StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsovjetsko oružje

Iznenadna pomoć ukrajinskom nebu stiže iz Grčke. Dok Trump s republikancima mudruje, pravoslavna braća djeluju

Piše PSD.
31. siječnja 2024. - 06:07

Ako američki republikanci i kadrovski odraz njihove političke pameti Donald Trump posve iracionalno blokiraju novi paket oružane pomoći napadnutoj Ukrajini, ne stoje baš svi poput njih skrštenih ruku dok napadnuta zemlja krvari.

Izvješća u grčkim medijima sugeriraju da se ova zemlja priprema Ukrajini vrlo skoro prebaciti prijeko potrebne dalekometne raketne sustave zemlja-zrak, i to one sovjetske proizvodnje, S-300. Premda je to krajnje neobično za članicu NATO-a, Grčka ima prilično velike zalihe sovjetskih raketnih sustava S-300 i očito ih je pristala u efektnom dogovoru s Bidenovom administracijom predati onima kojima su potrebniji. Bit će, dakle, ubrzo još više srušenih ruskih Suhoja. 

image

S-300 PMU 

Costas Metaxakis/Afp

Grčke novine Kathimerini objavile su kako je dogovoren masovni prijenos grčkih obrambenih sredstava Kijevu, a uz sustave S-300 dogovor navodno uključuje i drugu sovjetsku opremu iz grčkih protuzračnih zaliha: raketne komplekse kratkog dometa Tor i Osa, te dvocijevne sovjetske protuavionske topove ZU-23-2.

Atenski dnevni list piše da je Grčka dala zeleno svjetlo za prijenos S-300 Kijevu u zamjenu za obećanje SAD-a da će im odobriti prodaju svojih nevidljivih lovaca F-35. Prošloga petka je američki State Department odista odobrio moguću vojnu prodaju Grčkoj 40 višenamjenskih borbenih zrakoplova pete generacije F-35, plus pripadajuću opremu u ukupnom iznosu od gotovo 9 milijardi dolara.

Ukrajina je ratni sukob s ruskim agresorima otpočela raspolažući s oko 250 lansera za rakete zemlja-zrak dugog dometa S-300. Zbog intenziteta ruskih napada u zadnje dvije godine ta su oruđa prilično iscrpljena, a zalihe projektila kojima su raspolagali također su gotovo pri kraju. Na temelju vizualnih dokaza, Ukrajina je prvenstveno koristila sustave S-300PS u sukobu. Ovaj model je razvio Sovjetski Savez sredinom 1980-ih, a temelje se na šasiji kamiona 8x8 MAZ-7910, za razliku od tegljenih sustava S-300 koji imaju znatno slabiju mobilnost.

image

Ruski sustav S-300 na paradi u Caracasu, Venezuela

Federico Parra/Afp

Iako sustav S-300PS može ispaljivati različite vrste projektila-presretača, raketa 5V55R s poluaktivnim radarskim i terminalnim navođenjem glavna je vrsta u Ukrajini. Ova raketa ima maksimalni domet od 90 kilometara i može pogoditi mete na velikim visinama. Do dolaska američkih Patriota S-300 je bio najmoćniji sustav protuzračne obrane dugog dometa dostupan Ukrajini. Osim S-300PS, Ukrajina također koristi i manji broj modela S-300V1. Lanser se nosi na vozilima na gusjenicama, a također ima i ugrađenu sposobnost protubalističkih projektila (ABM).

Grčka je trenutno jedina NATO članica koja još operira sustavima S-300. Ima ih navodno najmanje 12, i to znatno poboljšanu verziju S-300PMU s ažuriranim radarom i mogućnošću gađanja presretača, te sustavom navođenja s poluaktivnim radarskim navođenjem u terminalnoj fazi. Već te prednosti bi osigurale velik napredak Ukrajini u odnosu na sve ranije projektile S-300 koje su dosad koristili.

image

Protuzračni sustavi zaustavili su Rusiju da cijelu Ukrajinu pretvore u ruševine.

Nina Liashonok/Nurphoto Via Afp

Grčki S-300 omogućili su brojnim im zapadnim saveznicima da na njima treniraju i traže im slabe točke tijekom zadnjih godina. To je naročito dobro iskoristio Izrael koji se suočavao s prijetnjama od S-300 u Siriji i Iranu.

30. ožujak 2024 05:30