StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetna redu radnici

Konačno se zna plan cijepljenja: prvi su na redu turistički radnici, pa prosvjetari, policija, vojska, pomorci... I kod nas stiže Johnson&Johnson

Piše Ivica Marković/SD
13. travnja 2021. - 08:39
Bit ćemo među prvima na emitivnim tržištima koji će procijepiti svoje turističke radnike što je jasna poruka sigurnosti naše destinacije turistima koji kane doći u HrvatskuJakov Prkić/Ilustracija/Cropix

U srijedu u Hrvatsku stiže još jedno cjepivo protiv koronavirusa. U Zagrebu se očekuje, a zatim i u distribuciji diljem Hrvatske, po nastavnim zavodima za javno zdravstvo (NZJZ) cjepivo tvrtke Johnson & Johnson.

To je cjepivo slično onom AstraZenece, odnosno radi se o standardnom cjepivu koje nije rađeno na bazi mRNK tehnologije, kao PfizerBiontech ili Moderna. No, njegova prednost, u odnosu na sva dosadašnja cjepiva, je u tome što se osoba, koje se cijepi tim cjepivom treba cijepiti samo jednom, odnosno nema dvostrukog odlaska kod liječnika radi primanja dviju doza cjepiva.

Dolaskom Johnson & Johnson cjepiva koje cijepljenoj osobi daje zaštitu od nekih 70 posto, Hrvatska će u upotrebi, za sada imati četiri cjepiva, a sljedeće, peto koje se s nestrpljenjem očekuje i koje bi moglo uskoro, tijekom svibnja ove godine dobiti EMA-ino odobrenje za upotrebu je njemačko cjepivo Curevac, koje je također, kao i Pfizer i Moderna rađeno na mRNK tehnologiji.

Kao što smo već pisali, prema najavama bi u Hrvatsku do kraja lipnja trebalo stići ukupno 747 tisuća doza raznog cjepiva, uz pomoć kojeg bi, kako-tako spremno dočekali turističku sezonu.

Spremni za sezonu

A da se ide u tom smjeru da se što više procijepi radno sposobno stanovništvo, govori i činjenica što je održan međuresorni sastanak na kojemu se raspravljalo o nastavku cijepljenja prioritetnih skupina.

- Čim se omogući cijepljenje svim osobama starije životne dobi i kronično bolesnih, planira se cijepljenje ostalih prioritetnih skupina. Na tu temu je održan međuresorni sastanak gdje su pripadnici različitih resora predlagali skupine iz njihove nadležnosti. Tako su spomenuti turistički radnici, prosvjetni radnici, odgajatelji, pomorci, profesionalni vozači u cestovnom i zračnom prometu, policijski službenici, vojnici, obrtnici, djelatnici u trgovinama i ostale profesije koje je važno procijepiti u toj fazi, napisao nam je u svojoj poruci dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

U roku od nekoliko dana slijedi izrada Akcijskog plana kojim će se definirati redoslijed i način prioritetnog procjepljivanja.

- Posebno želim istaknuti da ćemo biti među prvima na emitivnim tržištima koji će procijepiti svoje turističke radnike što je jasna poruka sigurnosti naše destinacije turistima koji kane doći u Hrvatsku. Važno je napomenuti da će se građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, koji se u ovom trenutku ne mogu ili ne žele cijepiti, kod prelaska na cijepljenje radnog stanovništva, omogućiti cijepljenje kada god se na to odluče - istaknuo je ministar Beroš.

Provjera Sputnjika V

S obzirom na to da je turistička sezona na pragu, svakako bi bilo potrebno procijepiti što prije one koji rade u turističkom sektoru, odnosno sve one koji na bilo koji način dolaze u doticaj s turistima, jer je zaista iluzorno očekivati kako će strani turisti doći na ljetovanje u državu u kojoj koronavirusa ima za izvoz. Stoga bi trebalo prije naših turističkih konkurenata krenuti u akciju cijepljenja turističkih radnika i što prije dati garancije inozemnim turoperatorima da inozemni gosti stižu u sigurnu destinaciju.

A što se događa s toliko spominjanim ruskim cjepivom Sputnjik V i možemo li njega, kao cjepivo broj šest očekivati u Hrvatskoj, upitali smo Maju Bašić, glasnogovornicu HALMED-a.

- HALMED provodi provjeru dokumentacije cjepiva Sputnjik V, kako bi sve bilo spremno u slučaju pokretanja interventnog uvoza. Istovremeno pri EMA-i vodi se postupak ocjene dokumentacije za davanje odobrenja za stavljanje u promet ovog cjepiva - rekla je Bašić.

Na kraju je važno napomenuti, ako EMA ne odobri cjepivo Sputnjik V, ni Hrvatska ga "na svoju ruku" neće moći uvesti.

18. travanj 2024 16:33