StoryEditorOCM
LifestyleČUVAJTE SE

Evo popisa voća i povrća iz dućana koje na sebi ima najviše pesticida, otrov se nije dao skinuti ni detaljnim pranjem

Piše Šibenski.hr
10. travnja 2023. - 15:22

Svake godine Environmental Working Group (EVG) analizira najnovije podatke američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) kako bi izdvojila popis namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida. Jer kako ističu u svom priopćenju, "svaka izloženost pesticidima je problem, s obzirom da znamo kako oni mogu štetiti zdravlju ljudi, posebice djece".

Iako brojna istraživanja provedena na najprestižnijim svjetskim sveučilištima već godinama ukazuju na povezanost pesticida i zdravstvenih problema, znanstvenici ističu kako rješenje postoji. Jer pokazalo se da se zamjenom neorganskog voća ili povrća organskim gotovo trenutno smanjuje razina ovih štetnih kemikalija u ljudskom tijelu, piše National Geographic.

POPIS VOĆA  I POVRĆA S NAJVIŠE PESTICIDA

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 12 je najviše tretirano pesticidima:

1. Jagode
2. špinat
3. Kelj
4. Breskve
5. Kruške
6. Nektarine
7. Jabuke
8. Grožđe
9. Paprika i feferon
10. Trešnje
11. Borovnice
12. Zelene mahune

75 posto od 46.569 uzoraka sadržavalo je ostatke pesticida

Rezultati su dobiveni prikupljanjem 46.569 uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svatko od nas učinio kod kuće. Nakon pranja, gotovo 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadržavalo je ostatke pesticida, od kojih je Agencija za zaštitu okoliša dugo zabranila neke od njih.

Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se ove godine na "prljavoj listi" našle mahune i borovnice jer je u njima otkrivena zabrinjavajuća koncentracija pesticida povezanih s bolestima živčanog sustava. S druge strane, dinja je skinuta s "čiste liste" i dodana mrkva.

POPIS VOĆA  I POVRĆA S NAJMANJE PESTICIDA

Od 46 različitih vrsta voća i povrća, ovih 15 najmanje je tretirano pesticidima:

1. Avokado
2. Kukuruz
3. Ananas
4. Luk
5. Papaja
6. Slatki grašak (smrznuti)
7. Šparoge
8. Dinja
9. Kivi
10. Kupus
11. Gljive
12. Mango
13. Slatki krumpir
14. Lubenica
15. Mrkva

28. travanj 2024 17:54