StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSOFISTICIRANA OPREMA

Hrvatska nabavlja više vrsta sofisticiranog i skupog naoružanja, popis je prilično dugačak. Evo svih detalja

Piše HRVATSKI VOJNIK/OJI
3. lipnja 2023. - 15:16

Nabava višenamjenskih borbenih aviona – eskadrile od 12 Rafalea u inačici F3-R najveće je ulaganje u Hrvatsku vojsku i jedna od najvećih strateških odluka od osamostaljenja Republike Hrvatske. Ovaj projekt kojim se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo oprema novom generacijom borbenih aviona omogućit će zadržavanje visokoobrazovanog osoblja te privući nove pripadnike, koji će dobiti priliku dodatno tehnološki unaprijediti navedene avione.

Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja, koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, te zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj. Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026., kao i jamstvo od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Uz navedeno, ugovorima je osiguran i paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu obuka obučavatelja, piše Hrvatski vojnik.

Uvođenje aviona Rafale u operativnu uporabu odvija se planiranom dinamikom, u skladu s potpisanim ugovorima o nabavi Rafalea i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage. Na obuci u Francuskom ratnom zrakoplovstvu te u tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja nalazi se više od 90 djelatnika različitih specijalnosti, uključujući i pilote, kako bi se stvorili svi uvjeti za preuzimanje aviona. Planirano je da prelet aviona iz Francuske u Hrvatsku izvedu piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Obuka u Francuskoj započela je u studenom 2022., kad je prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje Rafalea

image
Niksa Stipanicev/Cropix
upućena na obuku u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu. Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se nalaze na obuci u Francuskoj izveli su ovog svibnja prve samostalne letove na Rafaleima.

Modernizacija HRZ-a nadopunjuje se projektom opremanja višenamjenskim helikopterima UH-60M Black Hawk. Projekt je pokrenut zbog potrebe za zamjenom postojećih helikoptera Mi-8/171 ruskog podrijetla modernim sustavima proizvedenim u nekoj od zemalja saveznica.

Postupak zamjene helikoptera ruske proizvodnje započeo je kad je Vlada SAD-a donirala dva Black Hawka, a Vlada Republike Hrvatske kupila još dva. Sva četiri helikoptera isporučena su do kraja 2022. godine. Proces zamjene letjelica ruskog podrijetla nastavlja se te je u planu opremanje HRZ-a s ukupno minimalno 12 helikoptera Black Hawk po načelu 4 + 4 (četiri kao donacija Vlade SAD-a i četiri nabavom iz proračunskih sredstava). Obuka pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja provedena je od 2020. do 2022. u Sjedinjenim Američkim Državama po modelu "obuka obučavatelja".

Radarski sustav FPS-117

U skladu s novim mogućnostima HRZ-a nužno je razviti i poboljšati postojeći radarski sustav kako bi se omogućila dvosmjerna komunikacija između zrakoplova te kontrole letenja i motrenja. Projekt modernizacije radarskih sustava pokrenut je početkom 2023., a planirana je modernizacija radara i nadogradnja borbenog komunikacijskog sustava u razdoblju 2023. – 2025. HRZ danas raspolaže radarskim sustavom FPS-117 velikog dometa (460 km) za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva. Uveden je u punu operativnu uporabu 2008., a sastoji se od pet radarskih položaja na lokacijama koji su preko podatkovnih veza uvezani na dva operativna centra, gdje se generira cjelovita situacija u zračnom prostoru.

Sustav je odmah po ulasku Hrvatske u NATO uvezan u NATO-ov integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defense System – NATINAMDS). Sustav je dvojne, civilno-vojne namjene, te Hrvatska kontrola zračne plovidbe koristi radarske podatke s tri radarska položaja za upravljanje civilnim zračnim prometom. Međutim, kako je konfiguracija sustava stara više od 20 godina, potrebno ga je modernizirati, uključujući i integraciju novog borbenog komunikacijskog sustava.

Rakete zrak-zemlja Hydra 70

Tijekom 2022. s Vladom SAD-a ugovorena je kroz program FMS isporuka protuoklopnih raketa Hydra 70 za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior. Isporuka spomenutih raketa očekuje se ove i iduće godine.

image

Rakete za helikoptere koje nabavlja naša vojska

/Shutterstock

Protuoklopni vođeni raketni sustavi (POVRS)

Borbena vozila pješaštva Bradley i borbena oklopna vozila Patria imaju dodatnu snagu i moć ako su opremljena protuoklopnim vođenim raketnim sustavima. U želji da borbena oklopna vozila pješaštva budu maksimalno učinkovita, Oružane snage započele su 2021. nabavu manje količine protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR za borbena oklopna vozila Patria, a u sklopu projekta Bradley ugovorene su protuoklopne vođene rakete TOW. Tijekom 2023. kroz redovitu nabavu ugovorit će se dodatna količina protuoklopnih vođenih raketa SPIKE za borbena oklopna vozila Patria.

image
/Shutterstock

Haubice 155 mm PzH 2000

Nakon dovršetka integracije i verifikacije sustava za upravljanje vatrom, u potpunosti je dovršen i zatvoren Projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000 nabavljenih od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke. Ove godine ugovarat će se nabava projektila 155 mm produljenog dometa.

Taktički radiouređaj

Osim osobnog naoružanja, osnovna je oprema svakog vojnika i komunikacijski uređaj koji mu pomaže u održavanju veze. Radiouređaj TAKRAD, koji je u potpunosti hrvatski proizvod, rezultat je višegodišnje suradnje tvrtki RIZ – Profesionalna elektronika d.o.o. i Impel Group d.o.o. s Oružanim snagama Republike Hrvatske. Uređaj je namijenjen za korištenje u postrojbama mehaniziranog pješaštva, a zahvaljujući tehnologiji softverski definiranog radija lako se modificira za korištenje u svim drugim situacijama i postrojbama.

TAKRAD će biti standardni ručni radiouređaj OSRH. Naime, jedan od NATO-ovih Ciljeva sposobnosti predviđa opremanje brigade srednjeg pješaštva komunikacijskom i informacijskom opremom i sustavima, odnosno opremanje vojnika radiouređajem koji će mu omogućiti kvalitetnu komunikaciju i prijenos podataka o bojištu, odnosno uvid u situaciju. Pritom uređaj ne smije opteretiti vojnika ni fizički ni psihički te mora biti malen, lagan i jednostavan za korištenje. Upravo je za tu namjenu i razvijen TAKRAD, koji u potpunosti zadovoljava navedene zahtjeve.

RIB brodice

U 2023. godini planirano je opremanje specijalnih snaga četirima RIB (Rigid Inflatable Boat) brodicama za pomorske specijalne operacije. Isporuka triju brodica, koje su predmet donacije, očekuje se ove, a isporuka četvrte brodice 2024. godine.

Vojna terenska bolnica šatorskog tipa ROLE B2

Nabava vojne terenske bolnice šatorskog tipa ROLE B2 daje Oružanim snagama nove sposobnosti, koje su u potpori ispunjenja usvojenih ciljeva u izgradnji zajedničkih sposobnosti NATO-a. Navedena terenska bolnica sastoji se od sedam modula: zapovjednog, kirurškog, postoperativnog, stacionarnog, laboratorijsko-dijagnostičkog, skladišnog i modula za hitni prijam. Osim za vojne namjene, terenska bolnica može se koristiti i za potporu civilnim institucijama, zdravstvenom sustavu i stanovništvu dođe li do nepredviđenih događaja većih razmjera. Isporuka vojne terenske bolnice šatorskog tipa očekuje se 2024. godine.

Sustavi protuzračne obrane

Uz nove zrakoplove i poboljšan radarski sustav, Oružane snage planiraju unaprijediti i sustav protuzračne obrane sustavima kratkog i srednjeg dometa. Tako je iskazan zahtjev za prioritetnu nabavu raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral kroz višegodišnje financiranje. U prosincu 2022. potpisan je ugovor o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral. Ugovor predviđa isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa, koji uključuje i paket integrirane logističke potpore. Dinamika isporuke je u trogodišnjem razdoblju 2023. – 2025.

image

Bradley

Nicolas Armer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Borbeno vozilo pješaštva Bradley

Modernizacija Oružanih snaga nastavlja se i u domeni oklopnih vozila pješaštva te je u skladu s tim nastojanjem prihvaćena ponuda Vlade SAD-a za nabavu vozila Bradley. Nabavom se regulira donacija 89 Bradleyja u stanju as is-where is i dovođenje u potpuno operativno stanje 62 borbena vozila pješaštva Bradley; kompletiranje naoružanjem i komunikacijskom opremom te nabava alata, inicijalnih zaliha pričuvnih dijelova i streljiva.

Oružane snage iskazale su i zahtjev za dovođenje u operativno stanje još pet vozila Bradley za potrebe obuke te zahtjev za jednu pokretnu radionicu. Dovođenje vozila Bradley u operativno stanje provest će originalni proizvođač BAE Systems, te tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., a isporuka svih operativno ispravnih 67 (62 + 5) vozila Oružanim snagama planira se provesti kroz trogodišnje razdoblje 2024. – 2026.

image

Oklopno vozilo Patria

Tomislav Kristo/Cropix

Nabava novih vozila PRO Patria CRO

Osim budućih Bradleyja, u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske je 126 borbenih oklopnih vozila Patria u sedam različitih inačica. Opremanje sa 30 dodatnih borbenih oklopnih vozila Patria nastavak je opremanja borbenim oklopnim vozilima koja su u uporabi u OSRH, za što su uspostavljeni kapaciteti za tehničko održavanje u Hrvatskoj.

Puškostrojnice i jurišne puške

Tijekom 2022. započeti su postupci nabave puškostrojnica u NATO-ovim kalibrima 5,56 x 45 mm i 7,62 x 51 mm te dodatnih količina jurišnih pušaka VHS-2 domaće tvrtke HS Produkt koje Hrvatska vojska već koristi, a čija se postupna isporuka očekuje u razdoblju 2023. – 2026.

20. travanj 2024 04:19