StoryEditorOCM
Zanimljivostikupres domaćin

Prvenstvo Dalmacije u skijanju: vozi se veleslalom, a onda i ‘super đir‘ - spuštanje niz stazu uz sir, pršut, vino... Šibenčani brane zlato i srebro

Piše Josip Čaleta
20. siječnja 2022. - 20:43

Vikend pred nama zasigurno je debelo podcrtan u kalendaru ljubitelja snježnih radosti u Dalmaciji. Naime na rasporedu je 3. izdanje prvenstva Dalmacije u skijanju, koje će i ove godine ugostiti kupreška Čajuša.

Nakon prva dva izdanja, valja istaknuti kako su premijerno osvojili skijaši ski-kluba Šibenik, dok su na drugom slavili Zadrani, stoga će biti više nego zanimljivo vidjeti kako mogu odgovoriti Splićani i Dubrovčani.

I ove godine natjecanje će se održati u dvije discipline, onoj tradicionalnoj, klasičnom veleslalomu, te dalmatinskoj olimpijskoj disciplini veleslalomski super đir. Dakle radi se o disciplini u kojoj natjecatelji idu od vrata do vrata, ali uz zaustavljanje da bi pojeli krišku pršuta ili krišku sira, te popili bevandu ili pivo, što je zaista jedinstvena disciplina koju voze Dalmatinci, evala im!

Od 7 do 107

Inače uz skijaške fanatike Tonija Paponju iz skijaškog kluba "Nordis" Split, Marinka Mičića iz skijaškog kluba Zadar, Tanje Grossinger Bosnić iz skijaškog kluba Dubrovnik, te neumornog šibenskog fantaziste Vjerana Paića, veliki doprinos ovom natjecanju iz godine u godinu daje Davor Komšić, proslavljeni skijaški trener i otac hrvatskih olimpijaca Andree i Darija Komšića, koji je i glavni sudac ovog natjecanja.

Inače valja istaknuti da DalSki, ili prvenstvo Dalmacije u skijanju je organizirano po uzoru na CroSki, ali na regionalnom nivou, čime skijanje polako postaje omiljeni hobi Dalmatinaca. Također želimo napomenuti kako je sudjelovanje omogućeno svima, kako kažu u organizacijskom odboru od 7 do 107 godina, takmičenje će se odvijati u 22 kategorije, nevezano o starosnoj dobi.

Posebna atrakcija ovog skijaškog vikenda bit će i Ski-alka, naime članovi alkarskog društva Sinj, koji su većinom i članovi ski-kluba, organizirat će drugu Alku na snijegu, čime će zasigurno privući pozornost svih, naime natjecanje se održava sukladno pravilniku alkarskog društva, što između ostalog znači da se svaki natjecatelj poziva zvukom trube, te se punti čitaju kao i u kolovozu na sinjskom trkalištu.

image
Marko Vrca, sinjski alkar kopljanik, pobjednik 'Ski-alke' 2020.
Tom Dubravec/Hanza Media
Tom Dubravec/Cropix

Na Facebook stranicama DalSki možete pronaći i prijavu, te se ovog vikenda od 21. do 23. siječnja priključiti zaljubljenicima u sport koji sve više i više osvaja ljude od kamena, sunca, mora i soli.

30. travanj 2024 15:07