StoryEditorOCM
LifestylePOMAŽE

Pacijenti koji boluju od teške bolesti, koju prati kronična bol, podijelili su učinkovite savjete

Piše Doktor u kući
26. prosinca 2023. - 14:15

Osteoartritis je degenerativna bolest koja se s vremenom pogoršava i često rezultira kroničnom boli. Bolovi u zglobovima i ukočenost mogu biti toliko jaki da otežavaju svakodnevne zadatke. Uz to, poremećaji spavanja i depresija mogu biti posljedica boli i invalidnosti. Osobama koje pate od artritisa teže je ujutro jer je ukočenost zglobova tada najizraženija, piše Živim.

OBOLJELI PODIJELILI SAVJETE

Na društvenim mrežama mnogi oboljeli često dijele savjete kako si olakšavaju neke dnevne aktivnosti.

Zamotajte se u zagrijanu deku

U danima kada je bol posebno jaka može pomoći ako se zamotate zagrijanom dekom. Ovakva ‘terapija toplinom‘ može smanjiti bol i poboljšati fleksibilnost mišića. Toplina također pomaže tako što širi krvne žile pa u zglobove i mišiće dolazi više kisika i hranjivih tvari.

Spavajte u kompresijskim rukavicama

Mnoga pomagala mogu olakšati stanje, a onima s izraženijim simptomima na rukama i zapešćima pomažu kompresijske rukavice jer smanjuju otekline i poboljšavaju cirkulaciju.

Istegnite se u krevetu

Čim se probudite, pokušajte napraviti lagane vježbe istezanja. Počnite s glavom, razgibajte čeljust, zatim okrećite vratom, ramenima i tako sve do nogu. Rutina istezanja traje pet do deset minuta svako jutro.

Postavite rani alarm za lijekove

Lijekovima treba neko vrijeme da počnu djelovati, a ako ih pijete ujutro, savjetuje se namjestiti alarm sat ranije nego što se dižete. Popijte lijek i još malo odspavajte. Lijek će djelovati baš na vrijeme da lakše ustanete.

Tuširajte se vrućom vodom

Toplina i vlaga dva su kućna lijeka koja mogu pomoći smanjiti bolove kod artritisa pa to iskoristite tako što ćete jutro započeti tuširanjem vrućom vodom.

Koristite gumeni držač za čaše

Kada vam bol u rukama otežava držanje čaše, koristite gumirane navlake. To će pomoći da čvršće primite čašu pa vam neće ispasti iz ruke.

image
Shutterstock

Pojednostavnite odijevanje

Nabavite nekoliko mekanih hlača elastičnog struka i ravne, udobne cipele kako biste si olakšali ona jutra kada zna biti zaista teško. Uz to, odjeću stavite na stalak, što će vam također olakšati odijevanje jer nećete morati posezati za stvarima koje su na višim ili nižim policama u danima kada vam je to posebno teško. Ako trebate nositi kravatu, pobrinite se da je unaprijed labavo vezana.

Jutarnja šetnja

Šetnja je jednostavan način da ujutro razgibate zglobove. Ako možete, svakog jutra odvojite vrijeme za laganu šetnju ili pokušajte obavljati zadatke koji zahtijevaju hodanje.

Nabavite vertikalnog miša

Postoje i neka pomagala koja vam mogu pomoći na poslu ako radite na računalu, poput vertikalnog miša, koji možete držati s laktom na stolu i ne zahtijeva uvijanje ručnog zgloba, a tipke su praktičnije i lakše za pritiskanje, piše Živim.

28. travanj 2024 23:18