StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPesticidi u hrani

Kome vjerovati, kumpravendama ili trgovinama: ‘Analize su pokazale da je najveći problem upravo na tržnicama‘

Piše Šibenski.hr
7. svibnja 2023. - 10:10

Danas oko trećine poljoprivrednih proizvoda u svijetu dolazi na tržište uz uporabu pesticida. Nijedna naranča, limun, jagoda koji sadržavaju više od dopuštene minimalne količine pesticida ne smije se prodavati u Europskoj uniji.

Je li učinjeno sve kako bismo bili zaštićeni od pesticida ili je i dalje, ispod radara, na tržištu prisutno voće i povrće koje je njima tretirano, tema je ovotjedne emisije Potrošački kod.

Svake godine objavljuje se popis voća i povrća koji su kontaminirani pesticidima. Na vrhu liste ove godine našle su se jagode. Nedavna analiza jagoda s našeg tržišta otkrila je 13 vrsta pesticida u tome mnogima omiljenom voću. U sklopu strategije EU-a za prelazak na održiviji prehrambeni sustav, Europska komisija obvezala se do 2030. prepoloviti i uporabu i rizik od pesticida.

Tragovi klorpirifosa u uvezenom voću

Klorpirifosom su se poljoprivrednici koristili kako bi spriječili insekte da ne oštete proizvode. Tragovi se često nalaze na uvezenom voću, poput naranči, mandarina, limuna. U Hrvatskoj se do sada insekticid klorpirifos široko primjenjivao, ne samo u voćarstvu, nego i u ratarstvu. Poljoprivrednici će sada morati pronaći dobru zamjenu, kaže Ivica Delić iz Ministarstva poljoprivrede, za HRT.

U Hrvatskoj se dosad taj insekticid široko primjenjivao. Stručnjaci kažu da je povučen iz prodaje, ali možda ga ima na zalihama. Poljoprivrednici upozoravaju da je moguće da je cijeli lanjski urod voća, povrća i ostalog bilja tretiran tim, sada zabranjenim sredstvom. Jasna Bošnir iz HZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" pozdravlja direktivu EU-a.

Veliki problem - krivotvoreni pesticidi

Problem je što su na tržištu prisutni i krivotvoreni pesticidi. Struka upozorava da je riječ o rastućem kriminalu te da je oko 14 posto pesticida lažirano.

- Krivotvorine nisu ispitane i tu postoji ozbiljna prijetnja za ljude. Jako se puno primjenjuju sredstva koja nanose štetu poljoprivrednim usjevima, a da ne govorimo o svim štetnim posljedicama koje ta krivotvorena djelatna tvar može sadržavati za okoliš, upozorava Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača za zaštitu bilja.

Najugroženija su djeca

Istraživanja koja je provela Europska agencija za sigurnost hrane pokazala su da su, kad je riječ o pesticidima, najugroženija djeca. Testovi su pokazali, kaže Jasna Bošnir iz HZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", da te supstance djeluju neurotoksično na mozak djece i djeluju na DNK. Također, mogu kod djece izazvati autističnost i smanjeni kvocijent inteligencije.

Povučeni pesticidi u primjeni su bili čak 55 godina. Cilj je osigurati visoku razinu zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti zaštiti ranjivih skupina, uključujući trudnice, dojenčad i djecu.

- Kad bismo gledali liste, najtretiranije su jagode, zatim špinat, kruške, breskve i grožđe, ali to uvijek ovisi o godini proizvodnje. Što je godina kišnija, voće i povrće će biti više tretirano, kazala je dr. Gordana Jurak, voditeljica referentnog laboratorija za pesticide NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Svakodnevne analize pokazuju, dodaje - da samo oko 3 posto voća i povrća ima tvari iznad određene razine, što znači da imamo zdravstveno ispravno povrće na tržnicama i u dućanima.

Više vjerovati ‘kumicama‘ ili trgovinama?

- Naše su analize pokazale da je najveći problem upravo na tržnicama jer uglavnom se radi o prodavačima koji su stariji i nisu dovoljno educirani. Vrlo često imaju misao da je bolje tretirati više nego manje. Često imamo i preprodavače. A proizvodi u trgovinama su testirani - sigurno, zaključuje Gordana Jurak za HRT.

 

29. travanj 2024 05:10