StoryEditorOCM
GlazbaUZELA NAŠE DRŽAVLJANSTVO

Tko je Lorde, svjetska pop zvijezda koja je u Šibeniku za nekoliko sekundi rasprodala dva koncerta?

Piše Marija Vuković/SD
5. srpnja 2021. - 18:28

Ulaznice za šibenski koncert pop glazbenice Lorde, premda će se održati tek 18. srpnja 2022. godine, rasprodane su točno tri sekunde nakon puštanja u prodaju, a talentiranoj Novozelanđanki hrvatskih korijena ovo je potvrda koliko je omiljena među ljubiteljicama popa na našim prostorima!

Šibenska publika, ali i svi koji će do obale stići samo radi koncerta mlade zvijezde, morali su biti brzi.

Svirka dva dana zaredom

Ulaznica nije bilo mnogo, a u glazbi Novozelanđanke na koncertu prve večeri uživat će 1050 osoba.

Iako je po osobi bilo moguće kupiti samo četiri ulaznice, ne treba sumnjati da će se dalmatinski preprodavači neupitno pronaći ispred tvrđave, a zbog velikog interesa mogu bez problema već sada zadovoljno trljati rukama.

U maniri dobrih organizatora, dan nakon prvoga planiranog koncerta, za 19. srpnja 2022. dodan je još jedan, pa će tako s tvrđave u Krešimirovu gradu dva dana odzvanjati neki od njezinih najpoznatijih hitova.

Kako se priča u kuloarima, Lorde malo toga prepušta slučaju i za koncerte bira mjesta koja i sama želi posjetiti i vidjeti čime je šibensku tvrđavu uvrstila na elitnu listu među nekima od najpoznatijih glazbenih pozornica poput Radio City Halla u gradu koji nikad ne spava ili Roundhouse u engleskoj prijestolnici.

Ova 25-godišnjakinja, pravim imenom Ella Marija Lani Yelich-O’Connor jedna je od četvero djece, a u Šibeniku bi se trebala osjećati kao kod kuće jer i sama dijelom iz Dalmacije.

image
El Universal/Zuma Press/Profimedia

Iako po očevoj strani ima irske korijene, obitelj njezine majke, inače pjesnikinje Sonje Jelić, je trbuhom za kruhom u prošlom stoljeću sreću pronašla na Novom Zelandu.

Ljubav prema Lijepoj našoj mlada pjevačica ne skriva pa je tako prije nekoliko godina i sama postala državljanka Hrvatske.

Ponosna na svoje korijene, predala je zahtjev za državljanstvo, a njena molba u Hrvatskoj se uslišala pa je tako 2017. godine i službeno postala Hrvatica.

Veze s domovinom

- Moja je majka Hrvatica, kao i još 100 tisuća Novozelanđana, a sada sam to formalno i ja jer sam dobila državljanstvo - kazala je prije četiri godine u jednoj radijskoj emisiji u kojoj je gostovala, a medijske stupce u Hrvatskoj punila je i nakon što se pohvalila pozirajući s našom tadašnjom predsjednicom, Kolindom Grabar-Kitarović koja je na Novom Zelandu i Australiji bila na službenom posjetu koji je za cilj imao jačanje veze tamošnjih Hrvata s domovinom.

Pjesma „Royals“ s kojom je stekla internacionalnu slavu postala je najveći hit te godine, a njezini stihovi pjevušili su se diljem svijeta.


Album na kojem se nalazila kultna pjesma, a koji je Lorde snimila i objavila 2013. godine sa samo šesnaest godina „Pure Herione“ nije prošao nezapaženo.

Ljubitelji alter popa došli su na svoje, a nagradila ju je i struka pa je tako Ella Marija gotovo preko noći stekla svjetsku slavu koju može zahvaliti prodaji albuma u trostrukoj platinastoj nakladi kao i dvije prestižne nagrade Grammy.

Sasvim sigurno, svojim talentom upisala se u povijest postavši najmlađa izvođačica, i jedina s Novog Zelanda, koja se nalazila na prvom mjestu Billboardove ljestvice sto najboljih od 1987. godine.

Ništa manje uspješan nije bio ni njezin drugi album „Melodrama“ koji je u čak 45 država čvrsto zasjeo na vrh albuma, a dodatak poticaj da daljnje kreiranje dobila je i u vidu Grammy nominacije.

Oduševljenje obožavatelja i stručnjaka

Njeni fanovi godinama su strpljivo čekali da ona, na samo sebi svojstven način, ponovno zatrese uspavano glazbeno tržište.

Molitve su im uslišene u prvom dijelu ove godine kako je uz singl „Solar Power“ najavila istoimeni album koji izlazi 20. kolovoza. Kao i obično, novom pjesmom nisu oduševljeni samo obožavatelji nego i glazbeni stručnjaci.


Nagradu za svoj trud dobila je tako da je u samo prvih pet dana nakon objave singla imala 30 milijuna streamanja, čime je njeno ime stiglo na prvo mjesto Spotify globalne i US ljestvice izdanja, a na trendingu se našla diljem svijeta.

Velik uspjeh u brzoj prodaji svojih koncerata može zahvaliti i svojem talentu kod pisanja pjesama, a ne samo glasu. Sama je priznala kako je odgajana u obitelji koja se bavila riječima.

image
Profimedia

- Mislim da je moja mama utjecala na moj lirski stil kupujući mi knjige. Davala bi mi mješavinu brojnih knjiga s tematikom i za djecu i odrasle, ali nije bilo knjige koju nisam smjela čitati - kazala je jednom prilikom ova samozatajna glazbenica.

Sasvim netipično za svoju generaciju, Lorde nema privatne društvene mreže, a službene koristi samo u svrhu promocije novih albuma.

U vremenu kada mnogi njezini vršnjaci u studiju rade kao na traci, njeni fanovi na novi album čekaju i po nekoliko godina.

Iz Novog Zelanda na Antarktiku


Otkad zna za sebe željela je otputovati na Antartiku, a ove godine se okušala i u drugačijim oblicima umjetnosti izdavši foto knjigu Going South.

Radi se o putopisnoj knjizi u kojoj je dokumentirala svoje putovanje na Antartiku prije dvije godine, a na njoj je intenzivno surađivala s poznatom novozelandskom fotografkinjom Harriet Were.

Sav prihod kojeg knjiga ostvari ić će u državnu agenciju Antarctica New Zealand koja financira postdiplomske stipendije za istraživače.

Ljubav s Justinom Warrenom

Iako su je mediji godinama ranije spajali s Justinom Warrenom koji radi u diskografskoj kući Universal Music koja s lijepom pjevačicom ima ugovor, par je negirao sva šuškanja o vezi inzistirajući na tome da su samo suradnici i prijatelji.

Posljednje četiri godine par se skriva od budnih očiju javnosti, a Lorde je nakon 18 mjeseci dugog skrivanja od svijeta u listopadu prošle godine u Aucklandu viđena s Jamesom, čime je potvrđeno da je par iz poslovnog prešao u ljubavni odnos.

Povučena iz javnog života

Mlada glazbenica rijetko istupa u medije, a prošle dvije godine njen kontakt s javnošću dodatno je oslabio. Izbrisala je sve svoje fotografije s društvenih mreža i potpuno se povukla iz javnog života što je rastužilo njene obožavatelje koji su sada imali znatno slabiji uvid u privatni život pjevačice.

"Djelomičan razlog zbog kojeg sam se povukla s društvenih mreža, osim što sam se osjećala kao da gubim svoju slobodnu volju, bio je golemi stres koji sam osjećala zbog našeg planeta, sistemskog rasizma i policijske brutalnosti“, kazala je u jednom od rijetkih intervjua.

26. travanj 2024 02:13