StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglava šotobraco

Branimir Periša o velikoj aferi: ‘Sve za taj, Škugorov osjećaj!‘

Piše Branimir Periša
22. kolovoza 2024. - 09:57

-Auuu! – vije Dobra Parona iza svojega šanka. Bože moj, da je zatvoriti oči, reka bi čovik da se to vuk čuje u gori, al‘ kada se znade razlog, onda ne čudi šta se jedna fina, dobra i poštena gazdarica pritvorila u gladnu vučicu. Jerbo, čita ona informaciju da je podignuta optužnica protiv Damira Škugora, zvanoga "boca plina, ali teke veća", ćaće mu Dane, još nikoliko osoba među kojiman je Josip Šurjak, bivši prisidnik rvaske odvjetničke komore – božemiprosti - i jedne firme.

-Gospojo draga, pripa san se od toga vašega zavijajanja. Pomislija san da ste i vi pronašli živu perisku, pa se čudon čudite i veselite, kad ono afera Škugor. Dašta će nego ih optužiti, vrime je! – govori jon El Tigre, a njegov kompanjon slaže se bez riči, klimajući glavon.

-Ma lako je za oto, nego iznos, iznos! Bilo je u početku da je po miljarde kuna, a optužnica ih tereti da su INU oštetili za 160 mijuna eura! Onda je zastala i ka iz topa, ‘nako mesarski, izračunala da oto nije po miljarde kuna, nego više od duplo.

Nešto je na brzinu proćamatala sebi u bradu i ispalila: - Miljardu i dvista miljuna kuna, ej! - ukipila se prid njiman i tucka kažiprston po slipoj očici.

-Ma ostav‘te se kuna, bile pa prošle! – napominje joj B.S. Uskoro. Na oto mu je odgovorila da je isti ka i žena kod koje običava kupovati zelen na šibenskoj pijaci. Nema puno, prigovorila jon je da je u nje za euro skuplje nego u drugih, a to nije sitnica, nego cilih sedan i po kuna! Odma ju je piljarica oštracala da ništa nije razumila niti oće, jerbo su euri došli ka i kune. I za nju je tako, makar ota računica nema veze sa plaćaman, atroke penzijaman.

-Znači, po nježinoj računici ona prodaje skuplje samo jednu kunu! Je vraga, ovo sa kunaman zvuči, čovik ima jedan monumentalni dojam, makar kune više ne zveču niti šuškaju. Miljardu i dvista, pa vi vidite! – održala in je pištulu.

-Pa je, je, meškolju se ova dvojica. Zvuči drugačije, u pravu ste! – priznaju jon dok se ona vrzma po svojoj betulici. U ruci jon dvometar na feder šta se ispruži iz one plastične škatulice i miri sve odreda: frižider, kredence, lavel, kante za škovace… Miri u širinu i visinu, izračunava kubaturu, proteže se i penje na prste, a cila je ta muka samo ne bi li dobila odgovor na pitanje di stane, u koji oto prostor, miljardu i dvista mijuna kuna?

-Zbunjena san! Triba mi niko čvrsto uporište za usporedbu. Kada se operiralo sa mažnjavanjen od po miljarde, onda se govorilo da je oto polovica Pelješkoga mosta. Sada je cili i još ima za pozlatiti po Pelješca. Kolko je oto janjaca, prasace, teletine? – panično i dalje traži neku opipljivu usporedbu.

-A šta ćemo se zafrkavati s otin di stane!? Stalo je na račun ćaće Dane. I sam je mali Damir reka da stari nije ima pojma šta mu je na kontu. Doduše, izajavija je sin i to da nije kriv, začuđen jerbo se svi čude nečemu šta su navodno, svi drugi prija njega radili! – otpovrnija jon je El Tigre.

-Eh, blago ćaći Dani. – teško je uzdahnija B.S. Uskoro, inače friški umirovljenik.

-Nema veze šta je optužen sa svin mogućin posljedicaman, nastavija je, ali je barenko u svomen neznanju šta mu se s računon događa, neko vrime živija u viri da je oto Plenki poveća penzije za dva posto, veseleći se ka malo dite desecima miljuna eura na svomen kontu. Ja bi sve da za otaj osjećaj, pa makar me poslin razapelo, a ne da me umirovljenički predstavnici zovu da izađen na niki prosvjed, jerbo Vlada ne usklađuje mirovine kako je obećala…

16. rujan 2024 12:34