StoryEditorOCM
LifestyleKad je pravo vrijeme?

Neka covid prvo daleko odmakne: Organizam koji je bio u infekciji pustimo da se odmori i oporavi i tek tada možemo se cijepiti

Piše Silvana Uzinić
31. listopada 2020. - 10:01

"Već nekoliko tjedana tražimo preporuke HZJZ-a za pacijente koji su preboljeli koronavirus, možemo li ih i kada cijepiti protiv gripe. Još nemamo odgovor jer ni oni ne znaju", izjavio je riječki liječnik primarne zaštite Leonard Bressan odgovarajući na priopćenje Ministarstva zdravstva kojim se prozivaju obiteljski liječnici nakon što se dio pacijenata požalio na njihovu nedostupnost.

"Dostupni smo koliko možemo biti jer imamo sve više zadataka i obveza prema drugim sustavima i normalno je da će biti sve manja ili teža naša dostupnost, pogotovo sad u vrijeme novog vala pandemije uz početak sezone cijepljenja protiv gripe", rekao je liječnik, dodavši da cjepiva protiv gripe nema dovoljno.

Pravo vrijeme

Međutim, njegovo pitanje smije li cijepiti one koji su preboljeli COVID-19 zazvučalo je zbunjujuće, a pogotovo izostanak, kako kaže, pojašnjenja od strane stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo. Stoga smo sami odgovor potražili od epidemiologa.
- Mi sigurno nećemo cijepiti osobu koja je u akutnom stadiju neke bolesti i naravno da postoji vrijeme kada se to može obaviti. Organizam koji je bio u infekciji pustimo da se odmori i oporavi i tek tada osoba se može cijepiti – govori nam dr. Jasna Valić, glavna epidemiologinja istarskog Stožera civilne zaštite.

Pojasnila nam je da je poznat protokol za cijepljenje kojeg se, po njezinu mišljenju, valja držati i kad su u pitanju COVID-19 i gripa. A to su joj, kazala nam je, potvrdili i stručnjaci sa Zavoda.

- Točno je da nema naputka sa Zavoda, ali mi prilikom cijepljenja uvijek pitamo pacijente jesu li nedavno preboljeli nešto, jesu li pod antibioticima... Obično onima koji su preboljeli neku akutnu infekciju savjetujemo da se cijepe za dva tjedna, kad se organizam potpuno oporavi – kaže dr. Valić i napominje kako je netko i koronavirus prebolio na lagan način, tako reći na nogama, a netko uz visoku temperaturu danima.

- Naravno da teže oboljeloga nećemo cijepiti protiv gripe dok ne prođe određeno vrijeme. Čekamo da mu se popravi krvna slika, da sedimentacija i leukociti dođu u normalu, to mogu biti tjedni. Ali nije kasno za cijepljenje protiv gripe, ono se provodi do veljače jer sezona bolesti traje do svibnja. Ako je netko imao blaži oblik koronavirusa, moramo čekati da prođe deset dana od prvog pozitivnog nalaza, i to ne samo zato što pacijent ne bi smio primiti cjepivo, nego i zato da zaštitimo zdravstvene radnike – govori istarska epidemiologinja.

Pojašnjava da se i u slučaju cijepljena dok smo pod inkubacijom ili friško nakon preboljele respiratorne infekcije ne bi dogodilo ništa, osim što cjepivo ne bi imalo učinak.

Odgovor tijela

Ima li kakvih loših posljedica za zdravlje u onih koji su se cijepili protiv gripe, a preboljeli su koronavirus, pitali smo i dr. Marija Parčinu, epidemiologa sa Sveučilišne bolnice u Bonnu.

- U trenutku kad je osoba preboljela određenu bolest, bilo infekciju RSV-om, bilo infekciju rhinovirusom i nema simptoma, znači da je imunološki sustav uspješno riješio infekciju. Takav imunološki sustav može biti izazvan idućim zadatkom, tj. našim cjepivom. Ne cijepimo pacijente koji imaju simptome bolesti, koji imaju temperatru... jer želimo da cijepivo bude dano u najboljem imunološkome momentu da bi se stvorili svi pogodni uvjeti za dobar "lokalni" imunološki odgovor, da se iza toga stvore dobra protutijela i dobar T-stanični odgovor i na taj način postigne dobra imunološka memorija – kazao nam je dr. Parčina.

Inače, u eteru ima mnogo pitanja koja se liječnicima često čine i besmislenima, ali kako je i povišena zabrinutost populacije za zdravlje, više ih ništa ne čudi. Čudi jedino kada su i sami liječnici zbunjeni poput spomenutog dr. Bressana iz Rijeke. Moguće da je samo htio vratiti lopticu zbog prozivki, jer u pravu je kada kaže da su liječnici primarne zaštite pod golemim pritiskom. Građani im postavljaju svakojaka pitanja, dr. Bressan kaže da počnu već od pet i pol ujutro.

Slabi li nas vakcina?

U razgovoru s dr. Valić prodiskutirali smo i uvjerenje nekih koji su se cijepili protiv gripe da dva tjedna nakon toga imaju slabiji imunitet i da su podložniji i koroni.

- Nije točno - kaže dr. Valić i priznaje da je čula slična pitanja.

- Organizam će, unatoč cjepivu protiv gripe, biti u stanju razviti antitijela na koronavirus jer nismo mu umanjili tu sposobnost, tako da ta priča ne stoji. Pa istovremeno smo svakodnevno u kontaktu s puno mikroba i bakterija, ne možemo se od svega štititi. Ali naš organizam ima odgovor.

Ako nema simptoma?!

Na jedno od zanimljivijih pitanja građana, a glasilo je "što ako imam asimptomatski oblik koronavirusa i idem se cijepiti protiv gripe", "Slobodna" je već potražila odgovor stručnjaka.

- Ništa se ne bi dogodilo, osim što bi cjepivo protiv gripe imalo lošiji učinak - odgovorio nam je već uoči sezone cijepljenja dr. Gordan Lauc.

On je prebolio koronavirus i najavio je tada da će obvezno uzeti cjepivo protiv gripe. Pokušali smo ga kontaktirati da nam kaže koliko je prošlo vremena između bolesti i cijepljenja, ali nismo uspjeli.

15. travanj 2024 18:04