StoryEditorOCM

Kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan? Dolazi nam pijesak iz Afrike, evo detalja

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
24. veljače 2024. - 19:00

OPREZ, IZIŠLE SU ZMIJE!

Na samom početku upozorenje za sve čitateljice i čitatelje koji slobodno vrijeme vole provoditi u prirodi, naime, neuobičajeno toplo vrijeme za ovo razdoblje godine poremetilo je gotovo sve sastavnice ekosustava, pa tako i gmazove, koji su zbunjeni lažnim signalima iz prirode, nikada ranije, počeli napuštati svoja zimska skloništa, stoga budite na oprezu!

VELJAČA 2024. TOPLIJA OD PROSJEČNOG OŽUJKA

Dok s nestrpljenjem iščekujemo analizu veljače od strane klimatologa DHMZ-a, već sada je jasno, kad se "punti zbroje", da bi ovo mogla biti jedna od najtoplijih veljača do sada. Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula jučer je na HRT-u iznio zapanjujući podatak, veljača 2024. nije samo toplija od prosječne veljače inače, već je toplija i od prosječnog ožujka inače.

NEPOVOLJNA NEDJELJA U SREDNJOJ I JUŽNOJ DALMACIJI, OLUJNO JUGO NA KRAJNJEM JUGU

Nedjelja će u južnoj i srednjoj Dalmaciji biti poprilično nepovoljna, već u ranim jutarnjim satima kišu, pljuskove i grmljavinu očekujemo u južnoj Dalmaciji, a prema sredini dana te naročito u poslijepodnevnim satima i u srednjoj Dalmaciji, dok će na krajnjem sjeveru Dalmacije oborine gotovo izostati. Jutarnje temperature zraka bit će od 5 Celzijevih stupnjeva u Zagori do nevjerojatnih 15 stupnjeva na krajnjem jugu, dok će se one maksimalne dnevne kretati od 11 stupnjeva u Zagori do 16 stupnjeva na krajnjem jugu zemlje.

Vjetar promjenjiv, u jutarnjim satima uglavnom istočni i sjeveroistočni, u drugom dijelu dana u okretanju na jugo. Na otvorenom moru južnog Jadrana prognoze za jugo su znatno nepovoljnije negoli za srednji i sjeverni Jadran, a na jako i vrlo jako jugo s mogućnošću olujnih udara na južnom Jadranu i DHMZ je izdao upozorenje, stoga ukoliko ste večeras i sutra planirali isploviti na tom području, svakako to odgodite za neka bolja vremena i pratite službena upozorenja na stranicama DHMZ-a!

image

Olujni udari juga sutra ujutro na južnom Jadranu

Meteoadriatic

U IŠČEKIVANJU SNIJEGA – STERILAN TJEDAN I SAHARSKI PIJESAK

Sinoptička situacija nad Europom u finalu veljače ugasit će svaku nadu u njenu prevrtljivost. Vrijeme u Dalmaciji u većem dijelu idućeg tjedna obilježit će ciklonalna aktivnost u Sredozemlju uslijed koje će na naše područje stizati topao i nestabilan zrak, a u iščekivanju snježnih radosti dočekat ćemo pijesak sa sjevera Afrike, koji će spomenuti sustavi isporučivati, i to ne samo u južnoj Europi već gotovo do samog sjevera Europe. Veći dio idućeg tjedna zadržat će se pretežno oblačno vrijeme uz povremena sunčana razdoblja.

Oborine više neće biti obilne kao ovog vikenda već će biti povremene i u manjim količinama, a kad ih bude bit će "prljave", jer će donositi pijesak direktno sa sjevera Afrike, stoga naša preporuka – ukoliko ste planirali pranje vašeg limenog ljubimca, odgodite ga. U utorak će vrijeme u Dalmaciji obilježavati olujno jugo, koje će zasigurno ponovno aktivirati meteoalarm, a u drugom dijelu tjedna koji je pred nama uslijedit će "eksplozija" temperatura zraka, koje će se ponovno opasno približiti vrijednosti od 20 stupnjeva i time staviti točku na "i", možda i najtoplije veljače u povijesti mjerenja.

image

Ukupne oborine do ponedjeljka

Meteoadriatic
25. travanj 2024 21:43