StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbudite oprezni

Diljem Hrvatske problemi zbog vremenskih prilika: u prekidu su katamaranske linije, u dijelu zemlje pada snijeg

Piše Šibenski.hr
19. siječnja 2024. - 06:29

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice pada snijeg. U središnjoj Hrvatskoj trenutno još pada kiša, odnosno susnježica.

HAK poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zagreb Zapad i Zaprešić (57.km), zbog sanacije posljedica prometne nesreće vozi se uz privremenu prometnu regulaciju te je zatvoren pretjecajni trak u oba smjera.

Usporeno se vozi u zonama radova.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su sljedeće katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak. Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) - Ist (Kosirača) - Olib - Silba - Premuda - M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku M. Lošinj.

Operativni centar Civilne zaštite jutros je medijima uputio upozorenje na opasne vremenske pojave za Hrvatsku.

Crveno upozorenje na vjetar: u regiji Rijeka naglo će zapuhati olujna i orkanska bura, a udari podno Velebita očekuju se između 130 i 160 km/h. Narančasto upozorenje na vjetar u regiji Gospić - olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak. Za Split i Knin najavljuju olujne i orkanske udare bure.

Crveno upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Gospić - do kraja dana između 15 i 50 cm uz jak i olujan sjeveroistočni vjetar. Moguće mećave i zapusi.

Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Karlovac. Moglo bi napadati do 25 cm snijega, lokalno i do 35 cm u višim predjelima do kraja dana. Moguće mećave i zapusi.

Žuto upozorenje na vjetar: u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac očekuju se jaki i olujni udari sjeveroistočnog, ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer olujni udari bure.

Žuto upozorenje na snijeg/poledicu: u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost Istre). Ponegdje se očekuju poledice zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača. Otežani uvjeti za vožnju.

03. svibanj 2024 23:22