StoryEditorOCM
Zanimljivosti‘Mrkomir Prvi‘

Uoči blagdana na HRT stiže dugo najavljivana kostimirana serija: evo koja ćemo poznata lica u njoj gledati, a projekt neki uspoređuju s ‘Crnom gujom‘

Piše Anita Matić/SD
13. prosinca 2021. - 07:34

Na HRT stiže dugonajavljivana kostimirana serija "Mrkomir Prvi" koja starta s prikazivanjem u nedjelju 19. prosinca u 20.10 na HTV1. Serija obuhvaća rani srednji vijek, a dolazi iz pera Ognjena Sviličića i Snježane Tribuson, a mnogi su je, još na neviđeno, usporedili s "Crnom gujom".

Radnja ove humoristične serije prati izmišljene likove iz hrvatske srednjovjekovne povijesti i glavnog lika Kneza Mrkomira čiji je cilj postati hrvatski kralj.

U najkraćim crtama, radnja je sljedeća: kneževinom vlada hrvatski knez Mrkomir, izuzetno častohlepan, ali istovremeno naivan, pa ga njegovo častohleplje često dovede do poraza. Nepismen je, ali kako se pravi da zna čitati, ovisi o Slavomiru koji na dvoru obnaša nekoliko dužnosti, a on nerijetko svoj položaj i povjerenje koje u njegovu prosudbu ima Mrkomir koristi za povećanje svog bogatstva i utjecaja. Mrkomiru je, pak, najveći problem što je vazal Franaka, a silno želi neovisnost kojom bi mu se ostvario davni san - njegova kneževina postala bi kraljevina, a on bi postao kralj.

image
HRT PRESS

Serija je snimana u produkciji Interfilma za HRT, a glavnu ulogu tumači Goran Navojec, potom je tu Ecija Ojdanić (Anuša), Ozren Grabarić (Slavomir), Mirna Mihelčić (Maruša), Paško Vukasović (Krivomir), Roko Sikavica (Držiha), Marinko Prga (Želimir) i drugi.

Režiju potpisuju Snježana Tribuson, Aldo Tardozzi i Igor Šeregi, scenarij su pisali Zoran Lazić, Tonći Kožul, Branko Ružić, Snježana Tribuson, Ognjen Sviličić i Igor Šeregi, direktor fotografije je Branko Linta, scenografkinja Željka Burić, montažeri Marina Barac i Ivan Živalj, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, majstorica maske Snježana Gorup, skladatelj Mate Matišić, producent Ivan Maloča, a urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj.

image
HRT PRESS
02. svibanj 2024 20:23