StoryEditorOCM
ZanimljivostiPOČELO JE KAO SLUČAJNO

Ovakvih dućana nema puno u Hrvatskoj: posjetili smo mjesto u Šibeniku gdje se prodaje ‘stara‘ roba, ali dobro očuvana

Piše Ana Petrić
16. svibnja 2023. - 13:23

O ekološkim problemima danas se govori više nego ikada prije. Klimatske promjene, onečišćenje zraka i voda, (ne)zbrinjavanje otpada ili krčenje šuma samo su neki od ekoloških problema modernog svijeta s kojima se suočavaju brojne svjetske organizacije, ali i svatko od nas.

Brojne industrije kumuju sve većem zagađenju okoliša, a modna, odnosno tekstilna industrija drugi je najveći zagađivač okoliša na čitavom planetu! Odjevnim predmetima mogu biti potrebne stotine godina da se razgrade, a po zagađenju, ispred tekstilne je samo naftna industrija.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

‘‘Fast fashion‘‘ ili ‘‘brza moda‘‘, pojam je modernog vremena zbog kojeg nastaje ogromna količina otpada. Točnije, model je to u kojem se masovno proizvode odjevni predmeti kratkoročnog skladištenja i prodaje, zbog čega se masovno povećava količina tekstilnog otpada.

Cijene stalno skaču

Osim toga, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ožujku su cijene odjeće i obuće porasle za 10,7 posto. Zbog svega navedenog, u posljednje vrijeme mnogi posežu za second-hand dućanima, koji su u posljednjih nekoliko godina doživjeli pravi procvat.

image

Sandra Eraković s parom tirkiznih cipela

Nikša Stipaničev/Cropix

Jedan takav cvate i u Krešimirovom gradu, u srcu stare gradske jezgre. Doduše, nije onaj klasični second-hand shop, već se u ovom mogu naći i dizajnerski, ‘‘vintage‘‘, retro komadi odjeće svjetskih brendova. Riječ je o Vintage Love butiku koji partnerski vode Maša Štrbinić Šunjić i Sandra Eraković. One su svoju modnu priču pokrenule pandemijske 2020. godine, a upravo smo njih dvije odabrali kao sugovornice o aktualnim ekološkim i ekonomskim problemima modne industrije, ali i o njihovom proboju na šibensko modno tržište.

– Sve je počelo nekako slučajno, ali ništa u životu, izgleda, nije slučajno. Cijela procedura otvaranja trgovine je potrajala zbog korone i brojnih restrikcija koje su tada bile na snazi, iako smo mi sve imale spremno za otvaranje. Jedno ljetno jutro samo smo rekle ‘‘idemo‘‘ i evo nas – započinju naše sugovornice.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Za uređenje interijera i eksterijera butika zaslužna je Sandra, a cilj im je bio postići ‘‘da staro izgleda kao novo‘‘ i da sve odiše posebnim, vintage stilom. Svaki je poslovni početak, kažu, težak, ali znale su da će u sezoni dobro raditi, a ni ona zloglasna zima u Šibeniku ne predstavlja im problem, s obzirom na to da se bave i online prodajom.

– Ovakvih dućana nema puno u Hrvatskoj, karakteristični su u većim europskim gradovima, stoga smo htjele u Šibeniku stvoriti mjesto gdje se prodaje ta vintage, ‘‘stara‘‘ roba, a istovremeno dobro očuvana i posebna, jer su se prije koristili puno bolji i kvalitetniji materijali nego danas. Nismo htjele otvoriti dućan samo za turiste, već smo htjele raditi cijelu godinu, jer želimo sudjelovati u životu zajednice u kojoj živimo. To nam je zaista bilo bitno, dakle da ne radimo samo zbog turizma i sezone već da na ovaj način pridonosimo i našim, domaćim ljudima zbog toga što se ovdje mogu naći super komadi odjeće, koji se ne mogu naći baš svugdje – kaže nam Sandra Eraković.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Osim bogatog asortimana, dodaje Maša, njihova je prednost i šarolika cjenovna ponuda, odnosno politika ‘‘za svakog po nešto‘‘.

– Naša ponuda varira od luksuznih, svjetskih i skupljih brendova do zaista lijepih i održivih komada odjeće i modnih dodataka po pristupačnim cijenama. Recikliramo, radimo selekciju, svaki komad provjerimo, ako predugo stoji stavimo ga na sniženje, radimo buvljake, dakle nije sve ‘‘high class‘‘ već ima i komada odjeće koji su zaista dostupni svima, a zanimljivi su i drugačiji. Njegujemo različite stilove, od street stylea pa do visoke mode – govori Maša, naglasivši kako to, naravno, uključuje i muške odjevne predmete.

– Ja sam oduvijek bila sklona second-hand shopovima jer mislim da se u njima uvijek mogu naći zanimljivi i lijepi komadi odjeće po zaista jeftinim cijenama. Istina, prije je ta ponuda bila skromnija, ali s obzirom kako se danas modni trendovi brzo mijenjaju, više nije nikakav problem naći dobru i očuvanu odjeću u takvim dućanima, upravo zbog te ‘‘brze mode‘‘. Koliko je važno reciklirati i ne bacati odjeću, mislim da ne treba naglašavati, samo svi to moramo osvijestiti – kaže Sandra.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Suknje, hlače, bluze, košulje, majice, jakne ili sakoe, ovaj dvojac najvećim dijelom dobavlja od nizozemskog veletrgovca vintage odjeće, a dio asortimana pristiže im i u obliku donacija što je, naglašava Maša, odličan način da se riješite odjeće koju više ne nosite, a da je ne bacite. Uvođenjem eura svoje cijene nisu mijenjale, premda dobavljači jesu, ono što često mijenjaju je asortiman, a kažu nam i kako se zapravo u zadnje vrijeme sve više ljudi okreće vintage stilu i njegovim komadima.

Uvjerili smo se i sami, ponuda je zaista šarolika, zanimljiva i drugačija, cjenovno pristupačna, a uz pokoji modni savjet ovih dviju kreativnih Šibenčanki, svatko može zasjati u novoj – a staroj modnoj kombinaciji. Bilo zbog pristupačnih cijena ili ekološke osviještenosti, second-hand shopovi, sigurni smo, nova su moda.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
22. travanj 2024 03:53