StoryEditorOCM
Lifestyledobro je znati

Vodoinstalater otkrio što ne smijete bacati u WC školjku: ‘Ovo su krivci za začepljene cijevi, skupo ćete to platiti...‘

Piše Šibenski.hr
16. srpnja 2023. - 09:01

Noćna mora svakog iznajmljivača apartmana tijekom sezone je začepljena wc školjka. O tome uglavnom saznaju pri odlasku gostiju, a onda imaju tek par sati vremena do dolaska novih gostiju, do kada je potrebno riješiti nastali problem.

Vodoinstalater Sean Richardson godinama odčepljuje wc cijevi. Za novinare Expressa donio je spisak šest predmeta koji su najčešći krivci za taj problem.

Maramice za bebe

Richardson upozorava da mnoge dječje maramice koje su označene kao one koje se mogu isprati, ne razgrađuju se poput toaletnog papira, te ih se ne smije bacati u WC školjku. Začepiti će cijevi, a trošak popravka bio bi nekoliko stotina eura. Preporuka je sve maramice za bebe bacati u kantu za otpatke.

image
Shutterstock

Proizvodi za žensku higijenu

Proizvodi za žensku higijenu sljedeći su na popisu, a poznato je da se jastučići, tamponi i drugi predmeti za osobnu njegu skupljaju i tvore čvrstu masu. Proizvodi za žensku higijenu dizajnirani su da se prošire kada dođu u kontakt s vlagom, stoga se ne razgrađuju u vodi. Kada se ispere školjka, ovi se predmeti mogu uhvatiti u vašu wc cijev zajedno s drugim predmetima, stvarajući još veću masu, što dovodi do začepljenja.

Zubni konac

Iako nikada ne biste pomislili kako bi zubni konac mogao začepiti cijevi, to je predmet koji može dovesti do ozbiljne blokade cijevi. Zubni konac se ne razgrađuje u vodi pa kad jednom uđe u cijev može dugo tamo ostati. Zubni konac se može čak omotati oko drugog smeća u vašoj toaletnoj cijevi, poput kose, maramica i toaletnog papira, što  stvara veliki grumen otpada.

Kosa

Bacanje kose u WC školjku jedan je od razloga začepljenja cijevi. Kosa se omotava oko drugih predmeta i stvara grumen koji može ostati na zakrivljenom dijelu WC školjke i stvoriti blokadu i onemogućavajući da voda iziđe.

image
Shutterstock

Papirnati ručnici i maramice

Sljedeći na popisu su dva predmeta koji pripadaju obitelji toaletnog papira, ali koji lako mogu začepiti cijevi te vodoinstalater kaže kako ih treba izbjegavati bacati u WC školjku.

Papirnati ručnici i maramice se ne razgrađuju jer su deblji od toaletnog papira. Osim toga, papirnati ručnici apsorbiraju više vode od toaletnog papira, što dovodi do njihovog širenja, što ih čini teškim za prolazak kroz cijevi.

Žbuka

Ako vam otpada žbuka u kupatilu uobičajeno je baciti te komadiće u WC školjku što je izuzetno opasno. Naime, žbuka se može zapetljati s drugim otpadom jer sadrži ljepila ili druge tvari koje doprinose nakupljanju masti, ulja i masti u kanalizacijskom sustavu.

28. travanj 2024 23:26