StoryEditorOCM
Lifestylečarobna pozicija

Obitelj iz Vinkovaca na Murteru izgradila novi dom s pogledom na pučinu, zavirite u predivnu ljetnu rezidenciju

Piše Jelena Cvetko
20. srpnja 2021. - 17:30

Novi “drugi dom” na Murteru za obitelj iz Vinkovaca projektirao je arhitekt Vlatko Matić, a uređivala dizajnerica Nikolina Jelić

Rezultat je mini kompleks od čak dvije kuće, koje su slične, ali nisu i identične.

Sunčeve zrake se reflektiraju na staklenim ogradama, osjeća se miris borova, a čuje šum valova koji se miješa s ugodnom glazbom iz ugrađenih zvučnika u svim zajedničkim prostorijama. Gotovo iz svakog kutka, radilo se o dnevnom boravku ili spavaćem dijelu, pruža se pogled na pučinu i nebo.

Otvaranjem velikih panoramskih stijena nenametljivo dizajniran interijer stapa se s vanjskim okolišem, a pomno arhitektonsko oblikovanje nudi nekoliko oaza intime, mira i povezanosti s prirodom, kao i prostrane funkcionalne prostore za druženje uz kuhanje, sunčanje, čavrljanje, gledanje filmova, društvene igre ili ples. Djeluje idealno, i više nego nam treba za savršen ljetni odmor.

image
Panoramske staklene stijene pružaju pogled na pučinu i nebo gotovo iz svakog kutka vile
Saša Cetković

Nalazimo se na jugoistočnoj strani otoka Murtera, pored malog mjestašca Jezera, gdje je prošlog ljeta na terasastoj parceli površine 1877 kvadrata realiziran projekt mini stambenog kompleksa s dvije suvremene kuće za odmor. Kuće su slične, ali ne i identične. Odvojene, ali ipak povezane. Villa Konstanca i Villa Sara spoj su dobre arhitekture, čarobnog okoliša i kvalitetnog dizajna.

Svaka kuća prostire se na tri etaže u zbroju od 400 kvadrata, a oblikovane su pravokutnim volumenima koji pomacima po vodoravnim i okomitim osima stvaraju poglede prema pučini i manje mikrolokacije skrivene od pogleda neposrednih susjeda. Obje su suvremene, izgrađene prema zamisli arhitekta Vlatka Matića. U završnoj fazi dizajna interijera projektu se priključila i dizajnerica Nikolina Jelić iz studija Kubus, koja nas je u ulozi domaćina dočekala na dogovorenoj adresi i uvela u Villu Konstancu.

Vanjskom stazom sa sjeverne strane dolazimo do vile koja u svojoj ulaznoj etaži ima veliki open space prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje te staklenim stijenama povezan prostor vanjskog bazena. U ovoj se etaži nalazi i teretana sa saunom, koja je povezana s prostorom terase i bazena, a može se pohvaliti i pogledom na otoke. Suterenska etaža sastoji se od dvije spavaće sobe s kupaonicama i izlazom u vrt, a na gornjoj etaži je velika terasa, na koju se izlazi iz još dvije sobe s kupaonicama.

image
Saša Cetković

- Za mene je ovo kuća izlazaka i zalaska sunca, okusa i mirisa, zvukova, dobrih vibracija, veselih duženja i dobrih trenutaka - slikovito opisuje Nikolina Jelić, dodajući kako su kuće u vlasništvu obitelji iz Vinkovaca, koja već 30-ak godina ljetuje na otoku.

- Nakon kupnje zemljišta na ovoj čarobnoj poziciji i dobivanju dozvole krenuli su s realizacijom. Zamislili su svoj novi dom za odmor. Htjeli su da interijer odiše gostoljubivošću i udobnošću koju žele za sebe, svoje prijatelje i obitelj, ali i turiste koji će, kad oni ne koriste kuće, doći upoznati lokalno mjesto i običaje, uživati u hrani, moru, suncu, cvrčcima i vjetru - kaže dizajnerica.

Njezin je glavni zadatak bio oblikovanje namještaja po mjeri koji mora zadovoljiti visoku funkcionalnost prostora, koristiti kvalitetne materijale i biti usklađen s vanjskom i unutrašnjom arhitekturom.

- Snažna suradnja s investitorima u procesu razvoja dizajna i biranja opreme za interijer pružila je ono što sada vidimo. Moderan, prozračan i poetičan prostor s elegantnim dizajnom interijera koji nudi “osjećaj doma” - kaže.

image
Htjeli su da interijer odiše gostoljubivošću i udobnošću koju žele za sebe, svoje prijatelje i obitelj, ali i turiste
Saša Cetković

Nikolina pojašnjava kako su se preklapanja i izmicanja volumena vanjske arhitekture prenijela na volumene u unutrašnjem prostoru, a uvođenjem zrcalnih površina na okomite plohe zidova i namještaj unesene slike eksterijera u interijer. Slike pejzaža tako su postale dio interijerskih kompozicija.

- U svim su prostorijama korišteni isti ritmovi geometrijskih oblika i ploha, koji u različitim materijalima stvaraju drugačije atmosfere - kaže Nikolina i dodaje kako je oprema “mix-mach” dizajniranih elemenata domaćih i stranih dizajnera i proizvođača. Od domaćih se prvenstveno ističu sofe i fotelje s potpisom Prostorie i tapete Josipe Maras.

image
Saša Cetković

Velik utjecaj na atmosferu ima i rasvjeta, koja je uz veliku stručnu podršku tvrtke Prggi prilagođena zahtjevima interijera.

- Postavljali smo točno određeno rasvjetno tijelo na određenu poziciju akcentirajući nama bitne detalje ili usmjeravajući svjetlo da tvori sjene na teksturama na kojima želimo naglasiti trodimenzionalnost i volumen, a pritom smo vodili računa o režiji paljenja kako bi stvoriti nekoliko scena ambijenta - pojašnjava Nikolina, dodajući kako je indirektna rasvjeta ugrađena u strop, a na glavnim pozicijama su prozračne skulpturalne svjetiljke Spoke Foscarini, Match Vibia i Kelly Lodes, koje dodaju glamur minimalističkom izgledu i nadopunjuju scenografiju, dok bijela boja i njene saturacije u prostoru čine interijer elegantnim i bezvremenskim.

image
Svaka kuća prostire se na tri etaže u zbroju od 400 kvadrata
Saša Cetković
19. travanj 2024 05:01