StoryEditorOCM
ZanimljivostiU inozemstvu

Turistkinja je otkrila skrivenu kameru u iznajmljenom apartmanu: evo kako se vi možete zaštititi

Piše Mozaik SD
17. rujna 2023. - 12:21

Koliko ste puta nazvali paranoičnim prijatelja kada bi, primjerice u hotelskoj sobi, provjerio ogledala, detektore dima i utičnice, strahujući kako se iza njih nalazi skrivena kamera? Vrijeme je da se ispričate, jer broj prijava takvih (nelegalnih) uređaja po hotelskim sobama i apartmanima je sve veći.

O grupi prijatelja koja je upravo otkrila skrivenu kameru u apartmanu koji su rezervirali - u kupaonici piše Travelbook, ali i objašnjava kako se možete zaštititi.

Zastrašujuća je to pomisao: rezervirate apartman za odmor i odjednom shvatite da vas promatra tajno postavljena kamera. Grupa od 15 prijatelja je rezervirala kuću za odmor u Vancouveru u Kanadi preko jedne od online platformi. Tamo su htjeli zajedno proslaviti 30. rođendan jedne od žena, no završilo je velikim šokom.

Jedna od žena je na početku boravka rekla da se osjeća paranoično i da sumnja da u kući postoje skrivene kamere. Druge su žene te pretpostavke odbacile kao "dramatične". Ali ženin loš predosjećaj je ostao, pa je provjerila ima li u kući skrivenih kamera. Nevjerojatno, ali instinkt je nije prevario, pronašli su kameru.

U kupaonici! Skrivenu u utičnici u uperenu ravno na tuš kabinu.

Pozvali su policiju. Policajci su pretražili vikendicu i pronašli ono što su tražili. Vlasnici vikendice poricali su svaku krivnju, nisu znali ništa o skrivenim kamerama, ustvrdili su, a kuću su u podnajam dali trećoj osobi.

Slična se situacija dogodila i u Brazilu. Dvije su žene rezervirale stan na Copacabani u Rio de Janeiru. Nakon što se par prijavio u svoj stan za odmor, jedna od dvije žene otkrila je skrivenu kameru u ormaru. Fokus je bio izravno na bračnom krevetu.

Ležeći u krevetu primjetili su sjaj iz ormara, snimili ga svojom kamerom s bljeskalicom i tada ugledali pravi leću fotoaparata.

Za hotele postoji službena zabrana postavljanja kamera u sobama, ali ne i za privatni smještaj, tamo takvih propisa nema. Evo kako možete brzo uočiti skrivenu kameru u svom apartmanu ili hotelu. Prva stvar koju biste uvijek trebali učiniti je razgledati sve. Posebno upadljive predmete u kutovima koji gledaju prema krevetu i tušu. To može biti dodatni detektor dima, budilica, utičnica, ali i kamera između dvije knjige na polici.

image
/Shutterstock

Osim toga, možete provjeriti na prijenosnom računalu koji su sve uređaji spojeni na WiFi objekta čim se prijavite.

02. svibanj 2024 17:48