StoryEditorOCM
Zanimljivostikakav rasplet

Ovo je doista šokantno za ljubitelje ‘spajanja‘: dva praznika dogodine padaju na isti datum

Piše I.B.
30. svibnja 2023. - 17:35

Šokantno! Senzacionalno i šokantno. Dramatično!

Da, da, to što ste danas guštali u neradnom Danu državnosti, i onda ga još spojili neradnim ponedjeljkom s prethodnim, a zna se, slobodnim vikendom, možete zaboraviti dogodine.

Kao i to da ćete guštati u blagdanu Tijelova, koje je tu, iza vrata, onaj tamo drugi četvrtak, 8. lipnja, pa ćete ga, a nego kako, s neradnim petkom spojiti sa, a zna se, slobodnim vikendom. Pa opet četiri dana dobrog, zdravog nerada. Jer, to je sada i znanstveno dokazano, lijenost je zdrava, ne samo za organizam, nego i za mentalnu snagu, stvaranje novih ideja...

E, ali nećete tako dogodine, o ne. Zamislite ovaj šokantan rasplet – dogodine Dan državnosti i Tijelovo padaju na isti dan! Istina je da će taj Dan državnosti/Tijelovo biti u četvrtak, pa je to opet zgodno za spajanje, ali jedan je dan nestao. Nema ga. Ukralo ga. Pokupio ga Grunf.

I znate što? Mislim, koja je to spačka da se zajedno poništi značaj Dana državnosti i Tijelova, to bi moralo biti djelo nekog komunjarskog uma kojem se ne mili država, a bogme ni Crkva. E sad, kako znamo da je na vlasti HDZ, i da će tamo ostati vječno, onda mora bit da je ovo ipak đavlije djelo tog kalendara. Komunjara obična kalendarska.

Zato mora biti neko rješenje i HDZ će ga sigurno naći. Recimo, kako su u pitanju dva blagdana, pa da se tu stvari ne miješaju, pa protokoli, pa govorancije, mise i sve što ide, sigurno će Vlada uvesti da se slavi i dan prije, znači u srijedu 29. svibnja, tako da se sve stigne obaviti, da ne bude gužva, da ministri ne smetaju nadbiskupu i obratno, i svi će biti sretni i veseli. I narod isto. Nego. Pa sve se radi zbog naroda, jel tako?

A kad smo već kod kalendara – a ova se godina ubrzano bliži kraju, evo je lito skoro gotovo i pametan je onaj koji nije bacio bor kraj kontejnera, nego ga je sačuvao u garaži – evo kako će to izgledati dogodine.

Nova godina je u ponedjeljak, aj može proć, ali od Tri kralja i od onoga četvrtoga Artabana nema ništa, pada u subotu. Nezgodan je Prvi maja jer je posrid sride u sridu, treba nadožuntat dva dana naprid ili nazad od ovo malo godišnjega što Hrvatu pripada. Dan državnosti/Tijelovo već smo oplakali, a ni partizani nisu kalendaru mili. Eno ih u subotu, ka da ih nikad nije ni bilo. Ni spomenika im nema. "Oluja" je malo poštenija (ponedjeljak), ali zato je dobro pala Vela Gospa jer je u četvrtak. Svi sveti su u petak, Dan sjećanja na Vukovar u ponedjeljak, a Božić i Stipanovo su idealni, fantastični, savršeni. Padaju u srijedu i četvrtak, pa kud god da okreneš, oćeš livo, oćeš desno, s kojim danom godišnjeg uživaš i uživaš. Eto, sad je Vlada na potezu, dajte nam taj jedan dan, ne zaboravite da je dogodine superturbomaxi izborna godina, sve vam se pamti i bilježi. A šta je njima jedan dan manje-više...

20. travanj 2024 17:32