StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEKI SU DOČEKALI

Iznenađeni student (20): Djed i baka još nisu cijepljeni, a ja sam dobio poziv da već sutra dođem po svoju dozu cjepiva. Malo je reći da sam šokiran‘

Piše Anita Belak Krile/SD
12. travnja 2021. - 16:30

"Prilično sam se iznenadio kad sam maloprije dobio mail iz Ministarstva zdravstva u kojem me pozivaju da dođem sutra na cijepljenje. Naravno da sam se šokirao jer ni moji roditelji još nisu dobili poziv za cijepljenje, a ja jesam. Prvo sam pomislio da je neka greška”, ispričao nam je dvadesetogodišnji zagrebački student kojemu je danas mailom ponuđeno cjepivo protiv COVID-a AstraZenece. 

Proslijedio nam je i mail u kojem stoji:

 „Hvala Vam što ste se prijavili na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Cijepljenje će se provoditi cjepivom AstraZeneca na lokaciji glavni ulaz Zagrebačkog Velesajma (Paviljon broj 6) – navodi se u pozivu Ministarstva zdravstva.

Ujedno ga se moli da poštuje dogovoreni termin, da ne kasni niti dolazi prije vremena kako se ne bi stvarale gužve. Navedeno je i uputstvo na koji način javnim gradskim prijevozom može doći do velesajma te obavijest da osobe koje dolaze osobnim automobilom imaju osigurano besplatno parkiranje na označenim mjestima.

Klikom potvrđuje dolazak, a cjepivo se odbija pozivom na broj 0800 0011. 

„Dosta sam se rano prijavio na platformu cijepi se ali smatram da nije normalno da sam pozvan prije svojih roditelja. Njih nitko nije pitao jesu li za AstraZenecu ili nisu. Isto tako, djed ni baka nisu još cijepljeni, oni su prijavljeni u Dubrovniku – veli mladić.

Javila nam se i čitateljica (podaci poznati redakciji), čija obiteljska liječnica ima ambulantu u središtu grada, gdje su uglavnom prijavljeni stariji sugrađani.

- Mene nitko nije zvao iako sam kronični bolesnik. Imam 51 godinu i bivši sam onkološki bolesnik koji je još na terapiji. Na popisu za cijepljenje sam još od početka godine, a nijedno cjepivo protiv COVID-a još nisam odbila. Od liječnice i Ministarstva ni pisma ni razglednice - požalila nam se čitateljica. 

Na pitanje zašto pozivaju zdrave dvadesetogodišnjake, dok istovremno nisu cijepli njihove roditelje, bake i djedove, kao ni kronične bolesnike, koji su se uredno prijavili, iz Ministarstva zdravstva odgovaraju kako mlade pozivaju jer stariji odbijaju AstraZenecu.

 - Ovaj je tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počeo raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta – objašnjavaju iz Ministarstva zdravstva.

Primijetili su, priznaju, određene tehničke nelogičnosti, kao i da algoritam poziva sa platforme nije išao kako bi trebalo, pa pokušavaju to popraviti. 

"Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina od strane starijih zbog nepovjerenja u cjepivo Astrazenece. Pozivi za srijedu 14. travnja slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje", navode.  

Martina Lukačević iz Ministarstva zdravstva napominje kako pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma  cijepise.zdravlje.hr.

"Redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovu koje građani dobivaju termin na cijepljenje. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana u samoj platformi. Primjer takve prakse je prijava preko redomata u bolnici", ističe i ponavlja kako pozive prema mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju isključivo u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta na Velesajmu.

19. travanj 2024 12:20