StoryEditorOCM
Glazbažestoko i tvrdokorno

Nakon punih 30 godina: kultni šibenski punk bend objavio novi album

Piše Šibenski.hr
31. svibnja 2024. - 11:03

Početkom rujna 2023. ekipa iz Nule snimila je materijal za novi, samostalni album, nakon punih 30 godina. Na istom mjestu, u podrumskoj prosotoriji za probe u Šibeniku, od milja zvanoj "Konobi", s istim akterima kao i za vrijeme snimanja "Pobjedimo laž" 1993.

Samom snimanju prethodilo je (opet) puno neočekivanih, i situacija za knjigu napisat, ali ishod je utoliko bio slađi, jer kao rezultat sada možda prvog puta u životu imaju snimku na kojoj se sve čuje kako treba.

Izdanje nosi simboličan naziv "Album", jer isti nosi retrospektivu unatrag 40 godina. Ima jednu preradu, i dvije obrade, ali dominantnu većinu pjesama čine stare nove, i nove, do sada nikad snimljene, ni objavljene pjesme. Polovica njih napravljena je polovicom 90-ih, a druga polovica u posljednjih godinu-dvije. Sveukupno 11 pjesama, u nešto manje od 40 minuta, prepoznatljivog "ravno-u-glavu", žestokog i tvrdokornog Nula punka, s tekstovima iz društvenih aktualnosti, koje rešetaju vokali Frua i Mitre.

"Album" je bio najavljen singlom "Krvoproliće", pjesmom koja je i ujedno bila prva koju su napravili nakon cca 20 godina autorske pauze, a nastavilo se singlom "Sidi doli", koji je dobio i prateći video, prvi benda ikad, da bi kampanja bila zaključena "Jebi se... ne možeš nam ništa" singlom.

U nadasve ugodnoj, i efektivnoj suradnji, snimanje, mix i produkciju potpisuje Ivan Jakić/Kut sobe, a za mastering albuma bio je zadužen producent i inženjer zvuka Petar Dundov/Neumatik studio.

Uz vinil, kao i posebno izdanje, u poznatom Nulinom stilu, sastavni dio "Albuma" je i popratna knjižica, ili booklet, od 28/A4 stranice, s ilustracijama, tekstovima, pojašnjenjima, kao i prijevodima. Ilustraciju za naslovnicu, kao i za jednu od skladbi s "Albuma", radio je naš poznati tattoo majstor Ninoslav Zelenović - Zele, a uz članove benda, kao posebni gosti, od kojih poneki uključuju suradnike iz prvih dana i sa prvih izdanja, ilustracije potpisuju umjetnici: Marko Balaban - Balki, Ruška Miljak - Rule, Marin Urbanc - Buncek, Marko Vojnić Gin.

Za dizajn front/back covera, zadužen je dugogodišnji prijatelj i zlata vrijedan designer domaće diskografije, Darko Kujundžić.

01. srpanj 2024 21:28