StoryEditorOCM
Crna kronikaafera vjetroelektrane

Procurile poruke Josipe Rimac, doznalo se kako je kod troje ministara lobirala za kredit, sredila odmor, jedrenje...

Piše Šibenski.hr
30. travnja 2021. - 14:40

Uz ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac, koja se sada i zbog toga našla pod istragom Uskoka, bivša državna tajnica u Ministarstvu Uprave, Josipa Rimac 2018. nagovarala je još najmanje trojicu ministara da joj pomognu izlobirati da tvrtka CEMP Milenka Bašića dobije kredit HBOR-a.

Radi se o ministrima od koji su neki, kao i Žalac bili u Nadzornom odboru HBOR-a. Proizlazi to iz dokaza koje je kao podlogu za najnovije proširenje istrage u aferi Vjetroelektrane prikupio Uskok i policija, a prije svega iz razgovora pronađenih u mobitelima Josipe Rimac.

U tjednu kada je HBOR trebao odlučivati o odobrenju kredita CEMP-u, Rimac je pisala Bašiću kako je kontaktirala predsjednika NO HBOR-a i ministra financija Zdravka Marića te Gabrijelu Žalac s kojom je bila prijateljica, na što joj je Bašić tražio da mora „slomiti“ Marića. Rimac mu je također napisala da je upravo s ministrom Pavićem, a da joj poslije dolazi Oleg Butković.

Također u više je navrata kontaktirala i tadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je također bio član Nadzornoga odbora HBOR-a, i kojega je Rimac u razgovorima zvala Tole. Od Tolušića je najprije tražila da održi sastanak s Bašićem, a na koji bi pozvali i ravnateljicu HBOR-a Tamaru Perko.

olušić tako odgovara na poruke Josipe Rimac te kaže kako sve zna, ali da je to što Rimac traži previše novca za HBOR i da Tamara neće moći to sve progutati. Naime, premda će HBOR na kraju, u ožujku 2019. odobriti CEMP-u kredit od 80 milijuna eura, Bašić i Rimac su za vjetroelektranu Krš-Pađene tražili 130 milijuna eura, a što im je predstavljalo veliki problem budući da HBOR toliki iznos kredita nije mogao odobriti. 

No interveniranje kod HBOR-a počelo je skoro godinu dana ranije, u 2018. godini. Paralelno s traženjem kredita u HBOR-u, traženi su i krediti u poslovnim bankama, budući da je, pak, HBOR isplatu svojega kredita uvjetovao time da u projektu sudjeluju poslovne banke. Između ostaloga, kako je to Uskok i inkriminirao, od državnoga HPB-a tražili su 50 milijuna eura, a HPB je mogao dati samo 15. Još u siječnju 2018. Rimac je, tvrdi Uskok, pritiskala predsjednika Uprave HPB, Tomislava Vuića ,te tražila da pripazi na „njene vjetraše". Međutim u travnju 2018. dogovor s HPB, je, sudeći po sadržaju komunikacija između Rimac i Bašića, neslavno propao. 

„Hitno nazovi 'poštara' jer u 13 imamo sastanak“, napisao je Bašić Josipi Rimac misleći na predsjednika Uprave poštanske banke. Nakon toga Rimac šalje SMS Vuiću i kaže da pripazi na ove njene u 13 sat. Međutim nakon sastanka u 14,48 Bašić piše Rimac: „Prijatelj nas je izdao i napravio veliku štetu i kod OTP banke jer ih sada oni slijede. HPB je us...o i povukao za sobom i OTP“, piše Bašić. 

S Tolušićem je oko kredita HBOR-a komunicirala u rujnu 2018. „Pričala sam s Perko u Vinkovcima, i spremna je malo podići omjere, i Milenko Bašić će malo podignuti svoj udio, a kada bi Zdravko Marić još podignuo HPB s 10 na 15 sve bi zatvorili", pisala je Rimac. 

Međutim, usprkos svim pritiscima, Uprava HBOR-a, odnosno Perko, odbijala je odobriti CEMP-u traženih 130 milijuna eura. CEMP je zbog toga 14. prosinca 2018. Nadzornom odboru HBOR-a uputio žalbu žaleći se na postupanje Uprave i djelatnika HBOR-a. Također, prema sadržaju poruka Bašić tada intenzivno traži od Rimac da mu dogovori pojedinačne sastanke s kojim god članom nadzornoga odbora HBOR-a može – ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, ministrom turizma Garijem Cappellijem, Gabrijelom Žalac, Tolušićem i predsjednikom HGK Lukom Burilovićem. Rimac ih sve kontaktira, a s većinom i dogovara sastanke s Bašićem. U nizu razgovora argumenti su joj da ih Tamara Perko šikanira te da ne traže ništa izvan zakonskih okvira.

„Tamara nas baš uništava“, piše u jednoj poruci Bašić. „Ima i njoj lijeka“, piše Rimac. 

„Moramo naći lijek i to odmah. Pogodio ju je dopis Nadzornom odboru koji je samo istina s činjenicama. Rekla nam je da demantiramo taj dopis ako mislim imati bilo kakvu suradnju s HBOR-om. Postala je ucjenjivač“, kaže Bašić. „Ucijenit ćemo i mi nju“, kaže Rimac, na što Bašić traži od Rimac da pokuša doći do samoga premijera Plenkovića.

U siječnju 2019. Bašiću su Rimac i Gabrijela Žalac dogovorili sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem, međutim, premda ga je Marić saslušao, HBOR je u veljači i dalje ostao pri svome. „Te stvari nikao nisu dobre i najlakše je poslije prstom uperiti u mene i reći da sam ja kriv“, rekao je Marić o traženjima CEMP-a. 

Za sve ove usluge, Bašić je tvrdi Uskok, Josipu Rimac nagradio i jedrenjem od 2,645 eura, a na koji je Rimac povela i Gabrijelu Žalac i Ružicu Njavro, tajnicu u Ministarstvu poljoprivrede, sada također osumnjičenu u istrazi s Rimac. „Otet ćemo te od 6. do 9. kolovoza“, napisala je Rimac Gabrijeli Žalac. Na što joj je ministrica odgovorila „Otmite me.“.

20. travanj 2024 10:14