StoryEditorOCM
Glazbau spomen na velikana

Evo kako će Šibenčani obilježiti rođendan Arsena Dedića. Na koncertu će biti uručena zahvalnica zaslužnoj profesorici

Piše Šibenski.hr
27. srpnja 2023. - 21:12

U povodu rođendana Arsena Dedića, Gradski komorni orkestar Šibenik održat će koncert u petak, 28. srpnja, u 21 sat ispred krstionice katedrale svetog Jakova u Šibeniku.

Koncert organiziraju Gradski komorni orkestar Šibenik, Glazbena škola Ivana Lukačića, Muzej grada Šibenika i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.

U nastavku donosimo kompletan program koncerta “Za Arsena”

Dirigent: Jure Celić

A. Dedić – Glembajevi

Aranžman: Mate Višić i Jure Celić

A. Dedić – Jedrima oko svijeta

Aranžman: Mate Anić

A. Dedić – Prosjaci i sinovi

Solist: Katarina Maja Sams, flauta

A. Dedić – Čuvaj je, majko moja

Solist: Antea Čvorak, violončelo

Aranžman: Jure Celić

A. Dedić: On me voli na svoj način

Solist: Marijeta Dugopoljac, mezzosopran

Aranžman: Igor Tatarević

A. Dedić – O, mladosti

Solist: Lucija Stanojević, violina

Aranžman: Igor Tatarević

Šibenska feštarica:

Arsen Dedić – Vratija se Šime

Jere Škovacin – izvorna

Ćiribiribela, Mare moja – izvorna

Dušan Šarac – Svitu, šta se nekad živilo

Aranžman: Jure Celić

image


Gradski komorni orkestar Šibenik

Tonka Lokas/Cropix

Gradski komorni orkestar Šibenik je gudački orkestar osnovan prije 40 godina entuzijazmom profesora i bivših učenika Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku, a najviše zaslugom prof. Ivana Marcijuša. Od tada djeluje neprekidno uz manje pauze.

Prva predsjednica orkestra bila je prof. Marija Sekso, a prvi dirigent prof. Ivan Marcijuš. Od 2013. do 2017. godine orkestrom je ravnao prof. Ivo Lise, a od 2017. do danas prof. Jure Celić.

Učenici glazbene škole sudjelovali su u radu orkestra do odlaska na studij, a velik broj i nakon povratka u rodni grad, uz određen broj stalnih članova.

Orkestar je imao brojne nastupe unutar RH, ali i u Francuskoj, Njemačkoj i BiH. Djeluje uz veliku pomoć Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku (probe orkestar održava upravo u prostorijama škole), te uz financijsku pomoć grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Ostvaruje značajnu ulogu u kulturnom životu grada i županije. Njeguje glazbu klasičnih i modernih majstora uz poseban afinitet za baroknu glazbu te na ovaj način predstavlja bastion visoke kulture u gradu i županiji.

Orkestar je surađivao i s renomiranim solistima, između ostalih i s Arsenom Dedićem – flauta i Matijom Dedićem – klavir.

Na ovom koncertu profesorici Vanji Bošnjak bit će uručena zahvalnica za dugogodišnje sudjelovanje u radu orkestra, u kojem je svirala od samih početaka njegovog djelovanja. Važno je spomenuti i da su u orkestru, kao solisti i stalni članovi, svirali i još uvijek sviraju brojni učenici profesorice Bošnjak, od kojih su mnogi osvojili najvažnije domaće i svjetske nagrade.

image


Vanja Bošnjak

Nikša Stipaničev/Cropix
29. travanj 2024 06:55