na vanjskim granicama EU-a, odnosno ulaznim točkama – objašnjavaju iz Ministarstva.

Rezultati ovogodišnjih kontrola hrane životinjskog podrijetla definitivno su ohrabrujući. Dosad je, kako doznajemo, provedeno 95 ciljanih nadzora označavanja i sljedivosti jaja, tijekom kojih je pregledano 87.497 jaja te 85 ciljanih analiza šunke, u okviru kojih je kontrolirano 149 proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljeni su u maloprodaji, primjerice supermarketima, manjim prodajnim punktovima, na tržnicama, ali i u veleprodajnim trgovinama. Samo ove godine čak je 5799 uzoraka testirano na salmonelu, a od toga ih se tek 0,35 posto pokazalo pozitivno.

Sva hrana kod koje su uočene bilo kakve nepravilnosti povučena je s tržišta. U najvećem broju slučajeva nije ni završila u maloprodaji jer su inspekcijskim kontrolama "pokriveni" svi proizvodni procesi – od ispravnosti stočne hrane, uzgoja, prerade, skladištenja i maloprodaje... Od početka ove godine s tržišta je povučeno 50-ak prehrambenih proizvoda, a svi slučajevi bez odgode su objavljeni na web-stranici Hrvatske agencije za hranu.


Jedite domaće


– Inspekcije rade bez prestanka jer im je to i posao. Razina sigurnosti hrane životinjskog podrijetla je na visokom stupnju i za to su zaslužni svi u lancu: proizvođači koji se drže pravila, objekti u poslovanju s hranom koji provode samokontrolu te naše inspekcijske službe. Očito je da kontrole daju rezultate i da su se oni koji su uvozili lošu robu opametili. Kontrole će biti još jače i intenzivnije, nema popuštanja. U proračunu za iduću godinu predvidjeli smo 13 milijuna kuna više za službene kontrole veterinarske inspekcije. To dovoljno govori o smjeru kojim idemo – kaže ministar Tomislav Tolušić.

Jesu li se subjekti u proizvodnji mesa i hrane životinjskog podrijetla doista počeli odgovornije ponašati zahvaljujući češćim inspekcijskim kontrolama, pitamo Branka Bobetića, predsjednika udruge "Croatiastočar".
– Činjenica jest da su strože kontrole učinile svoje, no isto tako moram podsjetiti da se velika većina "ekscesa" odnosila na hranu iz uvoza. Kad su u pitanju domaći renomirani proizvođači mesa, tu straha nema jer svi oni imaju laboratorije za analizu i samim time značajno veću samokontrolu proizvoda. Što se tiče manjih proizvođača kod kojih su pronađene neke nepravilnosti, i oni su itekako postali oprezniji i neće plasirati bilo što jer ih pritišću trgovci koji su u strahu od inspekcije. U svakom slučaju, građanima sugeriram da bez straha svoju blagdansku košaru pune domaćim mesnim proizvodima koji su, prije svega, svježiji, a samim time i nutritivno vrjedniji – poručuje Bobetić.


Uvozna opasnost
Najčešći su problemi s mesom
Među 50 proizvoda koji su ove godine povučeni s tržišta, o čemu su potrošači obaviješteni preko stranica Hrvatske agencije za hranu, najviše je bilo mesa, odnosno piletine i puretine, što svježe, što zamrznute.
Riječ je uglavnom bila o mesnim proizvodima iz uvoza: Poljske i Italije, ali i dalekog Brazila, odakle su na domaće police stigli zasoljeni pileći filei, zaraženi bakterijom Salmonella Heidelberg. S tržišta je povučeno i više od deset zaleđenih ribljih proizvoda: oslića, fileta tune, sabljarke, morskog psa modrulja...
Potrošači su u nekoliko navrata obavještavani i o opozivu dječje hrane – mlijeka za dojenčad, keksa i slično.
Čak i među povučenim neprehrambenim proizvodima bilo je onih namijenjenih najmlađima. Primjera radi, inspekcije su utvrdile migracije opasnog sastojka formaldehida u dječjim setovima za doručak – zdjelama, čašama, tanjurima...
Svi proizvodi su, naravno, promptno povučeni s polica.


BROJKE
87.497 jaja pregledano je ove godine u okviru 95 ciljanih nadzora inspekcije
5799 uzoraka hrane testirano je na salmonelu, od čega je 0,35 posto bilo pozitivno (37 uzoraka)
85 ciljanih analiza šunke provela je inspekcija Ministarstva poljoprivrede u okviru kojih je kontrolirano 149 proizvoda
50 prehrambenih proizvoda povučeno je od početka godine s tržišta, o čemu su potrošači obaviješteni preko web-stranica Hrvatske agencije za hranu

30. travanj 2024 04:22