StoryEditorOCM
LifestyleOPREZ U KUHINJi

Ovo je devet namirnica koje nikada ne biste trebali zamrzavati! Evo kakav efekt će imati na vašu hranu

Piše Šibenski.hr
7. ožujka 2023. - 09:47

Zamrzavanje hrane odličan je način za smanjivanje količine bačene hrane, ali i produljenja svježine hrane. Ipak, neke namirnice ova praksa može uništiti. Evo o čemu je riječ, piše N1.

1. Mlijeko i vrhnje

Nakon odmrzavanja mlijeka, ono neće biti pokvareno, ali će imati grudice koje nekima mogu smetati. Isto vrijedi i za vrhnje, ali je unatoč tome dobar za korištenje. 

2. Meso i morski plodovi koji su već bili smrznuti

Ponovno zamrzavanje ovih namirnica neće naškoditi vašem zdravlju, ali će imati utjecaj na teksturu hrane. Naime, voda u namirnicama se tijekom zamrzivanja širi, što rezultira puknućima staničnih zidova i kašastim mesom. 

Meso koje je bilo odmrznuto i stajalo je na sobnoj temperaturi ne biste trebali ponovno zamrzavati zbog opasnosti od mikroba. 

3. Neko voće i povrće

Neke vrste ovih namirnica mogu biti posebno osjetljiva na zamrzavanje, posebice ako imaju velik udio vode. Neki od njih su: krastavci, tikvice, rajčice i celer. Voda će na sličan način kao i mesu promijeniti strukturu ovim namirnicama. 

4. Cjelovito, lisnato bilje

Lisnato bilje kao na primjer korijander, bosiljak i peršin nije dobro zamrzavati samostalno. Bolje ih je nasjeckati u sitno, pomiješati s uljem i staviti u plastične vrećice pa onda zamrznuti kako biste sačuvali njihov okus.

5. Kiselo vrhnje i jogurt

Slično kao mlijeko i vrhnje za kuhanje, zamrzavanje ovih mliječnih proizvoda rezultirat će grudastom teksturom, koja je, iako neugodna, sigurna za konzumiranje. 

6. Majoneza

Smrzavanje majoneze rezultirat će njezinim razdvajanjem u nekoliko sastojaka, odnosno masnom nakupinom koja je neupotrebljiva.

7. Pržena hrana

Kada zamrznete hranu koju ste pržili sami, voda i ulje polako će migrirati izvana, što znači da će pržena piletina završiti vlažna, odnosno baš onakva kakva ne bi trebala biti.

8. Jaja u ljusci

Ako zamrznete jaje koja nisu oguljena, voda u njemu će se proširiti, zbog čega će popucati ljuska.

9. Konzervirana hrana

Konzervirana hrana ima dug rok trajanja, ali ako je stavite zamrzivač, s njom će se dogodit isto što i s jajetom. Naime, voda u limenci će se proširiti što može uzrokovati pucanje limenke, ali i hrđom.

19. travanj 2024 07:43