StoryEditorOCM
Lifestylene nasjedajte!

Online kupovina krije brojne zamke, a prevaranti ne vrebaju samo kupce - u tren oka mogu vam ‘pomesti‘ novac s računa. Evo kako to izbjeći

Piše Marija Vuković/SD
26. listopada 2021. - 19:42

Online kupovina bila je popularna i ranije, a u periodu pandemije zaživjela je i kod onih koji su ranije bili skeptični. Ipak, koliko god da često koristili internet za kupnju željenih artikala, važno je znati kako opasnosti neupitno postoje. Jedna od njih već neko vrijeme prijeti i onima koji se na Njuškalu ili sličnim lokalnim stranicama za oglase okušaju kao prodavači. 

Naš čitatelj za ovaj je problem čuo od prijatelja, a kako bi se i sam uvjerio da će mu se javiti netko tko će od njega htjeti izvući osobne podatke na Njuškalo je stavio oglas u kojem je prodavao Playstation. 

- Nagovaraju vas da im prodate preko lažnog linka Hrvatske pošte preko kojeg vam valjda žele ukrasti novce, kaže nam te dodaje kako se radi o broju stranog predznaka. 

I policija ima posla

Slična 'muljaža' može se dogoditi i na Facebook Marketplaceu, još jednoj od internet lokacija zgodnih za online prodaju.

Prevaranti s prodavačima stupaju u kontakt putem broja mobitela vidljivog na profilu ili uz pomoć društvenih mreža, a onda im putem poveznice uzimaju podatke potrebne da im se s računa skine željeni iznos. Na ovaj je problem upozoravala i splitska policija koja je početkom listopada otkrila kako zbog računalnih prijevara provode istragu. 

- Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja koja se odnose na kaznena djela računalne prijevare u kojima su dvije  osobe  oštećene iznosima za  po nekoliko tisuća kuna. Naime, oštećeni su se putem oglasa na internetu prodavali i kupovali predmete kojom prilikom su preko društvene mreže stupili u komunikaciju s potencijalnim kupcima i/ili  prodavateljima  i tom prilikom preko poveznice na društvenoj mreži dali podatke računa, nakon čega im je s računa skinut novčani iznos.

Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te upozoravamo da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kazali su tada iz policije. 

'Komunicirajte Njuškalo porukama'

Ovog problema svjesni su i u Njuškalu čiji su korisnici najčešće meta ovakvog tipa prevare. Oni se protiv toga bore na nekoliko načina, a onaj najistaknutiji svakako je popis savjeta kojeg su nam ustupili. 

- U Njuškalu smo od početka upoznati s primjerima pokušaja prijevare koji se danas odvijaju na brojnim oglasnicima, a u kojima se lažnim predstavljanjem kao kupci prevaranti pokušavaju domoći podataka kartica prodavatelja i tako ih financijski oštetiti. Od prvog ovakvog slučaja potičemo naše korisnike da nam prijave svaku sumnju te smo im iznimno zahvalni što rado surađuju s nama.

Educiramo ih svim dostupnim kanalima – na Njuškalovoj naslovnici gdje je stalno istaknuta uputa vezana uz sigurno korištenje kartičnog plaćanja, savjetima na stranici, direktnom e-mail komunikacijom i Njuškalo porukama, koje su ujedno i službeni kanal za komunikaciju između kupca i prodavatelja, a za koji im nije potrebno isticati broj telefona na svojim oglasima, pa im i ovim putem skrećemo pažnju da ih odaberu kao svoj primarni način komunikacije s potencijalnim kupcima, kazali su nam iz najvećeg domaćeg prodajnog portala. 

Savjeti iz policije: 

-s osobnim podacima postupajte s osobitom pažnjom i ne ustupajte ih nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta;

-osobne dokumente i dr. podatke nemojte davati  nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili dr. nadležnoj osobi;

-nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo;

-ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere;

-pažljivo i odgovorno koristite društvene mreže;

-budite oprezni s poveznicama, SMS porukama i video materijalima.     

NE MORAŠ NIGDJE POTVRDITI SVOJ RAČUN DA BI TI SJELA UPLATA

Ako ti kupac šalje bilo kakvu poveznicu, uvijek ju dobro provjeri, a u našim uputama provjeri kako prepoznati lažnu Njuškalovu stranicu, iako se na prvi pogled često čini kao prava. Ne moraš nigdje klikom potvrditi svoj broj računa i podatke s kartice kako bi ti bila izvršena uplata. Osobne podatke i podatke bankovne kartice (ime i prezime, trajanje kartice, cvv) upisuješ samo ako ti kupuješ i to samo na provjerenim stranicama banke ili pružatelja usluge plaćanja.

NIKAD NE UPISUJ SVOJ LIMIT NA KARTICI

Ovaj podatak nije potreban ni prilikom prodaje ni prilikom kupnje na bilo kojoj stranici na internetu stoga ga nikad nigdje ne upisuj, bez obzira na „objašnjenje“.

Koristi zdrav razum. Ako nešto zvuči predobro da bi bila istinito, vjerojatno i jest tako.

ZA UPLATU NA TVOJ RAČUN NE MORAŠ AUTORIZIRATI KARTICU

Ako prodaješ, za uplatu na tvoj račun kupcu trebaš poslati samo IBAN/broj računa te ime i prezime vlasnika koje stoji na samoj kartici i ne trebaš autorizirati svoju karticu putem 3D-Secure programa banke.

KORISTI SIGURNU DOSTAVU

Za obostranu sigurnost, ako šalješ ili primaš paket naruči dostavu na Njuškalu. Tako ne moraš uplaćivati novac unaprijed ako kupuješ, a ako prodaješ, kupac će moći preuzeti tvoj paket tek kada plati traženi iznos kuriru.

NE POSTOJI POVEZNICA ZA NJUŠKALOV CHAT

Jedini Njuškalov chat možeš pokrenuti na našoj naslovnici u donjem desnom uglu, klikom na Njuškalovu šapu, i na njega ti nitko ne može poslati poveznicu. Ako ti kupac šalje poveznicu na navodni Njuškalov chat, možeš odmah znati da nije riječ o našem chatu.

24. travanj 2024 14:35