StoryEditorOCM
GlazbaUjedinjeni glazbenici

Traže da se izmijeni odluka Stožera i publici osiguraju besplatni antigenski testovi. Nikša Bratoš: Neka tu mjeru plati onaj koji ju je donio!

Piše Hina
10. srpnja 2021. - 17:51

Hrvatski glazbenici i organizatori koncerata zatražili su da se izmijeni, kako kažu, nepravedna odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite i da se za publiku osiguraju besplatni antigenski testovi ili da se ta mjera do daljnjega odgodi na 30 dana.
Smatraju da se odlukom Stožera necijepljen dio publike "ucjenjuje" plaćanjem antigenskih testova bez kojih ne mogu doći na koncerte, iako su karte za njih kupili prije donošenja te mjere.

Iz Udruge glazbenih menagera i organizatora upozorili su i da se, zbog trenutačnih odluka Stožera, veliki broj zakazanih nastupa otkazuje ili ih je u startu nemoguće organizirati.

"Izvođačima i organizatorima najviše je u interesu da se na njihovim koncertima osigura maksimalna zaštita zdravlja svih prisutnih i da se time osigura nesmetana realizacija koncertnih aktivnosti. U tom smislu, izvođači i organizatori podržavaju zahtjev za antigenskim testovima, no budući da ta odluka generira ozbiljne troškove publici, smatramo minimumom korektnosti da za nju snosi trošak onaj koji ju je i donio", rekao je predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš u subotu.
Riječ je o inicijativi koju podupire oko 50 poznatih glazbenih imena.

Domaći glazbenici tako od Vlade traže plaćanje testova koji su uvjet za održavanje koncerata, sve dok je ta mjera na snazi. U suprotnom, smatraju kako je mjeru potrebno odgoditi na minimalno 30 dana do postizanja dogovora oko održivog rješenja za sve zainteresirane strane - publiku, izvođače, organizatore, Vladu i Stožer.

Bratoš je istaknuo da je proteklo razdoblje bilo najteže u povijesti za glazbenu i koncertnu industriju, a Vlada im je "minimalno pomogla" unatoč tome što su branša koja u normalnim okolnostima u jednoj godini akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, od čega izravnu korist ima upravo država.

"Kao značajnom gospodarskom subjektu, već nam mjesecima prijeti kolaps, stoga tražimo od Stožera civilne zaštite da, ako ostaje pri odluci obveznih antigenskih testova, prihvati zajednički zahtjev izvođača i organizatora, uobličen kroz inicijativu Ministarstva kulture i medija, o nužnom uvođenju odgode mjera koje generiraju nove i neplanirane troškove", rekao je Bratoš. 
Dodao je kako se takvim potezima dodatno udaljuje i publiku od izvođača, čije nastupe čekaju više od godinu dana i koji simboliziraju povratak normalnog društvenog života.

Domaće glazbenike smeta i to što se u javnosti uporno potiče stav o rizičnosti koncerata na otvorenom, uz potpuno pridržavanje mjera, dok se na javna okupljanja drugog tipa, poput krcatih plaža, gledanja nogometnih utakmica i okupljanja u izbornoj noći gleda blagonaklono. 

Naglasili su da se izvođači ne protive strogim protuepidemijskim mjerama kojima se štiti zdravlje okupljenih na koncertima, štoviše, na svojim društvenim mrežama redovito pozivaju građane da se odazovu cijepljenju.
No, pokretanjem te inicijative glazbenici žele ukazati na nelogične i dvostruke kriterije lokalnih stožera koji predstavljaju dodatan udarac na branšu na koju je pandemija imala razarajući učinak.

Izvođače i organizatore koncerata neugodno je iznenadio i službeni dopis ministrice turizma Nikoline Brnjac uredima turističkih zajednica u kojima na njih apelira da odgode sva ona događanja koja nisu nužna.
"Osim što se tim neobičnim potezom uplela u resor drugog ministarstva, time je neizravno poručila kako kulturno - scenska i glazbena događanja mogu ugroziti sezonu, što je u potpunosti netočno. Tako primjerice, nakon održanih koncerta, dosad nijednom nije zabilježen povećani broj zaraženih osoba na određenom potvrđuju što potvrđuju brojna istraživanja, i kod nas i u svijetu", poručili su glazbenici koji očekuju razumijevanje Vlade i Stožera, a ne opstrukciju i dodatno otežavanje rada.

 

20. travanj 2024 13:54