StoryEditorOCM
Lifestylenudi alternative

Dobro pregledajte svoje frižidere, liječnica otkriva koje tri vrste mesa praktički garantiraju upalu i debljanje

Piše Mozaik SD
6. studenog 2023. - 21:26

Meso je glavna namirnica u mnogim prehranama diljem svijeta i to jer pruža vrijedan izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Međutim, vrsta mesa i način pripreme mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje, posebice u vezi s upalama i regulacijom tjelesne težine. Određeno meso, osobito prerađeno, može pridonijeti upalama u tijelu i potencijalno dovesti do debljanja ako se redovito konzumira.

Novinari portala SheFinds razgovarali su s doktoricom Kezijom Joy, kako bi saznali koja su tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje. Joy je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju. 

Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput slanine, hrenovki, kobasica i mesnih delikatesa, povezuje se sa štetnim učincima na zdravlje, a osobito i u vezi s upalom i debljanjem. Ovi mesni proizvodi često imaju visok sadržaj zasićenih masti, natrija i aditiva poput konzervansa i nitrata, koji mogu pridonijeti kroničnoj upali u tijelu.

"Prerađeno meso također je bogato kalorijama i solju, što može dovesti do debljanja i povišenog krvnog tlaka", kaže Joy te dodaje da ove vrste mesa imaju "visok udio zasićenih masti koje mogu dovesti do pretilosti i sustavne upale".

Crveno meso

Dok je crveno meso vrijedan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, pretjerana konzumacija, osobito masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štoviše, crveno meso je visokokalorično, što ga čini lakim za prekomjernu konzumaciju koja onda vodi do debljanja. 

Joy navodi da "masni komadi crvenog mesa (poput odrezaka ili T-bonea) i mljevene govedine s visokim udjelom masnoće mogu potaknuti upalu i debljanje ako se konzumiraju prekomjerno. Imaju visok sadržaj zasićenih masti, što može povisiti razinu lošeg kolesterola (LDL) i doprinijeti razvoju bolesti srca. Neka istraživanja također sugeriraju da spoj nazvan neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu."

Konvencionalno uzgojeno meso

Konvencionalno uzgojeno meso, koje se proizvodi takvim metodama uzgoja, često uključuje upotrebu antibiotika, hormona i prenapučene životne uvjete za stoku. Ove prakse mogu dovesti do mesa koje može sadržavati ostatke antibiotika i hormona, što može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu tijela i potencijalno pridonijeti upali.

Joy to pojašnjava i objašnjava zašto konzumacija ove vrste mesa može štetiti našem zdravlju. "Često potječu od životinja uzgojenih u zatvorenim pogonima za hranjenje životinja (CAFO). Obično im se daje hrana koja je bogata omega-6 masnim kiselinama i može sadržavati antibiotike i hormone. Neravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina može potaknuti upalu u tijelu. Korištenje antibiotika i hormona također može imati različite zdravstvene implikacije, uključujući hormonsku neravnotežu koja bi potencijalno mogla pridonijeti debljanju."

Dodaje da ti čimbenici mogu poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma i hormonsku ravnotežu, što potencijalno može rezultirati upalom i povećanom tjelesnom težinom.

Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da osiguravaju bitne hranjive tvari, već nude i divne okuse. Joy predlaže nemasno meso (perad bez kože ili svinjski lungić, te savjetuje da nastojite kupovati organsko ili uzgojeno na pašnjacima ako je moguće kako biste izbjegli antibiotike i hormone), masnu ribu poput lososa, skuše i sardina te proteine ​​biljnog podrijetla poput graha, leće, tofua i tempeha.

30. travanj 2024 19:39