StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvelike vrućine

Hrvatsku zahvatio toplinski val, vrhunac se očekuje sutra; najteže radnicima u brodogradilištima i cestogradnji

Piše ŠIBENSKI.HR
11. srpnja 2023. - 21:21

U Dubrovniku je danas izmjereno nešto više od 30 stupnjeva, a na Kvarneru ponegdje do 35, no osjećaj vrućine u gradu na asfaltu puno je veći. Inače, Rijeka je uz Karlovac, među najtoplijim gradovima u Hrvatskoj. Prema najavama, vrhunac toplinskoga vala na Kvarneru se očekuje sutra, a na krajnjem jugu zemlje u četvrtak, izvještava HRT.

Na visokim temperaturama teško je i u hladu, a doda li se tome fizički rad na suncu, izdržati mogu samo oni koji su na takve uvjete navikli. Najteže je radnicima u brodogradilištu i mnogobrojnima u cestogradnji.  

- Temperature su jako visoke i skoro za ne izdržati, ali pijemo tekućinu, čaj, vodu, rekao je jedan od radnika, a drugi dodao da su od firme dobili tablete i vitamine.

Ima i onih kojima posao ne dopušta ni stanku.

- Vruće je i potpuno sam mokar kao da sam bio u moru, kaže treći.

Svake godine liječnici upozoravaju kako zaštititi zdravlje od negativnih posljedica visokih temperatura. Unatoč naputcima da se sunce izbjegava kada je najjače, od 11 do 16 sati, čak i u podne plaže su pune. Tek rijetki slušaju preporuke.

Ako je suditi prema Korzu i terasama kafića, čini se da mnogobrojnim Riječanima vrućina ne smeta. Kavice na terasama ispijaju se kao i inače. 

- Mislim da previše informacija s kojima su nas zapljusnuli. čuvajte se nečega..pa vrućine su bile i prije, samo je jedno od mišljenja.

Ni Dubrovčanima brojke na termometru ne znače ništa jer su kažu navikli na žegu.

I tako sunce i vrućine na svakoga utječu drugačije. Neki ih izbjegavaju, a neki postaju - ako ne mlađi i ljepši - onda sigurno veseliji. 

A građani diljem zemlje, očekivano, traže osvježenje. Vruće ljetne dane Vukovarci tako provode na pjeskovitom otoku na Dunavu - Vukovarskoj adi. Jedna je to od deset najljepših i najzanimljivijih plaža uz rijeke i jezera u Hrvatskoj. Udaljena je od središta grada samo nekoliko minuta vožnje čamcem, a prijevoz je besplatan. Kupači će ove godine na raspolaganju imati pješčane plaže, debelu hladovinu, vode Dunava, igrališta za odbojku na pijesku, nogomet, mjesto za kampere.

04. svibanj 2024 16:10