StoryEditorOCM
LifestyleVilla Frana

Zavirili smo u prekrasnu kuću u Brodarici kod Šibenika: Malo drugačiji spoj tradicije i modernog

Piše Marijana Galović/JL
31. svibnja 2021. - 11:33

Ukupna površina kuće je 330 četvornih metara, a u njoj se nalaze tri apartmana - F, B i K

Vlasnici kuća, apartmana i stanova za kratkoročni najam već dugo ulažu zamjetan trud u uređenje svojih nekretnina. Konkurencija je velika, stoga treba otići korak dalje. Upravo to učinili su vlasnici divne Ville Frana, kuće za najam s tri apartmana.

- Kuća se nalazi u mjestu Brodarici, pet kilometara južno od Šibenika. Villa-Frana je kuća za odmor s apartmanima, a ime je dobila po omiljenoj baki Frani. Ukupna površina kuće je 330 četvornih metara, a u njoj se nalaze tri apartmana - F, B i K. Svaki od apartmana također ima simboličan naziv: F je ime dobio po baki Frani, B po Brodarici, a K po obližnjem otoku Krapnju. Apartmani F i B su dvosobni, a K je studio apartman - pričaju nam vlasnici, i dodaju kako je riječ o naslijeđu pa je bilo potrebno pristupiti nekim preinakama.

image
Villa Frana u Brodarici

Tri odvojene jedinice za najam unutar kuće imaju zanimljive nazive. Apartman F dobio je ime po voljenoj baki Frani, B po Brodarici, a K po obližnjem otoku Krapnju

Izazovi

- Projekt je obuhvaćao adaptaciju i nadogradnju postojeće kuće. Naime, prije početka radova to je bila jednokatnica koja je u sklopu adaptacije potpuno renovirana (fasada, krovište, stolarija...) te je dobila dodatni kat, visoko potkrovlje s drvenim gredama u kojem visina na mjestima doseže gotovo pet metara - kažu, a mi često pitamo vlasnike koja je bila najdramatičnija faza uređenja. U posljednje vrijeme odgovor je svagdje sličan: izazovi zbog pandemije.

- Kao najdramatičniju fazu izdvojili bismo sve faze, ha-ha. Radovi na kući su započeli u rujnu 2019. i sve je više-manje išlo po planu dok u proljeće 2020. nije došao lockdown. Radovi su privremeno zaustavljeni, a dodatni problem je predstavljala činjenica da živimo i radimo u Zagrebu te da nam je za odlazak u Brodaricu trebala propusnica. Osim toga, problem je bila i nabava opreme i namještaja iz inozemstva, prvenstveno Italije, što nas je ponukalo da budemo kreativniji - prisjećaju se vlasnici.

Osnovna misao vodilja pri dizajniranju interijera bila je napraviti prostrane apartmane koji odskaču od klasične apartmanske ponude. Što se tiče materijala, apartmanima dominiraju drvene grede i razne zanimljive keramičke pločice.

- Upravo smo pločice najdulje birali s obzirom na to da smo htjeli nešto drugačije. Podovi su obloženi keramičkim pločicama izuzev spavaćih soba u kojima se nalaze parketi. Namještaj je nabavljan posvuda. Neki komadi su rađeni po mjeri, dio namještaja smo pronašli u didinoj staroj konobi, neke smo kupili na Britancu, a nije izostala ni IKEA. Jedan od najdražih komada je stara šivaća mašina koja je pripadala baki Frani, a koja danas stoji na samom ulazu. Gostima su pak najdraži kreveti, uvijek ih hvale - ponosni su vlasnici.

image
Villa Frana u Brodarici

Kuhinja i dnevni boravak su povezani, i u apartmanima zauzimaju veći dio površine. Apartmanima prevladavaju šarene pločice uz koje je kombiniran namještaj mirnijih tonova. Kreveti i trosjedi su rađeni po mjeri, kuhinje kupljene u IKEI, a ostali su namještaj nabavljali zaista posvuda. Detalji su stigli s Britanca, iz Zare Home i iz bakine konobe.

Limitirani budžet

Kuhinje imaju samo donje elemente, a na mjestu gornjih elemenata nalaze se otvorene police. Opremljene su pločom za kuhanje, pećnicom i perilicom rublja. Imaju velike bijele keramičke sudopere i crne pipe.

- Prilikom opremanja spavaćih soba puno smo pažnje posvetili krevetima. Radili smo ih po mjeri i posebno dugo birali madrace i jastuke. Htjeli smo da naši gosti zaista uživaju u udobnosti kreveta - pričaju nam dok nas vode prema terasama. Naime, apartmani B i F imaju terase s kojih se pruža pogled na more, i koji su idealni za ispijanje prve jutarnje kave. Iza kuće nalazi se lounge dio s ležaljkama, a u dvorištu, u debelom hladu starog hrasta crnike nalazi se stol sa osam stolica.

Za kraj, pitamo vlasnike čime su najzadovoljniji i zašto.

- Jako smo zadovoljni finalnim izgledom kuće i apartmana. Naime, uređivali smo ih sami bez pomoći struke, s limitiranim budžetom u doba lockdowna. Vjerujemo da smo dobili malo drugačiji spoj tradicije i modernog - zaključuju.

25. travanj 2024 01:05