StoryEditorOCM
ZanimljivostiPanj godine

Nesvakidašnji izbor na Facebooku: Šibenčani biraju najbolje otpilano stablo u svom gradu

Piše K. G.
13. veljače 2024. - 10:21

Na Facebooku je ‘osvanula‘ stranica Panj godine. Na toj stranici bira se najbolje otpilano stablo prošle godine u Šibeniku.

Jasno, administratori stranice aludiraju na ogroman broj posječenih stabala u našem gradu. Jedan od zadnjih slučajeva kojem smo svjedočili bio je ‘masakr‘ stabala u Rasadniku na Vidicima.

Kompletnu objavu s Facebook stranice Panj godine možete pročitati u nastavku:

Sjedite u svom stanu i opušteno gledate kroz prozor, ne razmišljajući ni o čemu posebnom. Odjednom vas obuzima čudan osjećaj. Nemate pojma odakle se stvorio i ne možete ga definirati, ali sasvim vam je jasno da nešto nije u redu. Niste pili, droge izbjegavate u širokom luku i sigurni ste da ne sanjate. Ipak, nešto je čudno, prokleto čudno. Scena koju godinama gledate iz svog naslonjača odjednom više nije ista i nešto kao da joj fali. Zbunjeno počinjete naglas prebrojavati stvari koje vidite pred sobom: parkirani mopedi, trošna klupa, trotoar, susjedina mačka, ograda, zgrada preko puta, sve je tu. Osim što, jebiga, nije. Oblačite se i izlazite vani, zaključujete da ste jednostavno umorni i da će vam goditi friški zrak. Dan je sunčan i upravo savršen za sjesti na klupu, sigurno će naići i netko od susjeda. Možda vam oni pomognu razmrsiti ovaj misterij i razjasne taj prokleti osjećaj odsustva nekoga ili nečega kojemu se ne možete othrvati. Sunčane cvike vam ne trebaju, klupa je srećom u hladu. Taj dio sigurno niste zabrijali, već ste tisuću puta sjedili tamo, u gustoj sjeni starog... uuu jebote! Stablo! Nema stabla!!!!

Ako ste doživjeli ovakvu ili sličnu scenu, odjednom se našavši u svijetu kojem fali stablo na koje ste toliko navikli da ga više ni ne primjećujete dok odjednom jednostavno ne nestane, na pravom ste mjestu! Širom kvartova našega grada svako toliko neka Šibenčanka ili Šibenčanin preispituju vlastito mentalno zdravlje piljeći raširenih očiju u dvorište ispred kuće ili zgrade i livadu u parku dok pokušavaju dokučiti što tu odjednom fali. Stabla u posljednje vrijeme nestaju na sve strane, pod okriljem noći i u pola bijelog dana. Jedna nastradaju u neveri, druga napadne kakav nametnik ili parazit, trećima glave dođu građevinski radovi, četvrta plate jer su im korijenja digla pločnik, a poneka nastradaju iz nečije čiste obijesti.

S obzirom da stabla ipak ne mogu tek tako ispariti niti preseliti u paralelnu stvarnost, za njima ostaju panjevi. Ideja ove stranice je ukazati na značaj svih otpilanih borova, čempresa, bajama, smokvi, bagrema, česmina, fafarinki i drugih stabala koja više ne žive u našem gradu, a njegovim stanovnicima su nešto značila. Možda smo je otvorili radi podizanja svijesti i odavanja počasti, a možda je sve samo loša zajebancija, nismo ni mi sigurni. U svakom slučaju, pozivamo vas da fotografije nekadašnjih stabala, a današnjih panjeva, podijelite s nama.

Šaljite nam fotografije mjesta na kojima su ta stabla rasla i, ne bilo vam teško, napišite koju riječ o tome što su vam značila i zašto vam nedostaju. Bez brige, anonimnost je zajamčena i slanjem materijala ne riskirate ništa, čak ni to da vas netko posprdno proglasi dendrofilom, tree huggerom, lisnatom narikačom ili čime već. Mi ćemo marljivo sakupiti i složiti vaše "prijave", a potom ih objaviti i dati na glasanje. Stablo, pardon, panj nestalog i otpilanog stabla koji skupi najviše reakcija i glasova na kraju će ponijeti laskavu titulu šibenskog "panja godine". Ko zna, možda izradimo i nekakvu krunu, pločicu ili značku i postavimo je na tom mjestu. Nije isključena ni sadnja novog stabla, ako nam panjevi dopuste. Broj prijava nije ograničen, rok nismo zadali, ali isto vi požurite i javite nam se što prije. Veselimo se svim komentarima, fotkama i osvrtima! Aj zdravo!

image

Izbor za najbolje otpilano stablo godine

Facebook/Panj godine

 

29. travanj 2024 20:18