StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘useljava‘ na iblerov trg

Grbinov čovjek od povjerenja: Šibenčanin Tonči Restović bit će glavni operativac SDP-a za iduće izbore

Piše Šibenski.hr
19. studenog 2022. - 13:14

Iako je tek prošla polovica mandata ove Vlade, u opoziciji se već počinju pripremati za naredne izbore za Sabor. Vrh SDP-a na svojoj je sjednici ovog tjedna već izabrao osobu koja će početi operativne pripreme stranke za izbore, a to je šibenski SDP-ovac, odvjetnik Tonči Restović, koji će zbog toga praktički ‘useliti‘ na Ibler i biti zasad glavna osoba za vezu za sve u vezi budućih izbora s terenom, piše Novi list

Novi timovi

U SDP-u su mišljenja da s početkom 2023. godine, naime, moraju početi pripreme jer je 2023. godina već predizborna, ako se izbori održe u redovnom roku, dakle sredinom ili najesen 2024. godine. Ako pak budu prijevremeni, ili samo ranije tijekom 2024. godine, u vrhu stranke drže da cijelo to razdoblje moraju smatrati predizbornim i da SDP na svim razinama mora imati postavljenu organizaciju za provođenje kampanje i sve ostale aktivnosti. Moguće je, dakle, da se radi o predizbornoj godini, rezoniraju u Predsjedništvu stranke, gdje su Restovića imenovali za voditelja tima za pripremu stranke za taj posao. To je zapravo zametak budućeg izbornog stožera, a Restović i njegov tim na Ibleru napravit će analizu dosadašnjeg sustava koji je počivao na koordinatorima po izbornim jedinicama, koji su onda uz sebe vezali stožere. Analizirat će se treba li taj sustav i dalje funkcionirati na isti način, na razini postojećih deset izbornih jedinica, ili će se anticipirati promjene izbornih jedinica u skladu s preporukama Ustavnog suda, pa će se sukladno tome formirati i novi timovi. U Predsjedništvu SDP-a smatraju i kako je Restović dobar komunikator, što je važan dio posla prema javnosti.

image

 Ante Bilić, Ivana Marković, Peđa Grbin i Tonči Restović

Nikša Stipaničev/Cropix

Sam Tonči Restović za naš list kaže kako će o pripremi za izbore opširnije progovoriti kad dobije i podršku drugih stranačkih tijela, odnosno Glavnog odbora itd., a na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva bit će odabran širi tim za taj posao.

Analiza rezultata

Taj će tim uskoro napraviti analizu rezultata prošlih parlamentarnih izbora, koji za SDP nisu bili osobito uspješni ni kada je stranku vodio Davor Bernardić, a potom se stranka još i podijelila na dva kluba u Saboru, pa početne pozicije i nisu najbolje. Stoga novi tim ima dodatni zadatak s glavnim tajnikom stranke Vedranom Babićem i predsjednikom Peđom Grbinom analizirati stanje u svakoj od izbornih jedinica, uz sugestije o tome s kim iz redova lijevo-progresivne opozicije u kojoj od njih surađivati. Naime, kako je poznato, SDP teži predizbornoj suradnji s platformom Možemo! i Centrom, ali oni uopće nemaju podružnice u cijeloj Hrvatskoj – Možemo! postoji još u Rijeci, PGŽ-u i Istri, ali ne i Slavoniji, a Centar praktički samo u Splitu i Zagrebu, zato je upitno i kako će izgledati buduća SDP-ova koalicija, a samim time i tko će se sve pridružiti u međuvremenu njihovom stožeru, odnosno tko će biti kandidati na listama.

Ipak, onog trenutka kad budu imenovani koordinatori po izbornim jedinicama, bit će i jasno tko su glavni ljudi na koje se predsjednik stranke Peđa Grbin planira osloniti na narednim izborima za Sabor. To su obično predsjednici županijskih organizacija stranke, ali ne nužno. Tim više što SDP više ni nema svoje organizacije koje su funkcionalne u svim županijama – primjerice, u nekima u Slavoniji stranka je u takvom stanju da ni formalno nema vodstvo u svim županijama i svim velikim gradovima.

Bivši kandidat za šibenskog gradonačelnika

Tonči Restović je pravnik, a bio je i kandidat za šibenskog gradonačelnika na izborima 2021. godine, kad je uspio ući u drugi krug. Tada je izjavio da na političko djelovanje ne gleda kao na nešto prljavo, uvredljivo, nego politiku vidi kao prostor u kojem može utjecati na poboljšanje života mnoštva ljudi. Kao tadašnji član Statutarne komisije SDP-a bio je među onima koji je u srazu Grbina i Bernardića stao na Grbinovu stranu, javlja Novi list

05. lipanj 2023 18:32