StoryEditorOCM
Crna kronikapregazio djevojku

Divljaku iz Tribunja ovo nije prva nesreća koju je skrivio. Poznati odvjetnik tvrdi: ‘On nije smio biti na slobodi!‘

Piše Šibenski.hr
20. prosinca 2023. - 12:49
Robert Šantić (57) provest će mjesec dana u istražnom zatvoru zbog toga što je pregazio djevojku u Tribunju  Nikša Stipaničev/Cropix

Iz DORH-a su jučer objavili da je sudac istrage odredio istražni zatvor 57-godišnjem Robertu Šantiću, koji je proteklog vikenda u Tribunju autom usmrtio 19-godišnju djevojku i pobjegao s mjesta nesreće. U bijegu su mu pomagala dva mladića, ali ubrzo je uhićen. Šibenska policija je tijekom istrage utvrdila da je u trenutku nesreće bio pod utjecajem droga, piše portal Index.hr

Uz to, bijes javnosti izazvala je činjenica da je vozač bio otprije poznat policiji. Prije mjesec dana uhićen je s većom količinom raznih vrsta droge, ali početak procesa za trgovinu drogom čekao je na slobodi. Iz Policijske uprave šibensko-kninske tada su objavili da je kod 57-godišnjaka s područja Tribunja nađena veća količina droge.

Temeljem naloga Županijskog suda u Šibeniku pretražene su kuća u Tribunju, gdje osumnjičeni boravi, i njegovo osobno vozilo. Tom prilikom pronađeno je 76.2 grama amfetamina, 4.8 grama marihuane, 1 gram heroina, 100 grama originalnog pakiranja kofeina (punilo), digitalna vaga i manji novčani iznos. Najavili su da će protiv osumnjičenika podnijeti kaznenu prijavu. 

Ovo nije prva nesreća koju je skrivio

Stanovnici Tribunja potvrdili su da je Šantić imao problema s ovisnošću i da je to bilo općepoznato. Posljednjih se dana društvenim mrežama širila snimka koja ga prikazuje kako se drogira u javnosti tijekom lokalne fešte u Tribunju. Na snimci se vidi kako slaže crte praha na drvenoj klupici, a potom ih ušmrkava u nos. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Jučer je objavljena i snimka koja je navodno nastala samo 20-ak minuta prije kobne nesreće. Video u trajanju od jedne minute prikazuje Šantića kako pleše izvodeći teško opisive pokrete glavom i rukama dok se u pozadini čuje glazba. 

24 sata pišu kako je Šantić 31. kolovoza 2021. godine skrivio prometnu nesreću u kojoj je stradao 58-godišnji Vodičanin Zvonimir Vučak. Nesretnom čovjeku su nakon nesreće ugradili umjetni kuk, slomljena mu je noga, ozlijeđene su mu lijeva ruka i šaka, a u bolnici je proveo 38 dana. Šantić je tom prilikom upravljajući Renaultom prešao u suprotnu prometnu traku i udario u Peugeot.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske tada su priopćili da vozač nije prilagodio brzinu kretanja stanju na cesti i vidljivosti, odnosno nepreglednom zavoju i nagibu kolnika. I sam Šantić je u nesreći zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život. Prošle godine podignuta je i potvrđena optužnica u tom slučaju. 

To je bila samo jedna u nizu prometnih nesreća koje je skrivio. Tako je 24. rujna 2018. u Ulici bana Jelačića u Šibeniku udario u vozilo ispred sebe kojim je upravljala 54-godišnjakinja. I tada je pobjegao s mjesta događaja, ali policija ga je pronašla te je protiv njega podnesen prekršajni nalog. 

Index je kontaktirao odvjetnika Branka Šerića kako bismo provjerili zašto je 57-godišnjak uopće pušten na slobodu prije mjesec dana. "Sudac istrage je ocjenjivao ima li razloga za određivanje istražnog zatvora. Ključno je pitanje je li se radilo o ograničenoj količini droge, odnosno o onoj količini koja bi bila za osobnu upotrebu", kazao je dodavši kako nije upoznat s detaljima tog slučaja. 

Tvrdi da je bitno kako je policija predstavila slučaj sucu istrage, a on smatra da je policija išla s pretpostavkom da je riječ o količini droge koja je namijenjena osobnoj upotrebi. Vjeruje kako je odluka o puštanju na slobodu pogrešna i da je mogla biti izbjegnuta tragedija u kojoj je djevojka izgubila život. 

Protiv Šantića je podignuta kaznena prijava, ali Šerić je napomenuo da čak i u slučaju prekršajnog postupka, odnosno blaže kvalifikacije, postoji mogućnost određivanja istražnog zatvora. "I da se radi samo o prekršaju, postavlja se pitanje postoji li element opasnosti od ponavljanja djela", objasnio je.

image

Odvjetnik Branko Šerić

















 

Biljana Blivajs/Cropix

Uvjeren je da je u ovom slučaju ta opasnost postojala s obzirom na profil počinitelja. "Ovdje imamo alkoholni i narkomanski abuzus tijekom duljeg razdoblja. Osoba je višestruko uhvaćena u ovisničkom abuzusu i trebala je proći mjere liječenja. Postoji snimka na kojoj on konzumira drogu. Nije smio biti na slobodi", jasan je Šerić. 

"Automobil je mogao biti oduzet"

Upitali smo ga i je li osobno vozilo kojim je izazvana prometna nesreća moglo biti ranije oduzeto počinitelju zbog povijesti ovisničkog ponašanja. "Automobil je mogao biti oduzet ako je služio za prijenos droge, a pretpostavka je kako je vjerojatno imao tu namjenu", kazao je Šerić za Index.hr

 

02. svibanj 2024 01:11