StoryEditorOCM
LifestyleGrgo Bačelić

Talentirani šibenski kuhar otkrio nam je svoje recepte za kompot i marmeladu od zaboravljenih plodova

Piše Šibenski.hr
28. listopada 2024. - 08:52

Magunje, maginje, mogunje, prvke, prpke, jagodnjaci, samo su neki od naziva za plodove planike, zaboravljene, ali veoma ukusne i ljekovite.

Jedan od naših najboljih mladih chefova, talentirani Grgo Bačelić, koji je prošle godine preuzeo kuhinju šibenskog Bistro Bara Visiani, a ove godine za svoje kuhanje upravo tamo osvojio drugo mjesto u kategoriji Najbolji kreativni urbani restoran na dodjeli Dobrih restorana, podsjetio nas je na ovaj zaboravljeni plod kada je nedavno od njega napravio kompot i marmeladu, otkrivši nam recept za sirup koji je korišten za oboje, piše Dobra hrana

Ova biljka, rasprostranjena u zemljama oko Sredozemlja, a kod nas ga ima u priobalnom području u Istri, na Kornatima i u Dalmaciji, Bačeliću je bila inspiracija za slastice koje će neke, baš kao i njega, vratiti u djetinjstvo ili vam pak otkriti neke nove opojne okuse.

"Sa željon poklanjanja zaslužene pažnje samoniklom bilju i voću, u kreiranju jesenskog menija doša je red na magunju – nekima poznatu i kao maginja, planika ili prvka, a nekima i posve nepoznatu. Ja joj pantin okus još od malih nogu, brali bi je kad i masline, ali uvik uz upozorenje da ne pretjeramo jer kažu: ‘Opit ćeš se!‘. Iako ne izgleda tako, jednom ubrana, zrila magunja zapravo je jako mekana i brzo se kvari pa zahtijeva brzu konzumaciju ili obradu. Poslin nekoliko prizrilih boba odlučija san se na jednostavnu obradu – kompot da joj sačuva teksturu i marmeladu da joj istakne okus.

Ubrane magunje podilija san u dvi posude. Meke (one najslađe) za marmeladu, a one malo tvrđe za kompot. Za kompot san pripremija sirup od vode i šećera, aromatizira ga liston smokve i ploškama limete. Prethodno sterilizirane tegle napunija san opranin magunjama, zalija vrućin sirupon i pustija da odstoje bar tjedan dana prije upotrebe. Meke sam magunje raskuva podlivajući ih prethodno pripremljenin sirupon, potom ih izblenda i također punija u tegle.

Dok je kompot odležava stvorila se ideja za desert – mramorni kolač! Po meni jedan od najlipših jednostavnih kolača, nezaobilazan desert nediljnih ručaka u ciloj Hrvatskoj. Između crno-bilih slojeva mramornog složija san red marmelade i red kompota od magunje. Magunje i mramorni – savršeni u svojoj jednostavnosti učinili su desert posebnin.

Pravo je zadovoljstvo uz malo truda i mašte, a s puno poštovanja, zaboravljenin namirnicama vratiti zasluženi sjaj. Naše je bogatstvo što takvih namirnica imamo u izobilju, a nek nam bude zadatak da ih ponovno upoznamo i kroz jela svima ponosno predstavimo", kazao je Bačelić te nam ostavio ovaj primamljiv recept.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

22. studeni 2024 00:50