StoryEditorOCM
Lifestylezlatne kapljice

Šibenska vina osvojila nagrade na prestižnom svjetskom natjecanju u Londonu!

Piše Branimir Periša
15. srpnja 2021. - 13:12

-Hvala lijepo, to će meni potrajati barem godinu dana! - nasmijao se gradonačelnik Željko Burić primajući iz ruku direktora Jurja Sladića na poklon stamenu, magnum butelju Tribidraga šibenske vinarije 'Testament' s vinogorjem u Jadrtovcu.

To je isto ono crno vino koje je na prestižnom londonskom Decanteru, najvažnijem svjetskom natjecanju ovih dana ponijelo zlatnu medalju u konkurenciji 18 i po tisuća uzoraka iz 50 zemalja, ne prvi put dokazujući da i Šibensko-kninska županija ima vrhunske konje za vinske oglede s najboljima u svijetu.

Testament se unatrag nekoliko godina stalno dokazuje vrhunskom kakvoćom svoje kapljice, a raduje što je i Vinarija Vinoplod d.o.o., pramajka šibenskog vinarstva opet u sedlu, oporavljena nakon teškog poslovnog razdoblja: njihov babić 'nove generacije' Decanterovi kušači nagradili su broncom, i to je to bila lijepa, časna prigoda da gradonačelnik, zajedno s Dinom Karađolom, direktorom TZ Šibenik na malenom trgu ispred sjedišta turističke zajednice upriliči sjedeljku uz kavu i javno čestita na uspjehu Jurju Sladiću i kolegi mu Krešimiru Lokasu, predsjedniku uprave Vinarije Vinoploda d.o.o.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Na plantažnim vinogradima u Jadrtovcu bio sam i onda kada su imali velikih teškoća s održavanjem nasada, plasmanom, pa i kvalitetom vina. I potom se dogodi da u jednakim uvjetima, ali s drugačijim vodstvom i znanstvenim, europskim pristupom, neki drugi ljudi postignu svjetski rezultat, kazao je Željko Burić čestitajući Jurju Sladiću.

U 'Testamentu' su očito shvatili, nastavio je, da za dobru vinsku kapljicu treba priminijeniti sve što suvremeni svijet i vinarske nacije od tradicije radi u vinogradarstvu i vinarstvu. Tako nastaje kultura uzgoja loze i kvalitete vina, a to je onda, posredno, i snažna turistička promocija destinacije i države, istakao je Željko Burić, zadovoljan što se i Vinarija Vinoplod d.o.o. vraća na stare staze.

Nakon utemeljivača vinogorja u Jadrtovcu, obitelji Kursan, tvrtku, vinariju i nasade 2017. kupio je švedski investitor i promišljeno odlučio uložiti u domaće snage i znanje lokalnih ljudi, a što je najvažnije, inzistirao je da se zadrži lokalni sortiment: babić, tribidrag, maraština, debit..., kratko je Sladić iznio osobnu kartu vinarije Testament.

Nagrade su inače vrlo poticajne i uvijek dobre za plasman vina, a na Decanteru Testament je stalno zapažen od 2019. godine, kada je dobio srebro za babić i to je utrlo put daljnjim uspjesima i prepoznatljivosti brenda. Ovo im je treće zlato s Decantera, nakon lanjskih za babić 'Dalmatian dog' i pošip, te će sigurno pomoći da se vina šibenskog kraja uvrste na svjetsku vinsku kartu, uvjeren je Sladić.

image
Krešimir Lokas, vinarija Vinoplod i Juraj Sladić, vinarija Testament
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ove godine odlučili su izaći s tribidragom, sortom koja je vrlo važna u vinogradarskoj i vinarskoj povijesti Dalmacije. To je zapravo, kaštelanski crljenak, koji je svjetsku slavu dobio kao kalifornijski zinfandel, da bi prije 15-tak godina hrvatski znanstvenici genetskim analizama dokazali da mu je porijeklo domaće te da su ga u SAD donijeli dalmatinski iseljenici.U 'Testamentu' su se odlučili za najstariji naziv sorte, tribidrag, koji se prvi put spominje u 15. stoljeću, napominje Sladić.

Vinoplod Vinarija d.o.o. i prije se dičila s babićem, no ovaj ovjenčan broncom na Decanteru novo je vino, modernije i lepršavije. To je babić za budućnost, koji uspješno razvijaju u suradnji s manjim šibenskim vinarijama, kazao je Krešimir Lokas. Uspjeh na Decanteru puno im znači i svakako je pokazatelj da se trud na oporavku poslovanja tvrtke isplatio, istakao je Lokas, najavljujući da će njegova tvrtka na Decanter izaći i s drugim sortama iz svoje ponude

Čestitao je Jurju Sladiću i zahvalio se svim kolegama koji razvijaju autohtona vina i podižu im kakvoću, što bi svima trebao biti glavni cilj.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 12:55