StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšto će biti?

Izjašnjavanje na sudovima završeno, čeka se objava odluke, ali konačan prekid štrajka je moguć. Evo i zašto

Piše Silvana Uzinić/SD
26. srpnja 2023. - 14:52

Na sudovima i odvjetništvima u ovim trenucima traje izjašnjavanje o budućnosti štrajka službenika i namještenika. Kako doznajemo, izjašnjavanje mora biti gotovo do 14 sati. Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, sazvat će odmah poslijepodne press konferenciju na kojoj će objaviti rezultat.

Kako doznajemo, nitko ne može predvidjeti što će ljudi odlučiti, ali postoje ozbiljne naznake da bi ovu ponudu iz Vlade članstvo moglo konačno prihvatiti.

Podsjetimo da je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, zaposlenima ponudio povećanje plaće za oko 12 posto, ali i spremnost da se povuče odluka o neplaćanju dana provedenih u štrajku koja je na snazi od 17. srpnja. Kako je naveo Malenica, spremni su iz Vlade također uključiti predstavnike Sindikata u izradu nove uredbe, a spremni su i razgovarati o radnim mjestima u novoj uredbi te o povećanju u novoj uredbi.

Ovo posljednje praktično znači da je Vlada spremna priznati Sindikatu status koji nema, a to je famozna reprezentativnost što, među ostalim, znači i pravo na kolektivno pregovaranje.

- To je nama još važnije od tih tristo eura, barem nekima od nas jest - kazala nam je jedna referentica na sudu čime je ostavila prostor za spekulacije da će odluka članstva biti prihvaćanje ministrove ponude i prekid štrajka.

Po Zakonu o reprezentativnosti je reprezentativan onaj sindikat koji na razini za koju se taj status utvrđuje, a kada je riječ o javnim i državnim službama ima najmanje 20 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika.

Sindikata kojeg Iva Šušković predvodi od 2019. godine nekada je imao taj status. Do tada ga je vodio Boris Pleša, sjetit ćete ga se, ali za njegovih nekoliko mandata članstvo se osulo i samim time izgubilo prava iz Zakona o reprezentativnosti. Problem je, kažu, što nisu vidjeli smisao u sindikalnom organiziranju jer su im plaće redovno ostajale minimalne, a drugi je što su mnogi zbog toga potražili druga radna mjesta.

U danima štrajka na sudovima je, kako doznajemo, broj članova Sindikata ponovno porastao. Zanimljivo je da dio službenika na sudovima pripada Sindikatu policije Hrvatske kojeg vodi Dubravko Jagić koji, unatoč tome, otvoreno zadnjih dana podmeće nogu štrajkašima jer prijeti da će, udovolji li se njihovim zahtjevima, odmah pokrenuti još jedan štrajk.

03. svibanj 2024 00:05