StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetakcija za promjene

Dva puta je pomrsio planove HDZ-u, ima li šanse na nacionalnoj razini? Jelić se posebno nada jednoj suradnji...

Piše Marina Karlović-Sabolić/Slobodna Dalmacija
19. svibnja 2023. - 10:21

Prvi test položili su s uspjehom. AP je izazvao dužnu pozornost javnosti. Nekome je izmamio osmijeh, drugima podsmijeh. Ali je pogodio “u sridu”.

– To AP je zgodno s marketinške strane. Naša će se stranka zvati Akcija za promjene, i to je ono što smo željeli. Sve ostalo rade marketinški stručnjaci koji imaju svoja pravila – kaže nam šibensko-kninski župan Marko Jelić. Nakon što je dva puta pomrsio račune HDZ-u na lokalnoj razini – prvi put u Kninu pobijedivši Josipu Rimac, a i u županiji nadmašivši Gorana Pauka – sada se odlučio napraviti iskorak i ka nacionalnoj razini. U subotu u Zagrebu osniva novu stranku.

Prvi izazov

Neslužbene informacije govore da su u Akciji za promjene razmišljali i o tome da – prije negoli objave naziv svoje stranke – oblijepe Hrvatsku plakatima na kojima bi prvo pisala poruka “Otkrivamo tko je AP”. A onda da, uoči osnutka, na plakate stave i naziv nove stranke. No od toga se na koncu ipak odustalo, a ime, zajedno sa sugestivnom kraticom AP, prošloga je tjedna objavljeno u medijima.

U javnosti se stvorio određeni “hype”, Jelić je dobio priliku da promovira novu stranku na političkom obzoru Hrvatske, a objavljene su i prve konture stranačkog programa. AP predlaže uvođenje referenduma na kojima bi građani o čitavom nizu pitanja – od izmjena zakona do izbora ustavnih sudaca – ubuduće mogli glasati putem mobilne aplikacije.

No tu za Jelića i njegove suradnike pravi posao tek počinje.

Prvi veliki izazov s kojim će se susresti nova stranka su – njezini ljudi. Sam Jelić, kada je o imenima riječ, za sada je još uvijek prilično zakopčan.

– Vidjet ćete u subotu sve. Ovo je jedna pozitivna priča. Surađujemo s Nezavisnom listom mladih iz Vrgorca, s nama je i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Alagić. Tu je i niz načelnika i nezavisnih vijećnika, ali i znanstvenika, gospodarstvenika i kulturnih djelatnika. U kontaktu smo i s Fokusom i sa strankom LiPO – nabraja Jelić.

Od ranije se zna da na svojoj strani ima Antu Pranića, bivšeg gradonačelnika Vrgorca i osnivača tamošnje Nezavisne liste mladih za kojega mnogi tvrde da je spiritus movens koji stoji i iza ideje, i iza realizacije okupljanja oko Jelića i osnivanja stranke. Zna se, međutim, da je za sada iz kombinacije otpao pulski gradonačelnik Filip Zoričić, za kojega se očekivalo da će biti u prvom planu Akcije za promjene i osigurati joj podršku u dijelu Istre koji naginje nezavisnim gradonačelnicima.

Pišemo program

Dr. Ivo Žuvela, koji je bio nezavisni kandidat za zadarskog župana, aktivirao se na pisanju zdravstvenog programa nove stranke. Zalaže se za gradnju Sveučilišne bolnice u Blatu.

Alagić je pak uz Jelića još otkad je prije pet godina osnovana Udruga nezavisnih. U Donjem Miholjcu realizirao je niz projekata.

No za iskorak na nacionalnoj razini Jeliću će trebati znatno veći kapitalci. Oni koji bi novoj stranci, osim vrckave kratice, i svojom političkom težinom i popularnošću mogli osigurati dodatnu vrijednost.

Stoga ne čudi što u Akciji za promjene dosta karata polažu na suradnju s Damirom Vanđelićem. Ovaj je uspješni menadžer, bivši predsjednik Nadzornog odbora INA-e i nekadašnji šef Fonda za obnovu Zagreba, početkom godine objavio da se namjerava uključiti u politiku. Iako su se Jelić i Vanđelić do sada nekoliko puta susreli i razgovarali o zajedničkom nastupu na izborima, dogovor još uvijek nije postignut. Bez Vanđelića i s njim Akcija za promjene nema istu težinu.

Vanđelić bi u toj kombinaciji mogao biti kandidat za premijera i sa svojim znanjem o gospodarstvu izravno se suprotstaviti ekonomskim postignućima Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Kontakata je navodno bilo i s međimurskim županom Matijom Posavcem, koji, unatoč problemu koji ima sa zakonom, politički potpuno dominira na sjeverozapadu zemlje. Razgovaralo se i s Fokusom Davora Nađija i gradonačelnika Svete Nedelje Darija Zurovca, no za sada još uvijek nema dogovora o zajedničkom nastupu.

Tek onda kad dobije više pozitivnih odgovora nego “košarica” od potencijalnih partnera AP će imati šanse. 

24. travanj 2024 17:06