StoryEditorOCM
Crna kronikaiskaz iza rešetaka

Bivši policajac koji je radio prljave poslove za Zdravka Mamića 'propjevao' u zatvoru: osim o gazdi Dinama, istražiteljima govorio i o vezama s FBI-om, Vasi Brkiću, Karamarku, Todoriću...

Piše JL
26. studenog 2018. - 12:54

Do 20. rujna ime bivšeg policijskog informatičara iz Belišća široj javnosti nije značilo baš ništa. No, njegovo uhićenje izazvalo je val potresa na domaćoj političkoj sceni. Franjo Varga otkrio se na kraju istrage o lažnim SMS-ovima kojim je Zdravko Mamić pokušavao podebljati svoju obranu pred osječkim sudom. Iz iste radionice došli su i SMS-ovi vezani uz aferu Borg koje je koristio Ivica Todorić, piše Jutarnji list.

Nakon toga se utvrdilo i da je Varga bio u kontaktu s bivšim predsjednikom Tomislavom Karamarkom kojem je, prema onome što se trenutačno zna, pomagao dokazati tezu da je Karamarko, odnosno HDZ, pokraden na izborima 2015. godine. Tu je tvrdnju Karamarko i sam izgovorio i tvrdio da za nju ima dokaze iako ti dokazi nikad nisu pokazani niti su DIP i DORH na bilo koji način potvrdili te navode.

Na kraju je i činjenica kako je Vargu na to da ga prisluškuje i prati policija upozorio kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, i to samo četiri dana nakon što je stavljen pod prismotru, povezala Belišćanina s najvišim krugovima hrvatske političke scene.

Franjo Varga, 36-godišnji bivši policijski informatičar, uhićen je 20. rujna u svom domu u Belišću, nakon što mu je tada nepoznata osoba dojavila da se nalazi pod kriminalističkom obradom. USKOK je protiv njega otvorio istragu zbog sumnje da je krivotvorio tzv. Mamićevu SMS prepisku iz čijeg je sadržaja proizlazilo da je bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ozbiljno utjecao na suce Županijskog suda u Osijeku da protiv Zdravka Mamića i suoptuženih donesu osuđujuću presudu.

S obzirom na to da je Mamićeva obrana tu SMS prepisku pokušala iskoristiti i u sudskom postupku, tužiteljstvo tereti Vargu za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja i zbog toga mu je određen istražni zatvor u kojemu se i dalje nalazi.

1. Varga je dan nakon uhićenja, 21. rujna, ispitan kao okrivljenik i tom je prilikom iznio opširnu obranu. Nakon što su tek pojedini segmenti njegove obrane objavljeni u medijima, Jutarnji list sada je došao do kompletnog iskaza, odnosno svih detalja koje je Franjo Varga rekao istražiteljima.

Iako je do sada bilo govora o tome da je Varga priznao krivotvorenje sporne prepiske, tome nije tako. Varga zapravo gotovo ništa nije priznao, nikakve nezakonite radnje.

Kada bi se njegovu obranu prezentiralo u nekoliko riječi, onda bi se moglo navesti da je tvrdio kako je Zdravku Mamiću, ali i nekim drugim osobama, obećavao svašta, a nije napravio ništa. I da je puno, jako puno igrao kompjutorske igrice.

Inače, iskaz mu je dosta konfuzan, često je skakao s teme na temu, hvalio se svojim kontaktima s “agencijom” i radom za FBI. Ali i kontaktima s poznatim osobama, prvenstveno političarima. Može se steći dojam da se povremeno pokušavao prikazati važnim natuknuvši kako ima saznanja o raznim dosta značajnim političkim zbivanjima i intrigama. Rekao je i kako zna da je već četiri mjeseca pod tajnim policijskim mjerama, iako je zapravo pod tim mjerama bio svega četiri dana, prije nego što su one “pukle” zahvaljujući spomenutoj dojavi.

Nekim njegovim navodima uistinu je teško povjerovati, pa se pravom postavlja pitanje njegove vjerodostojnosti i što je od onog što Varga govori doista istina? S druge strane, postavlja se i pitanje kako je taj čovjek, u čijem su iskazu i tvrdnje u debelom raskoraku sa stvarnošću, mogao biti u kontaktu s visokopozicioniranim ljudima političke i obavještajne elite.

No, bez obzira na sve te sumnje, neke njegove tvrdnje brzo su se pokazale istinitima.

Primjerice, odmah je na početku iskaza samoinicijativno kazao kako je ta nepoznata osoba koja ga je nazvala i upozorila da uništi sve s hard diska Blaž Curić. Radi se o vozaču ministra Tomislava Tolušića i kumu potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, koji je, nakon provedenih provjera, uhićen nekoliko dana kasnije zbog poticanja Varge na uništavanja dokaza.

2. Varga je u svojoj obrani ustvrdio da je radio s američkim FBI-om, odnosno da s njima dosta surađuje. Pritom je naveo samo da je za njih radio pretrage računala i povrat podataka. To je, prema njegovim riječima, jedan od glavnih razloga zašto ga je angažirao Zdravko Mamić.

- S Mamićem me upoznao Karamarko... Tomislava Karamarka poznajem jer sam ja pisao dio programa HDZ-a i dao odgovor, onih 136 stranica odgovora Mostu - rekao je Varga.

Podsjetimo, riječ je o izbornom programu HDZ-ove Domoljubne koalicije iz 2015., za koji su u HDZ-u tvrdili da su ga zajedno izradili hrvatski i njemački stručnjaci iz IFO Instituta. No, kada su dijelovi tog HDZ-ovog programa “5+”, punog naziva “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska”, iscurili u javnost, mediji su brzo uočili kako je taj program dijelom kopiran program jednog od kandidata s izbora 2014. u Republici Srpskoj, profesora Mile Vasića iz Prnjavora. I naziv njegova programa bio je “5+”, a temeljio se na pet politika kao i HDZ-ov. HDZ-ova i Vasićeva kampanja, osim sadržajem, bile su i vizualno jako slične, a na plakatima je dominirao naziv “5+”.

Što se tiče Vargine izjave da je davao odgovor Mostu na 136 stranica, misli na očitovanje HDZ-a i SDP-a na Mostove zahtjeve o reformama iz 2015. prije njihove konačne odluke s kim će u koaliciju. HDZ-ov odgovor tada je sadržavao 141 stranicu, neki su odgovori tada bili prilično opširni, neki su se sastojali od jedne rečenice, a na neka poglavlja, poput onog o javnoj upravi, HDZ-ova Domoljubna koalicija nije ni odgovorila.

- Karamarko mi je dao da utvrdim tko je pustio plan Pet plus. Potvrdio sam da je to Miljenko Manjkas, koji je onda smijenjen – ustvrdio je Varga, navodeći da ga je Karamarko zadužio da vodi još neke istrage vezane uglavnom za članove HDZ-a.Također je ispričao da je Tomislavu Karamarku dao dokaze da je APIS zakinuo HDZ za par mandata. Naime, Karamarko je u siječnju 2016. u Imotskom izjavio: “Ima indicija da smo pokradeni u izbornoj noći za 5-6 mandata. Ispitat ćemo to”. Dan poslije sumnje je usmjerio na APIS, informatičku tvrtku u vlasništvu države i Grada Zagreba koja obrađuje izborne rezultate, nakon čega je reagirao i DIP, priopćivši da će DORH-u zbog toga podnijeti kaznenu prijavu.

3. Varga je kazao da je Zdravku Mamiću najprije ponudio “prodaju svastike”. U svom iskazu nije preciznije naveo čime je točno raspolagao vezano za famoznu svastiku iscrtanu na travnjaku stadiona na Poljudu, koja je uočena prije utakmice Hrvatska-Italija u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. Još za vrijeme mandata Ranka Ostojića policija je ispitala više od stotinu osoba, no nije uspjela otkriti počinitelja, a Mostov ministar Vlaho Orepić čak je i raspisao nagradu za informacije o počiniteljima.

No, može se naslutiti da tvrdi kako je raspolagao nekim podacima o nastanku svastike, tko je bio, kako je naveo, idejni začetnik, ali i o tome tko je opstruirao istragu u tom predmetu. Uglavnom, Varga je kazao kako je te važne podatke, materijalne dokaze, najprije poslao ministrima unutarnjih poslova Vlahi Orepiću i, kasnije, Davoru Božinoviću, a kako s njihove strane nije dobio nikakav odgovor, “svastiku” je ponudio Zdravku Mamiću, koji je ranije javno nudio pola milijuna kuna za onoga tko pomogne u rasvjetljavanju tog slučaja.

Mamić mu je za te podatke, tvrdi Varga, dao 500.000 kuna za kupnju kuće. Novac je, dodao je, dobio na ruke u veljači ove godine.

Što se tiče spornih SMS-ova, Varga negira da ih je on krivotvorio za Mamića. Prema njegovim riječima, tu SMS prepisku dobio je na dan kada ih je Mamić prezentirao javnosti na konferenciji za novinare prije izricanja prvostupanjske presude.- Mamić mi ih je poslao mailom i tražio me da provjerim njihovu vjerodostojnost. Ja ih nisam ni pročitao, odmah sam mu rekao da on s time ne smije ići u javnost jer mu nitko neće vjerovati ako ih on prezentira - izjavio je Varga, napominjući da se uopće nije upuštao u provjeru vjerodostojnosti. Pritom je dodao kako je Mamić isto tražio i od Milijana Brkića.

4. - Tu večer kad je Mamić imao konferenciju za novinare, Blaž Curić je došao kod mene i rekao mi je da je isto dobio i Milijan i da se sa Zdravkom otvoreno priča - rekao je Varga, naznačivši potom da je Mamić, kako mu je indirektno rekao, tu SMS prepisku dobio od jedne gospođe iz Osijeka koja radi za Mossad i njemački BND. Dodao je kako je Mamiću rekao da na temelju materijala koje mu je dostavio putem maila ne može ništa napraviti, pa mu je Mamić kasnije poslao laptop, a zatim i disk s tim dokumentima.

No, Varga je, tvrdi, umjesto traženih provjera na laptop snimio igrice.

- To je odličan gamerski laptop, a ja volim igrati igrice.

No, priznao je da su na tom laptopu bili određeni dokumenti, screenshotovi poruka i mailova, koje je, kako je naveo, prema uputi Zdravka Mamića trebao “plasirati” prema pojedinim sucima Vrhovnog suda.

- Tražio me da im to stavim najprije u spam, a onda i inboks. Znači ovako, da se provali server i da njima stavim te poruke kao da su oni primili te poruke, da se to nađe na poslužitelju – ustvrdio je Varga, pojasnivši da je sadržaj tih poruka raspravljanje sudaca o Zdravku Mamiću. Na taj način trebao se kompromitirati cijeli postupak protiv Mamića, kako bi ostao na slobodi, objasnio je Varga, ističući kako mu je Mamić rekao da su sve te poruke lažne.

- Ja sam Mamiću rekao da sam to stavio u spam, ali nisam. Neki dan me baš nazvao da pita za to. Rekao sam mu da je to odrađeno premda se nisam uopće bavio time - ispričao je Varga. Bez previše detalja govorio je o tome kako je Mamić želio “tovariti” pojedinim sucima Vrhovnog suda, kako mu je dao da istražuje neke suce i državne odvjetnike, ali je također spominjao da je Mamić neke želio i podmititi.

Za jednog suca, kazao je Varga, rekao mu je da je “njegov čovjek”, kao i da ima spreman novac za neke druge suce. Pritom mu je Mamić spominjao određena imena koja je zapisao u notes u svom mobitelu, dodao je Varga.

- Od Zdravka Mamića htio sam utvrditi koji su suci na Vrhovnom sudu njegovi... Jednom je rekao ime, prezimena se ne sjećam. Ja sam htio utvrditi koji su ostali jer je Kolinda Grabar-Kitarović krenula u rušenje Plenkovića i sve informacije kojima baratamo su potrebne... – naglasio je USKOK-ov okrivljenik.

Potvrdio je da je u kolovozu bio kod Mamića u Međugorju kao i da mu je Mamić u još nekoliko navrata dao novac. Od njega je, napomenuo je, dobio i opremu za teretanu, benč klupe, nekoliko utega i stepera, koju je želio napraviti u šatoru u dvorištu kuće, kao i jacuzzi. Kasnijom istragom ustanovljeno je da je spomenutu opremu platio GNK Dinamo.

Na pitanje tužitelja, kako to da se nije bojao davati navedena lažna obećanja koja nije ispunjavao, Varga je dao zanimljiv odgovor:

- Nisam se bojao zato što sam očekivao zaštitu od Milijana i Karamarka.

5. Franjo Varga govorio je i o tome kako je Karamarko dogovorio sastanak Milijana Brkića i prijašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a sve s ciljem da Cvitan odustane od Mamićeva kaznenog progona. Ispričao mu je to, naveo je, Zdravko Mamić.

- Kad je Karamarko bio potpredsjednik Vlade, pred njim je nazvao Cvitana i zamolio ga da se sastane s Brkićem na temu Zdravko Mamić. Brkić je otišao na taj sastanak, ali Cvitan nije odustao. Zdravko mi nije rekao što se dogodilo na tom sastanku. Zdravko je očekivao da će Cvitan odustati od progona. Krivo je očekivao - kazivao je Varga, spomenuvši pritom da je Mamić platio kampanju Milijanu Brkiću, što je ponovio na više mjesta u svom iskazu.

Franjo Varga rekao je istražiteljima i da je dobio cijelu mail korespondenciju Martine Dalić i da je ona autentična. Nije naveo izvor, ali je ustvrdio da cijela korespondencija još nije izišla u javnost.

Negirao je da je napravio lažnu SMS prepisku između premijera Plenkovića i Martine Dalić za potrebe Ivice Todorića.

- Nisam Todoriću slao nikakve mailove. Zatražio me da radim za njega, ali ja mu nisam dao te mailove niti sam ih pustio. Rekao sam da jesam, ali nisam - pojasnio je Varga, napominjući da se samo nekim ljudima hvalio da ima određene materijale.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, policijski istražitelji koji pretražuju zaplijenjena Vargina računala i mobitele na njima su u međuvremenu pronašli ne samo tzv. Mamićeve SMS-ove, nego i lažiranu SMS prepisku premijera i bivše potpredsjednice Vlade koju je Todorić, kako je tvrdio, dobio poštom.

6. Ispričao je Varga što je navodno radio i za Milijana Brkića. Prema njegovim riječima, za Brkića je istraživao jednu njemu privatno blisku osobu. To je i bio jedan od razloga, dodao je, zašto mu je Curić dojavio da sve makne s računala.

- Da, da maknem, da ne istražujem više ljubavnice od pojedinih... - nije dovršio rečenicu.

No, to, prema Vargi, nije bilo sve.

- Milijanu Brkiću pomogao sam da mu ne oduzmu diplomu tako da sam istražio profesore koji su odlučivali o tome. Na njihove mailove u policijskoj akademiji poslao sam im rezultate istrage. Nakon toga mu nisu oduzeli diplomu - izjavio je Varga, napominjući da to od njega nije tražio izravno Milijan Brkić.

- Blaž i Vlado Galić tražili su me da pomognem Milijanu oko diplome - dopunio je Varga. Pripomenuo je da je profesorima na akademiji poslao podatke o tome što sve imaju od imovine te kako je došao do tih podataka, a oni su onda odustali od oduzimanja diplome.

Rekao je da zna da je Galić savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost i da je upravo od njega saznao da je Mario Bertina (bivši šef PN USKOK-a) nezakonito prisluškivao Zdravka Mamića.

- Potvrdu te informacije kasnije sam dobio na više mjesta. Njega su htjeli da istražim, Bertinu - kazao je Varga kojemu su rekli, kako je dodao, da je Bertina “Milijanov egzekutor”, no on s Bertinom nije želio imati ništa.

Na upit kako je vodio svoje istrage, kakve je alate koristio i slično, Varga je odgovorio da nije imao nikakve posebne alate, da je samo igrao igrice, a za pretraživanje mu je bio dovoljan i Google, preko kojega se s javno dostupnim podacima može puno toga pronaći.

Varga je rekao još jedan zanimljiv detalj vezan uz savjetnika predsjednice Vladu Galića. Naime, priopćio je istražiteljima kako na serveru Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa postoji poslana prijetnja Daliji Orešković i to da joj se prijetilo da mora presuditi protiv Karamarka.

- Znam tko je tu prijetnju uputio... Radi se o Vladi Galiću – ustvrdio je Varga.

7. Ovdje treba napomenuti da nema dostupnih podataka da je bilo tko na ovaj ili sličan način prijetio Daliji Orešković.

Pritvoreni bivši policajac otkrio je da je Zdravko Mamić navodno imao i konkretnu vezu prema sucima Županijskoga suda u Osijeku.

- Veza između Mamića i tih sudaca bio je Drago Tadić. Mamić mi je rekao da je Tadić veza i da vodi suce Županijskog suda u Osijeku na ručkove. Nije mi rekao koje suce, samo da ih se može naći u restoru Karaka, da ih je Tadić vodio na večere kako bi izbjegao zatvorsku kaznu - prenio je Varga, dodajući da je Tadić često dolazio kod Mamića u Međugorje.

Tadić je inače odnedavno također “otišao” u BiH kako ne bi morao ići na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u Hrvatskoj u slučaju pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u aferi Glavaš.

Sve Vargine navode policijski istražitelji već neko vrijeme provjeravaju kako bi se utvrdilo ima li u njima istine. Također, iznimno značajni bit će rezultati pretrage njegove računalne opreme i mobitela, jer se radi o materijalnim dokazima na temelju kojih će se puno preciznije moći ustanoviti što je točno, na koji način i za koga zapravo radio Franjo Varga. Je li samo igrao igrice i dobro unovčavao isprazna obećanja, ili je ipak ozbiljnije sudjelovao u političko-obavještajnom spletkarenju i pritom otišao s one strane zakona, piše Jutarnji list.

24. travanj 2024 22:04