StoryEditorOCM
Lifestyleuskrsni ručak

Janjetina na uskrsnom stolu: donosimo recepte s kojima je neusporedivo zdravija, a jednako sočna

Piše Tanja Giovanelli/SD
3. travnja 2021. - 15:02

Meni za uskrsni ručak u našim je krajevima više-manje "zacementiran" u svakoj obitelji. Recepti su to koji se često prenose s koljena na koljeno, uče od majke, bake, svekrve, a rjeđe od oca, dide ili supruge.

Tradicija ovdje mahom ima primat jer dobro se zna kako miriše blagdanski stol, osjetilni su to podražaji koji samo što ne liječe.

Ne bi valjalo da je drukčije, ipak je riječ o blagdanu koji oživljava naše bogato folklorno naslijeđe, budeći sentiment koji svetkovinu čini bliskom srcu.

No ususret novom dobu, vremenu koje je prije svega obilježeno ugrozom zdravlja, tradicionalne uskrsne namirnice valjalo bi sagledati iz perspektive koja nadilazi običaje.

Uz neke različite načine pripreme, za vas smo, stoga istražili zašto je janjetina, omiljena proljetna namirnica koje će sigurno pronaći put do vaše uskrsnog stola prijatelji vašeg zdravlja, te kako najbolje iskoristiti njezinu dobrobit.

U svojoj knjizi "Najzdravije namirnice svijeta", koja je nedavno doživjela drugo, nadopunjeno izdanje, George Mateljan, zagovaratelj zdrave prehrane, uz listu hranjivih sastojaka za svaku je namirnicu naveo i optimalan način obrade, a mi vam, donosimo neke preporuke.

Pogotovo kada je uzgojena na slobodnoj ispaši, janjetina u sebi krije mnoge blagodati jer se smatra nemasnim mesom s visokim sadržajem bjelančevina.

Zbog nedostatka sadržaja ugljikohidrata, kao i širokog raspona vitamina B, metabolizmu pomaže proraditi ugljikohidrate iz drugih namirnica koje se uz nju konzumiraju u istom obroku.  Osim toga, izvor je Omega-3 masnih kiselina, koje, kao i konjugirana linolna kiselina zastupljena u njenom sastavu povoljno utječu na smanjenje rizika od upalnih bolesti, ali i bolesti srca, čemu doprinose i cink i selen, kojima također obiluje.

Priprema:

Za različite dijelove janjećeg mesa autor ove enciklopedije predlaže različite načine pripreme.

Plećka je, smatra najbolja u varivu, dok koljenici i prsima prija pirjanje.

Kotlete i kare je, pak, uputno ispeći ili kratko popržiti, a mljevenu je janjetinu, kako navodi, najzdravije pirjati ili kuhati.

image
AFP



Recept za pečeni but ili plećku:

Plećku ili but marinirati u svježem limunovu soku, češnjaku, soli i papru, uz dodatak ružmarina, 24 sata prije pečenja.

Pećnicu zagrijati na 175 C, pa peći dok temperatura mesa ne dosegne 63 °C za srednje pečenu janjetinu.

Primjera radi, janjeći but od oko 1,8 kg peći će se od 45 minuta do sat vremena. Poslužiti uz kratko kuhani špinat.

Recept za kratko pržene kotlete:

Zagrijete pećnicu na visoku temperaturu pa u prethodno zagrijanu posudu od nehrđajućeg čelika stavite janjeće kotlete i pržite sedam do deset minuta, bez okretanja. Poslužiti s pireom od bijelog graha.

19. travanj 2024 12:08