StoryEditorOCM
LifestyleTako baka kaže

Zlatni savjeti koji će riješiti neugodne probleme u kući: ako ručak zagori, spašava ga bijeli kruh, smrdljive tenisice soda, a prljavi WC je kao novi nakon praška za pecivo

25. studenog 2018. - 13:02

Mrlje, nečistoća u sanitarnom prostoru, prljave fuge, keramika puna vapnenca, tvrdokorne naslage na loncima, posteljina i donje rublje koji su izgubili savršenu bjelinu, zagorjela hrana, problemi u kuhanju, sve su to svakodnevne muke velike za jednu domaćicu. No, rješenja ima, a počesto se ono ne krije u skupim deterdžentima ili tekućinama za čišćenje koji u sebi sadrže za zdravlje vrlo opasne kemikalije. Postoje brojni stručnjaci diljem svijeta koji rado dijele savjete o čistom domu i predlažu rješenja koja su često jednostavnija, jeftinija, ali u puno slučajeva i zdravija. Među tim stručnjacima kriju se i naše bake sa savjetima zlata vrijednim, u čije doba nije postojala vojska sredstava za čišćenje. A kuće su im nekako uvijek bile blistave i mirisne.

Hrana:

- Rižot koji vam je malo zagorio spasite tako da ga bez miješanja odmah prebacite u drugu posudu u koju ćete ubaciti i fetu bijelog kruha. Pustiti 15 minuta da kruh upije zagorjelost. - Ako želite uštedjeti novac, banane ne stavljajte s drugim voćem jer ispuštaju plinove koji kod "susjeda" mogu izazvati ubrzano truljenje.
- Stižu nenajavljeni gosti, a vaše lisnato još je u zamrzivaču. Imate sreće, brzo izvadite pleh za pečenje, ali umjesto masnoće ubacite malo vode. I počnite s pripravom. - Uvijek ista muka s peršinom, kupite ga, ostavite u frižideru i ne prođe puno, a ono već počinje venuti. Brzo ga osušite na salveti, isjeckajte na sitno, stavite u staklenku, nju u zamrzivač i kada vam zatreba, uvijek ga imate spremnog.
- Sir se osušio, a žao vam je baciti ga. Izribajte ga i pomiješajte s krušnim mrvicama. Idealan je dodatak za pohanje mesa i ribe.

Biljke:

- Vodu od kuhanja krumpira ili tjestenine ne prolijevajte odmah u odvod, radije s njom zalijte biljke koje će tako dobiti gomilu hranjivih tvari. - Svojim omiljenim biljkama život produžite aspirinom. Izmrvite jednu tabletu i ubacite je u vodu, tako ćete dokrajčiti eventualne gljivice ili plijesni. Možete jednu tabletu otopiti u 3,5 litara vode, staviti u posudicu sa sprejem i time prskati listove.

Nepoželjni mirisi:

- U eliminaciji duhanskog mirisa pomaže glavica luka koja se ubaci u posudu s vodom i drži na jednu noć. - Miris kapule ili luka s ruku najbolje miče talog crne kave koji se istrlja po rukama. Neugodan miris pečene ribe riješite tako da na tavi zagrijete malo zrna kave.
- Miris kupusnjača eliminirajte tako da prilikom kuhanja u lonac stavite i platnenu vrećicu s tvrdim komadom kruha. - Miris ribe s ruku rješava se na način da se ruke dobro istrljaju solju, pa se operu u hladnoj vodi.
- Neugodan miris iz patika riješite tako da u njih uspete malo sode bikarbone i ostavite preko noći.

Kuhinja:

- Zagorjeli talog na dnu lonca riješite na način da posudu vratite na vatru, dodajte istu količinu kvasine i vode, kuhajte do vrenja, nastavite još pet minuta, te maknite s vatre. - Da bi svijeća duže gorjela i manje kapala, nekoliko sati prije paljenja stavite je nakratko u zamrzivač.
- Vosak koji je kapnuo na namještaj pustite da se stvrdne, lagano hrpicu odvojite tupom stranom noža, a preostalu mrlju pokrijte papirom preko koje prođite mlakim glačalom. - Mrlje od crnog vina istrljate, pospite ih sodom bikarbonom ili solju, te operite u perilici.
- Dok je pećnica još topla, riješite se tvrdokornih masnih naslaga tako da ih pospete solju. Potom pećnicu operite. - Kako bi vaše čaše imale blistav sjaj, "prođite" ih smjesom od dvije žlice kvasine i jedne žlice soli. Potom ih uobičajeno operite.

Kupaonica:

- Sive tragove od vode na keramičkim pločicama najbolje uklanja čisti alkohol. - Nečistoću s fuga uklonit će gusta kaša od praška za pecivo i vode. Starom četkicom natrljajte fuge, ostavite 15 minuta i isperite.
- Tvrdokorne naslage u tuš-kabini poškropite limunovim sokom uz dodatak sode bikarbone, a za one najtvrdokornije odličan je neprijatelj klor kojim se mrlje poškrope i tako ostave preko noći. - WC školjku "obnovite" smjesom kvasine i soli. Zagrijana kvasina odlična je i za uklanjanje kamenca u kupaonici. Još ako joj dodate smjesu sode bikarbone i limunova soka koji daje i miris svježine, kupaonica će dobiti posve novi, sjajni izgled.

 

Nekoliko brzinskih

- Ako vam se na odjeću zalijepila žvakaća guma, maknite je tako da odjevni predmet staviti nekoliko sati u zamrzivač. Žvakalica se poslije lako skida s odjeće. - Neugodan miris u frižideru, a počesto i u ormaru, riješite s nekoliko zrna prepržene kave.
- Neugodan miris kante za smeće otklonite uz pomoć žličice sode bikarbone.

 

Sva čuda aspirina

- Aspirin zbog svog kemijskog sastava čudotvorno vraća bjelinu rublju, a da bi se to postiglo, potrebno je pet tableta rastopiti u sedam do osam litara tople vode. Posivjelo rublje kojemu želite vratiti svježinu stavite preko noći u tu otopinu te sutra operite u perilici. - Pomaže i kod uklanjanja mrlja od znoja te onih od jaja. Nekoliko tableta usitnite u prah, dodajte malo vode da se napravi pasta koja se stavlja na onečišćeni dio. Drži se nekoliko minuta pa se potom stavi u perilicu rublja.
- Pomaže i kod ublažavanja akni i prištića, na način da se od nekoliko tableta i vode pripravi smjesa. Drži se neko vrijeme na upaljenome mjestu i zatim skida mlakom vodom. - Dobar je i u borbi s dosadnom peruti, tako da se prah stavi u šampon, kosa se našamponira, pusti nekoliko minuta da aspirin djeluje i potom se ispere.

 

Briga o rublju

- U rublje ne dodajite previše deterdženta jer ono na odjeći može ostaviti masne tragove. Vodite se računicom manje je više, pa u pretinac dodajte osminu doze ako se perilica puni sprijeda, ili četvrtinu ako posude punite odozgor. - Za skraćivanje vremena sušenja odjeće, u sušilicu rublja među vlažno rublje ubacite jedan suhi ručnik.
- Umjesto omekšivača radije koristite kvasinu, koja će spriječiti lijepljenje odjeće.

29. travanj 2024 02:57