StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglavni odbor

Grbinu jednoglasno prošli svi prijedlozi za novo vodstvo stranke: Što se mene tiče, podjele u SDP-u su gotove. A sada je pred nama puno posla

Piše Hina
10. listopada 2020. - 13:00

Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDP-a u subotu, predsjednik Peđa Grbin kojemu su jednoglasno prošli svi prijedlozi za novo vodstvo stranke, kazao je da su za njega podjele u SDP-u gotove te poručio da ih sada čeka puno posla.

“Što se mene tiče, podjele su gotove i bile su gotove još prošlu subotu. Današnja sjednica Glavnog odbora je pokazala da je to apsolutno većinsko mišljenje svih članica i članova SDP-a. A sada je pred nama puno posla. Vlada je napokon, nakon naših pritisaka odlučila pokrenuti javno savjetovanje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji. Nakon naših pritisaka Vlada je u javnu raspravu pustila uvod nacrt uvodne rasprave za Ovršni zakon. Imamo istražna povjerenstva i interpelacije, dakle, od sada fokus SDP-a je isključivo i jedino na politici, na sadržaju i onoga zbog čega su nas građanke i građani birali u Sabor”, naglasio je Grbin.

Nakon sjednice koja je trajala nešto manje od sat vremena Grbin je rekao: "Najavljivao sam da će na sjednici Glavnog odbora biti dobro i, kao što sam najavljivao, tako je i bilo".

Ostaje još rasprava oko nekih rješenja u Klubu zastupnika i o tome najprije razgovor s kolegicama i kolegama u Klubu, a onda ćemo o tome obavijestiti javnost, rekao je Grbin.

Ne razmišljam o mogućnosti da Klub ponovno odbije moje prijedloge

Dodao je i da će napraviti ono što misli da je ispravno i dobro i da je "zdravo rješenje" te da uopće ne razmišlja o mogućnosti da Klub zastupnike ponovno odbije njegove prijedloge kadrovskih promjena u Saboru, uvjeren da će proći.

Stranka i članice i članovi poslali su poruku - dosta je sukoba, idemo raditi. Ja sam uvjeren da su tu poruku sve kolegice i kolege u SDP-u čuli. Svaki dan dobivam poruke od članstva da je dosta svađa i da idemo raditi ono za što su nas izabrali. Prije Glavnog odbora sam bio uvjeren da će sve biti u redu i tu ideju i energiju ne gubim ni sada, pojasnio je šef SDP-a zašto je uvjeren da će mu u drugom pokušaju proći kadrovski prijedlog u Klubu. 

Grbin nije htio iznositi detalje sa zatvorene rasprave na Glavnom odboru pa ni potvrditi da je njegov prethodnik Davor Bernardić govorio o postignućima u svom mandatu, a zatim dao podršku članstvu i napustio sjednicu.

Za predsjednicu Glavnog odbora, na prijedlog Grbina, izabrana je Marija Lugarić, a za potpredsjednike Vili Bassanesse, gradonačelnik Umaga i Ante Bilić, gradonačelnik Trogira. 

Novi glavni tajnik je Vedran Babić, za poslovnog direktora izabran je Igor Cigula, za šefa Poslovnog odbora Boris Lalovac, a za predsjednika Statutarne komisije Mijo Kladović.

Grbin je potvrdio da je novi glavni tajnik Vedran Babić podmirio dug za članarinu u iznosu od navodno 30 tisuća kuna, jer je, kaže, podmirenje duga bio uvjet za bilo koju kandidaturu. 

Sjednica je prošla u mirno, u jako dobroj atmosferi i time razočaravamo one koji su se nadali drugačijem ishodu, kazala je čelnica Glavnog odbora Marija Lugarić.

Bernardić: Ne želim da novi predsjednik prolazi ono što sam ja prolazio 

Dolazeći na sjednicu Glavnog odbora, na kojoj se nije zadržao do kraja, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je ranije izjavio da nije vođa pobune protiv Grbina te da treba razgovarati, izjavio je da poziva na dijalog i zajedništvo jer je to SDP-u izrazito potrebno.

"Ni u ludilu ne želim da novi predsjednik SDP-a prolazi ono što sam ja prolazio zadnje četiri godine. Prema tome, ima moju podršku za rad i tako ću se ponašati", poručio je Bernardić.

I donedavni v.d. predsjednika Zlatko Komadina novinarima je kazao da mu nije žao što je predsjednik SDP-a sada kandidat kojeg nije podržao. “Nije mi žao, moja poruka mojim kolegama je: 'Ne čini drugom ono što ne želiš da čine tebi’. Onda će biti dobro'", naglasio je Komadina.

Ocijenio je da u stranci nedostaje komunikacije i da će sve biti u redu kada se uspostavi dijalog.

Ustvrdio je da je "svako vodstvo SDP-a potrajalo, pa će i ovo", dodavši da je SDP takav da je malo nestašan u početku, a poslije se stabilizira.

02. lipanj 2023 03:02