StoryEditorOCM

Cijene nekretnina padaju u mnogim zemljama EU, ali ne i u Hrvatskoj: za stan od 60 kvadrata prosječni građani moraju raditi više od 30 godina

Piše Vijesti sd
6. listopada 2023. - 13:10

Cijene nekretnina predmet su interesa mnogih građana, ponajprije onih koji nemaju vlastiti krov nad glavom, kao i onih koji imaju višak novca na računima pa bi ulagali u nekretnine.

U Hrvatskoj zbog svega toga cijene nekretnina rastu, naročito na atraktivnim lokacijama, a to su u prvom redu jadranska obala i Zagreb. Posebno je nepovoljno kada se usporedi omjer potrebnih godina rada da bi se došlo do vlastite nekretnine.

"Prosječno plaćenom čovjeku treba cijeli radni vijek da bi kupio stan od 60 kvadrata. Takav stan košta 134.220 eura ili 132 mjesečne prosječne plaće. Ako zaposleni građanin štedi trećinu svoje prosječne plaće, što je lani iznosila 1016 eura, za kupnju novog stana od 60 kvadrata, trebao bi štedjeti gotovo cijeli radni vijek i za stan bi uspio skupiti novac za malo više od 33 godine", izračunala je u travnju Sanja Stapić za Slobodnu Dalmaciju.

Danas bi omjer sigurno bio i nepovoljniji. Nedavno je objavljeno da u Njemačkoj cijene nekretnina padaju zbog slabijeg interesa kupaca, što će usporiti gradnju novih objekata. Slično je i u nekim drugim europskim državama.

Hoće li se slično dogoditi i na Hrvatskoj, koja je u Europskoj uniji imala najveći porast cijene nekrentnina?, pitanje je koje zanima brojne hrvatske građane.

image

Za novogradnjama potražnja je veće od ponude

Joško Ponoš/Cropix

"U drugom tromjesečju ove godine cijene stambenih objekata bile su u prosjeku više za 3,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje, dakle rast cijena se nastavlja. Jedan od glavnih razloga je omjer ponude i potražnje, pri čemu potražnja uvelike nadmašuje ponudu, posebno kad je riječ o novogradnji. Nadalje, kamatne stope na stambene kredite i dalje su niske u odnosu na većinu drugih zemalja EU. Ulazak u Schengen te u eurozonu povećali su interes stranih kupaca, u pravilu bolje kupovne moći od domaćih kupaca, što također utječe na formiranje cijene nekretnina. Ukratko, tržište u Hrvatskoj je vrlo aktivno i u sljedećih šest mjeseci ne očekujemo značajne promjene. Po pitanju cijena nekretnina ne očekujemo pad cijena, već eventualno stagnaciju", komentirala je situaciju Martina Naletilić, suvlasnica i direktorica zagrebačke agencije Sky nekretnine, za Poslovni.hr.

Naletilić je istaknula i da rast cijene novca u tome ne igra veliku ulogu jer se u zadnjih godinu dana sigurno 60 posto transakcija odnosi se na kupovinu gotovinom. Rast cijena gurat će i sve veće investicije radi bavljenja vrlo isplativim turističkim najmom kojih ima sve više i na kontinentu.

image

U zadnjih godinu dana sigurno 60 posto transakcija odnosi se na kupovinu gotovinom

/Shutterstock

"Hrvatska na državnoj i lokalnoj razini nužno treba razviti učinkovitu stambenu politiku koja će unijeti balans na tržište te omogućiti jednostavniji i jeftiniji pristup nekretninama za najam.

Zabrinjavajuća brojku od 3000 zagrebačkih studenata koji nisu uspjeli ostvariti pravo smještaja u studentskim domovima samo je jedna od skupina građana koja zahtijeva na neki način zaštitu i pomoć države i grada. Grad Zagreb zadnjih mjeseci potiče priuštivo stanovanje kroz razne mjere u najavi – promjenu modela iznajmljivanja gradskih stanova, veću dostupnost gradskih stanova najmoprimcima te poticanje iznajmljivača na dugoročni najam kroz poreznu reformu", kaže Martina Naletilić za Poslovni.hr.

Stagnacija cijena nekretnina svakako je bolja od njihova rasta, ali potencijalne kupce koji su vjerovali u veći pad cijena ova prognoza neće pretjerano obradovati. Puno je teže vjerovati da će plaće nekontrolirano rasti pa najveću nadu i inicijativu treba usmjeriti prema državi i gradovima da brzo osmisle strategiju priuštivog stanovanja. Kako se vidi, i s ovim cijenama veliki dio građana Hrvatske ne može se priuštiti vlastitu nekretninu, a ako cijene značajnije porastu, to će biti nemoguće.

image

‘Rast cijena gurat će i sve veće investicije radi bavljenja vrlo isplativim turističkim najmom kojih ima sve više i na kontinentu‘,, tvrdi Martina Naletilić iz zagrebačke agencije Sky nekretnine

Duje Klaric/Cropix/Cropix
image

Nekretnine su već sada teško dostupne hrvatskim građanima, što bi bilo da značajnije poskupe? (ilustracija)

Afp
27. travanj 2024 09:18