StoryEditorOCM
Crna kronikaZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Akcija USKOK-a, koja je zahvatila i našu županiju, rezultirala sa 16 uhićenja: Amfetamini, kokain, heroin, konoplja...

Piše T. V.
5. lipnja 2024. - 11:23
USKOK je na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske i pribavljenog dokaznog materijala iz inozemstva, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana i jednog državljanina SlovenijeIvan Peric/Cropix/Cropix

USKOK je na temelju kaznene prijave PU splitsko-dalmatinske i pribavljenog dokaznog materijala iz inozemstva, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana i jednog državljanina Slovenije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do svibnja 2021. godine, u Hrvatskoj, Sloveniji te drugim zemljama članicama EU, s ciljem ostvarenja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge kontinuiranom nabavkom, prijevozom, skladištenjem i daljnjom preprodajom kokaina, heroina, amfetamina i konoplje na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba. U okviru dogovorenog plana oni su ispunjavali namijenjene im zadaće radi uspostave cjelokupnog nabavnog i distribucijskog lanca trgovine drogom.

Na dilanju droge zavrtili milijun eura: među uhićenima i vlasnik poznatog šibenskog kafića

Tako su I., II. i III. okr. dogovarali nabavu, transfer i isporuku kokaina, heroina i amfetamina. Navedenu drogu su iz Slovenije i Nizozemske u Hrvatsku prema njihovim uputama dovozili XI. i XIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe. Tako dopremljenu drogu su IX. i X. okr. skladištili u Splitu i Benkovcu gdje su je prepakirali i predavali I., IV., V., VI., VII., VIII., XIV. i XV.okr. radi daljnje prodaje. Ponekad je drogu preuzimao I. okr. koji ju je predavao drugim okrivljenicima radi daljnje prodaje. Osim toga je I. okr. dogovarao s IV. okr. nabavu i isporuku konoplje koju su V. i VI. okr. preprodavali na području Splita i Zadra.

Na opisani način je nabavljeno i preprodano najmanje gotovo 30 kilograma kokaina, 11 kilograma amfetamina, 35 kilograma konoplje te dva kilograma heroina, čime je zločinačko udruženje pribavilo nepripadnu imovinsku korist od preko 1.000.000 eura, koju su međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestero okrivljenika.

 

12. lipanj 2024 22:40