StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki problem

Imamo podatke koliko nestručnih učitelja i nastavnika radi u školama u Šibensko-kninskoj županiji

Piše Šibenski.hr
15. rujna 2024. - 14:40

 

U hrvatskim školama radi 43.895 učitelja i nastavnika, od čega je 1,20 posto iliti njih 528 nestručno, pokazuju podaci iz srpnja koje je portalu Srednja.hr dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a pri vrhu te ljestvice nalazi se i Šibensko-kninska županija.

Riječ je o učiteljima i nastavnicima koji rade bez odgovarajuće vrste obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, primjerice kada nastavnik fizike podučava i matematiku. Takva mogućnost inače se ne spominje u propisima. Jedino Zakon o odgoju i obrazovanju nalaže da se radni odnos može zasnovati s osobom koja ima odgovarajuću razinu i vrstu obrazovanja, a nema potrebne pedagoške kompetencije uz uvjet stjecanja tih kompetencija.

Najviše nestručnih nastavnika u omjeru prema ukupnom broju nalazi se u Ličko-senjskoj županiji gdje je zaposleno je 5,23 posto nestručnih učitelja i nastavnika. Slijedi Istarska županija s postotkom od 4,37, a treća je Sisačko-moslavačka županija s 2,33 posto. Šibensko-kninska županija na petom je mjestu s 2, 14 posto nestručnih nastavnika. Ispred nje je još jedna dalmatinska županija - Dubrovačko-neretvanska 2, 25 posto zaposlenih nestručnih nastavnika i učitelja. 

Na dnu ljestvice je Požeško-slavonska županija gdje je zaposlen tek jedan nestručni nastavnik, što je u postotku prema ukupnom broju nastavnika 0,12 posto. Manji broj zaposlenih učitelja i nastavnika bez odgovarajuće vrste obrazovanja je i u Gradu Zagrebu s 0,41 posto i Brodsko-posavskoj županiji s 0,59 posto u odnosu na cjelovit broj učitelja i nastavnika.

Iz tablice je jasno i kako je najmanje nastavnika u Hrvatskoj u srpnju bilo zaposleno u Ličko-senjskoj županiji, njih 497, zatim u Požeško-slavonskoj županiji 831 i Virovitičko-podravskoj županiji njih 927. Upravo te županije imaju najmanje stanovnika prema popisu iz 2021. godine. Najviše je nastavnika zaposlenu u Zagrebu, njih 8.004, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 4.881 nastavnika, u Osječko-baranjskoj 3.233 i u Primorskoj-goranskoj 2.742. Prema zadnjem popisu stanovništva Primorsko-goranska županija ima nešto više stanovnika od Osječko-baranjske, ali ipak manje zaposlenih učitelja i nastavnika, zaključuje Srednja.hr.

nestručni učitelji i nastavnici

Pregled nestručnih učitelja i nastavnika po županijama | foto: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih

 

15. rujan 2024 14:40